ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Μάρτη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΣΙΛΙΑΝΟΣ
Πρωτοπόρος μουσικός δημιουργός

Στον Γιώργο Σισιλιάνο, έναν από τους σημαντικότερους δημιουργούς στον χώρο της έντεχνης ελληνικής μουσικής, αφιερώνεται η έκθεση με τίτλο «Ο συνθέτης στην πρωτοπορία της σύγχρονης μουσικής», που διοργανώνει, δύο χρόνια από το θάνατό του, το Μουσείο Μπενάκη (Κουμπάρη 1). Η έκθεση (εγκαινιάστηκε χτες και θα λειτουργήσει μέχρι 15/4), αποσκοπεί στην προσέγγιση και γνωριμία με το έργο του Σισιλιάνου, που υπήρξε πρωτοπόρος στην υιοθέτηση των νεότερων μουσικών ιδιωμάτων και αγωνίστηκε για τη διάδοση της σύγχρονης μουσικής στη χώρα μας.

Με στόχο να αναδείξει τους βασικούς σταθμούς της πορείας του ως συνθέτη, η έκθεση παρουσιάζει το έργο του μέσα από χρονολογική και θεματική διάρθρωση. Υπάρχουν τρεις μεγάλες ενότητες: η πρώτη περίοδος περιλαμβάνει τα έργα του μέχρι το 1953, η δεύτερη αφορά στην 25ετία όπου ο δημιουργός ασχολείται με τον πειραματισμό και την αναζήτηση σύγχρονων μουσικών ρευμάτων και η τρίτη στα χρόνια που κάνει μια συνειδητή στροφή προς ένα ιδίωμα μελωδικότερο και πιο εύληπτο, διαμορφώνοντας την προσωπική μουσική του γλώσσα. Παρουσιάζονται αντιπροσωπευτικά χειρόγραφά του, θεωρητικές μελέτες του, φωτογραφικό υλικό, συνεντεύξεις του, αλληλογραφία, έγγραφα, προγράμματα συναυλιών, μουσικοκριτικά σημειώματα, βραβεία κ.ά. Η παρουσίαση του υλικού συνοδεύεται με ηχογραφημένες εκτελέσεις έργων και έναν κύκλο συναυλιών: 13/3 - Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο, 20/3 - Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο, με τους πιανίστες Ερμή Θεοδωράκη και Ντάνιελ Κρέιμερ και 30/3 - Ορχήστρα των Χρωμάτων, με τον Μίλτο Λογιάδη (Αμφιθέατρο οδού Πειραιώς). Παράλληλα, η Ελληνική Εταιρεία Αισθητικής, της οποίας ο Γ. Σισιλιάνος υπήρξε μέλος, εξέδωσε CD, με έργα του για πιάνο.

Για την Ημέρα της Ποίησης

Ο Νίκος Εγγονόπουλος
Ο Νίκος Εγγονόπουλος
Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης έχει ανακηρυχτεί η 21η του Μάρτη. Στα πλαίσια του γιορτασμού της και με την ευκαιρία των γιορταστικών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Νίκου Εγγονόπουλου, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου διοργανώνει, σε συμπαραγωγή με το Μέγαρο Μουσικής, μια αφιερωματική παράσταση (16/3, 8.30μμ, αίθουσα «Τριάντη» Μεγάρου Μουσικής), με θεατροποιημένη ποίηση του Ν. Εγγονόπουλου. Επιλογή ποιημάτων: Νάσος Βαγενάς, σκηνοθεσία Γιάννης Κακλέας, σκηνικά Μανόλης Παντελιδάκης, κοστούμια Ειρήνη Τσακίρη, χορογραφία Κυριάκος Κοσμίδης, μουσική επιμέλεια Ιάκωβος Δρόσος. Ενα «ταξίδι» στον ποιητικό και ζωγραφικό κόσμο του Εγγονόπουλου, με ηθοποιούς, χορευτές, περφόρμερς, βίντεο. Παίζουν: Αλέξανδρος Γιαννής, Κατερίνα Λυπηρίδου, Παναγιώτης Πετράκης, Βάνα Πεφάνη, Κώστας Φλωκατούλας, Αντώνης Καρυστινός, Μαρία Γουλά, Μαρία Τσίμα κ.ά.

Το ΕΚΕΒΙ, επίσης, στα πλαίσια της Ημέρας της Ποίησης, από τις 19/3-21/4, θα παρουσιάζει ποίηση του Εγγονόπουλου στα μεταφορικά μέσα: Μετρό, ΗΣΑΠ, ΗΛΠΑΠ, ΚΤΕΛ, ΤΡΑΜ, των μέσων του Δήμου Αθηναίων και στο Αεροδρόμιο, φιλοτεχνημένη από φοιτητές της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.

Για την Ημέρα της Ποίησης, όμως, οργανώνονται και άλλες εκδηλώσεις: Το περιοδικό «(δε)κατα», σε συνεργασία με την Εταιρία Συγγραφέων, τις εκδόσεις «Κέδρος», Δαρδανού, Καστανιώτη οργανώνουν στις 21/3 (7.30μμ) στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς) εκδήλωση, όπου 40 ποιητές θα διαβάσουν ποιήματά τους συνοδεία πιάνου, ενώ θα γίνουν και σύντομες ομιλίες για την ποίηση των Δ. Σολωμού, Ν. Καζαντζάκη, Ν. Εγγονόπουλου και Ν. Κάλας. Το Δεύτερο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, στον «Ιανό», στις 20/3 (10μμ) θα παρουσιάσει μελοποιημένη ποίηση, με απαγγελείς καλλιτέχνες, ποιητές και άλλους ρέκτες της ποίησης.

Συνέχεια «Δέκα Εντολών»

Συνέχεια «Δέκα εντολών», με δύο νέα έργα, στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, στο «Από Μηχανής Θέατρο». Το ένα έργο αφορμάται από την εντολή «Εγώ ειμί κύριος ο θεός σου...». Σκηνοθεσία Βίκτωρα Αρδίττη, μουσική Κώστα Βόμβολου, σκηνικά-κοστούμια Αλεξάνδρας Μπουσουλέγκα - Ράνιας Υφαντίδου, κινησιολογία Αμαλίας Μπένετ. Παίζουν: Λευτέρης Ζαμπετάκης, Ηλίας Κουνέλας, Πάρης Λύκος, Μαρία Παρασύρη, Ναταλία Στυλιανού. Το άλλο από το «Ου φονεύσεις». Σκηνοθεσία Λέας Μαλένη, σκηνικά-κοστούμια Αλεξάνδρας Μπουσουλέγκα - Ράνιας Υφαντίδου, μουσική Γιώργου Ροδοσθένους, βίντεο Νικολέτας Καλαθά. Παίζουν: Παναγιώτης Λάρκου, Σοφιάννα Θεοφάνους, Λαμπρινή Αγγελίδου, Ηλίας Κουνέλας, Λένα Παπαληγούρα, Σωτήρης Τσακομίδης.

Ρώσικη μελοποιημένη ποίηση

Μελοποιημένη ποίηση μεγάλων Ρώσων ποιητών περιλαμβάνει το πρόγραμμα του ρεσιτάλ του διάσημου Ρώσου βαρύτονου Ντμίτρι Χοροστόφσκι (16/3), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Ο περιζήτητος από τις μεγαλύτερες μουσικές σκηνές του κόσμου ερμηνευτής, με τον πιανίστα Ιβαρι Ιλια, θ' ανοίξει το πρόγραμμα με έργα Τσαϊκόφσκι, σε ποίηση του Ντμίτρι Μερεζκόφσκι, Γιάκοβ Πολόνσκι, Αλεξέι Απούχτιν και Νικολάι Ογκαριόφ. Ακολουθεί ο κύκλος «Τραγούδια και χοροί του θανάτου» του Μούσοργκσκι, σε στίχους του Γκολένιτσεφ-Κουτούζοφ. Ολα τα έργα του δεύτερου μέρους του προγράμματος στηρίζονται στην ποίηση του Αλεξάντερ Πούσκιν, ο οποίος «χάρισε» στίχους του σε πολυάριθμους Ρώσους συνθέτες. Θ' ακουστούν συνθέσεις των Γκλίνκα, Νταργκομίζσκι, Μποροντίν, Ρίμσκι-Κόρσακοφ, Μέντνερ, Ραχμάνινοφ, Βλάσοφ και Σβίριντοφ.

Το Ιράν διεκδικεί αρχαιότητες

Την επιστροφή δεκαοκτώ αντικειμένων του 3000 π.Χ., που λεηλατήθηκαν σε λαθρανασκαφές στα νοτιοανατολικά της χώρας, ζήτησε χτες το Ιράν, προσφεύγοντας στην ανώτατη δικαστική αρχή της Βρετανίας.

Οι αρχαιότητες - δυο υδρίες, πέντε κύπελλα, έξι βάζα, μια λεκάνη και ένα δοχείο με τρία πόδια - προέρχονται από την κοιλάδα του Χαλίλ Ρουντ, κοντά στον αρχαιολογικό χώρο του Ζιρόφτ, που ανακαλύφθηκε (2001) στην επαρχία Κερμάν. Μεταξύ του 2001 και του 2004, στο χώρο αυτό, κυρίως σε τάφους, έγιναν λαθρανασκαφές και λεηλασία μεγάλης κλίμακας, που τροφοδότησε τις διεθνείς αγορές. Σήμερα βρίσκονται στην γκαλερί «Barakat» του Λονδίνου. Το Ιράν ζήτησε την επιστροφή τους και υπέβαλε προσφυγή για να εμποδίσει την πώλησή τους.

Ο δικηγόρος του ιρανικού κράτους, Χόντζε Μάλικ, δήλωσε (προχτές), πρώτη μέρα της ακροαματικής διαδικασίας, ότι βάσει του ιρανικού νόμου μόνο το κράτος δικαιούται να κάνει ανασκαφές. «Η αφαίρεση αρχαιοτήτων, από το σημείο όπου βρέθηκαν, χωρίς άδεια είναι έγκλημα. Η υπόθεση αυτή είναι επίσης σημαντική για το Ιράν, διότι αντικείμενα τέτοιας ποιότητας, τα καλύτερα που ανακαλύφθηκαν ποτέ σε τάφους, πρέπει να επιστρέψουν στο Ιράν». Πρόσθεσε ότι η γκαλερί δεν έχει κανέναν τίτλο ιδιοκτησίας και «είναι τελείως αδύνατο» όποιος ανακάλυψε τις αρχαιότητες αυτές να έχει ένα νόμιμο τίτλο.

Μετά τις επιτυχημένες εμφανίσεις τους στην Αθήνα, η Τάνια Τσανακλίδου, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και ο Σάκης Μπουλάς ανέβηκαν στη Θεσσαλονίκη, όπου παρουσιάζουν τα «Μπουμπούκια» (μέχρι 1/4), στο «FIX» (26ης Οκτωβρίου 15, τηλ. 2310-514666). Ενα πρόγραμμα-πεμπτουσία του αυτοσαρκασμού, με αστεία και πειράγματα και ασφαλώς πολλά - πολλά τραγούδια. Συμμετέχουν Αντώνης Μιτζέλος και Φίλιππος Σπυρόπουλος. Παραστάσεις: Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή (10.30μμ).

Χειροποίητα έργα από τη συλλογή της Χρυσούλας Τσουρδαλάκη περιλαμβάνει η έκθεση «Κρητική Βελονιά», που εγκαινιάζεται (17/3) στο Κέντρο Ερευνας και Διδασκαλίας (Πριάμου 120, Αγιος Δημήτριος, πλησίον Μετρό). Η έκθεση περιλαμβάνει αυθεντικά μοτίβα κρητικής βελονιάς, (κουμπές, μάραθο, τελειώματα με δεσιά ή δαντέλα κ.ά.), καθώς επίσης Μελαμπιανά εργόχειρα με βελονάκι, κοπανέλι, σαϊτάκι και φουρκέτα, τεχνικές που οι ρίζες τους χάνονται στο βάθος του χρόνου, δεξίματα υφαντά παραδοσιακού αργαλειού κ.ά. θα διαρκέσει έως 25/3.

Αύριο (14/3) στις 8μμ, στη Στοά του Βιβλίου, θα παρουσιαστεί το καινούριο λεύκωμα μαρτυριών (κειμενικών, εικαστικών, φωτογραφικών, ντοκουμέντων) του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, εικαστικού καλλιτέχνη και συγγραφέα Γιώργου Φαρσακίδη «Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη...» (έκδοση της «Τυποεκδοτικής»). Για τον Γ. Φαρσακίδη και το έργο του θα μιλήσουν οι: Ευάγγελος Μαχαίρας, Ανδρέας Δεληβοριάς, Ελένη Γκίκα, Αριστούλα Ελληνούδη.

Σε έναν από τους σημαντικότερους Ελληνες στιχουργούς, στον Κώστα Τριπολίτη, είναι αφιερωμένη η αυριανή εκδήλωση (7.30μμ), του Δεύτερου Προγράμματος της ΕΡΑ, στον «Ιανό» (Σταδίου 24). Μιλούν: Θάνος Μικρούτσικος, Στέλλα Βλαχογιάννη, Διονύσης Τσακνής. Τραγουδούν: Γιώργος Νταλάρας, Μαργαρίτα Ζορμπαλά, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Χρήστος Θηβαίος. Η βραδιά μεταδίδεται ζωντανά από το Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7. Είσοδος μόνο με κρατήσεις, στο τηλ. 210-3217917 (7 203). Προσέλευση μισή ώρα πριν την έναρξη της εκδήλωσης.

Η πρώτη συνεδρίαση της Διεθνούς Ακαδημίας Ελευθερίας (ΝΠΙΔ υπό την εποπτεία του ΥΠΠΟ, με έδρα το Μεσολόγγι) πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή. Ιδρυτικά μέλη ορίστηκαν οι: Αρβελέρ -Γλύκατζη Ελένη, Γιανναράς Χρήστος, Γραμματικάκης Γεώργιος, Θεοδωράκης Μίκης, Καζάνας Γεράσιμος (γενικός γραμματέας), Μανωλεδάκης Γιάννης, Μαραγκοπούλου Αλίκη, Παπανδρέου Κώστας (μέλος), Σέκερης Κώστας (αντιπρόεδρος), Τσάτσος Δημήτρης (πρόεδρος), Τσουκαλάς Κώστας (μέλος).

Βραβεύτηκε την Παρασκευή από το Σύλλογο Ελληνίδων Επιστημόνων, σε εκδήλωση που έγινε στο Μουσείο Μπενάκη, η Ελένη Μπιμπίκου - Αντωνιάδη, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Παρισίων. Της απονεμήθηκε το βραβείο «Υπατία» για την πολύμορφη προσφορά της και το επιστημονικό της έργο. Στην εκδήλωση απέστειλε χαιρετιστήριο μήνυμα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ