Τρίτη 13 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Για την Ημέρα της Ποίησης

Ο Νίκος Εγγονόπουλος
Ο Νίκος Εγγονόπουλος
Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης έχει ανακηρυχτεί η 21η του Μάρτη. Στα πλαίσια του γιορτασμού της και με την ευκαιρία των γιορταστικών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Νίκου Εγγονόπουλου, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου διοργανώνει, σε συμπαραγωγή με το Μέγαρο Μουσικής, μια αφιερωματική παράσταση (16/3, 8.30μμ, αίθουσα «Τριάντη» Μεγάρου Μουσικής), με θεατροποιημένη ποίηση του Ν. Εγγονόπουλου. Επιλογή ποιημάτων: Νάσος Βαγενάς, σκηνοθεσία Γιάννης Κακλέας, σκηνικά Μανόλης Παντελιδάκης, κοστούμια Ειρήνη Τσακίρη, χορογραφία Κυριάκος Κοσμίδης, μουσική επιμέλεια Ιάκωβος Δρόσος. Ενα «ταξίδι» στον ποιητικό και ζωγραφικό κόσμο του Εγγονόπουλου, με ηθοποιούς, χορευτές, περφόρμερς, βίντεο. Παίζουν: Αλέξανδρος Γιαννής, Κατερίνα Λυπηρίδου, Παναγιώτης Πετράκης, Βάνα Πεφάνη, Κώστας Φλωκατούλας, Αντώνης Καρυστινός, Μαρία Γουλά, Μαρία Τσίμα κ.ά.

Το ΕΚΕΒΙ, επίσης, στα πλαίσια της Ημέρας της Ποίησης, από τις 19/3-21/4, θα παρουσιάζει ποίηση του Εγγονόπουλου στα μεταφορικά μέσα: Μετρό, ΗΣΑΠ, ΗΛΠΑΠ, ΚΤΕΛ, ΤΡΑΜ, των μέσων του Δήμου Αθηναίων και στο Αεροδρόμιο, φιλοτεχνημένη από φοιτητές της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.

Για την Ημέρα της Ποίησης, όμως, οργανώνονται και άλλες εκδηλώσεις: Το περιοδικό «(δε)κατα», σε συνεργασία με την Εταιρία Συγγραφέων, τις εκδόσεις «Κέδρος», Δαρδανού, Καστανιώτη οργανώνουν στις 21/3 (7.30μμ) στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς) εκδήλωση, όπου 40 ποιητές θα διαβάσουν ποιήματά τους συνοδεία πιάνου, ενώ θα γίνουν και σύντομες ομιλίες για την ποίηση των Δ. Σολωμού, Ν. Καζαντζάκη, Ν. Εγγονόπουλου και Ν. Κάλας. Το Δεύτερο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, στον «Ιανό», στις 20/3 (10μμ) θα παρουσιάσει μελοποιημένη ποίηση, με απαγγελείς καλλιτέχνες, ποιητές και άλλους ρέκτες της ποίησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ