Τρίτη 13 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το Ιράν διεκδικεί αρχαιότητες

Την επιστροφή δεκαοκτώ αντικειμένων του 3000 π.Χ., που λεηλατήθηκαν σε λαθρανασκαφές στα νοτιοανατολικά της χώρας, ζήτησε χτες το Ιράν, προσφεύγοντας στην ανώτατη δικαστική αρχή της Βρετανίας.

Οι αρχαιότητες - δυο υδρίες, πέντε κύπελλα, έξι βάζα, μια λεκάνη και ένα δοχείο με τρία πόδια - προέρχονται από την κοιλάδα του Χαλίλ Ρουντ, κοντά στον αρχαιολογικό χώρο του Ζιρόφτ, που ανακαλύφθηκε (2001) στην επαρχία Κερμάν. Μεταξύ του 2001 και του 2004, στο χώρο αυτό, κυρίως σε τάφους, έγιναν λαθρανασκαφές και λεηλασία μεγάλης κλίμακας, που τροφοδότησε τις διεθνείς αγορές. Σήμερα βρίσκονται στην γκαλερί «Barakat» του Λονδίνου. Το Ιράν ζήτησε την επιστροφή τους και υπέβαλε προσφυγή για να εμποδίσει την πώλησή τους.

Ο δικηγόρος του ιρανικού κράτους, Χόντζε Μάλικ, δήλωσε (προχτές), πρώτη μέρα της ακροαματικής διαδικασίας, ότι βάσει του ιρανικού νόμου μόνο το κράτος δικαιούται να κάνει ανασκαφές. «Η αφαίρεση αρχαιοτήτων, από το σημείο όπου βρέθηκαν, χωρίς άδεια είναι έγκλημα. Η υπόθεση αυτή είναι επίσης σημαντική για το Ιράν, διότι αντικείμενα τέτοιας ποιότητας, τα καλύτερα που ανακαλύφθηκαν ποτέ σε τάφους, πρέπει να επιστρέψουν στο Ιράν». Πρόσθεσε ότι η γκαλερί δεν έχει κανέναν τίτλο ιδιοκτησίας και «είναι τελείως αδύνατο» όποιος ανακάλυψε τις αρχαιότητες αυτές να έχει ένα νόμιμο τίτλο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ