ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Μάρτη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στο «Συρμό»...

Με τη φωνή του Γεράσιμου Ανδρεάτου «ταξιδεύει» ο «Συρμός» (Κολωνού και Οδυσσέως 14, πλ. Καραϊσκάκη, τηλ.: 210 5203661) από αύριο Παρασκευή (10.30μμ). Ο γνωστός τραγουδιστής συντροφιά με την Μαρία Σπυροπούλου θα πραγματοποιήσουν έξι εμφανίσεις στη μουσική σκηνή του Μεταξουργείου (16-17, 23-24 και 30-31 Μαρτίου), ξεδιπλώνοντας ένα πλούσιο πρόγραμμα: Στο πρώτο μέρος του προγράμματος εντάσσονται αρμονικά λυρικά τραγούδια από τη δισκογραφία τους, ηλεκτρικές διασκευές ηπειρώτικων παραδοσιακών τραγουδιών, αλλά και τραγούδια από τον πρόσφατο δίσκο «Εδώ Μένω» του Μιχάλη Κουμπιού, που έχει και την καλλιτεχνική επιμέλεια του προγράμματος. Το δεύτερο μέρος αποτελείται από αγαπημένα λαϊκά τραγούδια, κλασικά και σύγχρονα.

Γ' ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Δεν «κρύβονται» οι αντιθέσεις

Την παραπέρα εμπορευματοποίηση του κινηματογράφου προωθεί η κυβέρνηση, όπως επιβεβαίωσε σε χτεσινή συνέντευξη ο υπουργός Πολιτισμού

Το «μάντρωμα» των δημιουργών στην αντιδραστική πολιτική της για τον πολιτισμό και της χρησιμοποίησής τους ως άλλοθι για την εφαρμογή αυτής της πολιτικής επιδιώκει η κυβέρνηση μέσω του Γ' Κινηματογραφικού Συνεδρίου που διοργανώνουν 19 φορείς, υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟ, στις 11 και 12 Μάη. Στον αντίποδα βρίσκονται τα αγωνιστικά σωματεία του χώρου που θα παλέψουν, ώστε να μετατραπεί το συνέδριο σε ένα βήμα κοινής αγωνιστικής συσπείρωσης για έναν κινηματογράφο στην υπηρεσία του λαού, σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, διεκδικώντας υποδομές και κονδύλια αποκλειστικά από το κράτος.

Οι πρώτες «αναγνωριστικές βολές» μεταξύ των δύο αυτών διαφορετικών αντιλήψεων και σκοπών δόθηκαν στη χτεσινή συνέντευξη του υπουργού Πολιτισμού, Γ. Βουλγαράκη, για το θέμα και αναμένεται να κορυφωθούν στο συνέδριο. Για τον υπουργό, το συνέδριο είναι μια «ευκαιρία για να αναμορφωθεί με ευρεία συναίνεση το θεσμικό πλαίσιο του ελληνικού κινηματογράφου, να καθοριστούν οι προτεραιότητες και να οργανωθεί αποτελεσματικότερα η κινηματογραφική πολιτική». Θέλει να «πείσει», δηλαδή, η κυβέρνηση ότι θα λάβει «υπόψη» της και μάλιστα θα «νομοθετήσει» τα συμπεράσματα του συνεδρίου, λες και δεν έχει σαφή και δημοσιοποιημένη θέση για τον κινηματογράφο, τον οποίο αντιμετωπίζει ως αποκλειστικά εμπορικό προϊόν και ως πεδίο κερδοφορίας των μονοπωλίων του οπτικοακουστικού.

Η απάντηση ήρθε από τον εκπρόσωπο του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Κ. Μαλκότση, ο οποίος τόνισε ότι η κυβέρνηση και ο υπουργός δεν είναι αφελείς, ώστε να κάνουν νόμο «τα δικά μας συμπεράσματα» και θύμισε το νόμο για τον κινηματογράφο που επιχείρησε να «περάσει» η κυβέρνηση πριν περίπου δύο χρόνια, συναντώντας την καθολική αντίδραση των φορέων. Πρόσθεσε ότι ο κινηματογράφος είναι κοινωνικό αγαθό, κτήμα του λαού και ότι σε αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να γίνουν οι βελτιώσεις του υπάρχοντος νόμου.

Αποδεικνύοντας τη συνέχεια - ανεξαρτήτως υπουργών - της αντιδραστικής κυβερνητικής πολιτικής για τον κινηματογράφο, ο υπουργός επανέλαβε τα περί «εκμετάλλευσης» του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας από ξένους παραγωγούς, «επιχείρημα», η επικινδυνότητα του οποίου έχει ήδη καταστεί ολοφάνερη στην άλωση και εγκατάλειψη αμέσως μετά των κινηματογραφικών υποδομών των πρώην σοσιαλιστικών χωρών από το κεφάλαιο. Σε αυτό απάντησε ο σκηνοθέτης, Ν. Κούνδουρος, ο οποίος είπε ότι τη 10ετία του '60 οι κυβερνήσεις επένδυσαν σε ανάλογη πολιτική, γυρίστηκαν ελάχιστες ξένες ταινίες στην Ελλάδα και μετά οι παραγωγοί «εξαφανίστηκαν». Κατήγγειλε, επίσης, το ΥΠΠΟ για τη συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση και εγκατάλειψη της Ταινιοθήκης της Ελλάδος (σ.σ. ο σκηνοθέτης είναι πρόεδρός της) υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για «ταπείνωση» του ιστορικού αυτού αρχείου. Κατέληξε πως το κράτος οφείλει να δώσει χρήματα για τον ελληνικό κινηματογράφο.

Παρ' όλ' αυτά, ο υπουργός θεωρεί «στόχο» της κυβέρνησης «να αξιοποιηθεί η ελληνική κινηματογραφική τέχνη ως αιχμή του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού και της προβολής της χώρας μας στο εξωτερικό», «εμμονή» η οποία υπογραμμίζει ακόμη περισσότερο την κυβερνητική επιλογή για εμπορευματική χρήση του κινηματογραφικού «προϊόντος» μέσω της σύνδεσής του με το τουριστικό κεφάλαιο.

Ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου και της Εταιρείας Ελλήνων σκηνοθετών, Χ. Παπαδόπουλος, χαρακτήρισε τον υπουργό «σύμμαχο» της κινηματογραφικής κοινότητας στη διοργάνωση του συνεδρίου. Μόνο μετά από δημοσιογραφική ερώτηση επαναβεβαίωσε την αντίθεση των σκηνοθετών στην υπαγωγή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου στις ΔΕΚΟ... προσπαθώντας να εμφανίσει και τον υπουργό να συμφωνεί με αυτή τη θέση(!) κάτι που όμως δεν προκύπτει ούτε από τη χτεσινή τοποθέτηση του τελευταίου.

Για την Κάλλας και την όπερα

«Ετος Μαρίας Κάλλας» έχει ανακηρυχτεί η φετινή χρονιά, με αφορμή τη συμπλήρωση φέτος 30 χρόνων από το θάνατο (16/9/1977) της μεγάλης λυρικής τραγουδίστριας. Το Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο «Ατενέουμ», σε συνεργασία με καλλιτεχνικούς φορείς, έχει εκπονήσει ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων στη μνήμη της Κάλλας, υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟ, με διαγωνισμούς, διημερίδα, έκθεση, συναυλίες κ.ά. Στις 17/3 ολοκληρώνεται ο Διεθνής Διαγωνισμός Γκραν Πρι «Μαρία Κάλλας 2007» για Οπερα, Ορατόριο-Λιντ (το φετινό Γκραν Πρι αφιερώνεται στη μνήμη του Κώστα Πασχάλη), καθώς και ο παράλληλος Ειδικός Διεθνής Διαγωνισμός «Λα Τραβιάτα», με στόχο την ανακάλυψη της καλύτερης σοπράνο για το ρόλο της Βιολέτας στην «Τραβιάτα» του Βέρντι, του πιο αγαπημένου ρόλου της Κάλλας. Στο Μέγαρο Μουσικής, εξάλλου, σήμερα ολοκληρώνεται η Διεθνής Διημερίδα με θέμα «Οπερα: Τέχνη του Μέλλοντος», που άρχισε χτες, σε συνεργασία με την Εταιρεία των Φίλων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Στόχος, η διερεύνηση του μέλλοντος της όπερας, αλλά και της επιρροής που άσκησε σ' αυτήν η Κάλλας. Συμμετέχουν Ελληνες και ξένοι συνθέτες, λιμπρετίστες, τραγουδιστές, αρχιμουσικοί, πανεπιστημιακοί, σκηνοθέτες, μουσικοκριτικοί κ.ά., αλλά και ειδικοί των οπτικοακουστικών μέσων.

Ντοστογιέφσκι στην Πειραματική Σκηνή

Μετά από προετοιμασία αρκετών μηνών ανεβαίνει στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου (Θέατρο «Από Μηχανής») το αριστούργημα του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι «Ο Ηλίθιος».

«Για να μεταφέρεις αυτό το ογκώδες μυθιστόρημα στο θέατρο, ακολουθείς μια έντιμη τακτική, ώστε να μην αποκρύπτεται η μυθιστορηματική προέλευση. Αλλωστε, πέρα από τα διαλογικά κομμάτια, ένα μέρος του κειμένου είναι αφήγηση απ' όλους τους ηθοποιούς. Ο Ντοστογιέφσκι δεν είναι ο γνήσιος μυθιστοριογράφος. Πολυδιάστατος, πολυφωνικός, με σκέψη θεατρική, γράφει με τρόπο ζηλευτό...», σημειώνει ο σκηνοθέτης της παράστασης Στάθης Λιβαθινός.

Η μετάφραση είναι του Αρη Αλεξάνδρου, ενώ τη δραματουργική επεξεργασία έκανε ο Σάββας Κυριακίδης και με τη συμβολή όλων των ηθοποιών της παράστασης. Σκηνικά - κοστούμια Ελένη Μανωλοπούλου, μουσική Θοδωρής Αμπαζής, κινησιολογία Σεσίλ Μικρούτσικου, φωτισμοί Αλέκος Αναστασίου.

Παίζουν: Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Βασίλης Ανδρέου, Στάθης Γράψας, Πέτρος Γιωρκάτζης Δημήτρης Ημελλος, Στέλιος Ιακωβίδης, Νίκος Καρδώνης, Μαρία Κίτσου Δέσποινα Κούρτη, Κανελλίνα Μενούτη, Δημήτρης Μοθωναίος Δημήτρης Μυλωνάς, Μαρία Ναυπλιώτου, Δημήτρης Παπανικολάου, Ελένη Ρουσσινού, Μαρία Σαββίδου, Στράτος Σωπύλης, Γιάννης Τσεμπερλίδης, Σοφία Τσινάρη.

«Ο Ηλίθιος» θα παρουσιαστεί σε δύο μέρη. Το Α΄ μέρος με τίτλο «Η γη της επαγγελίας» έχει πρεμιέρα στις 18 Μαρτίου. Το Β΄ μέρος «Ο φτωχός ιππότης» θα παρουσιάζεται από τις 28 Μαρτίου. Τις Κυριακές η παράσταση θα παρουσιάζεται ενιαία.

Μότσαρτ, Σοστακόβιτς, Σούμαν

Κλείνοντας τους κύκλους συναυλιών της τους αφιερωμένους στον Μότσαρτ, τον Σοστακόβιτς και τον Σούμαν, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών διοργανώνει υπό την αιγίδα της συναυλία μουσικής δωματίου με έργα τους, που θα ερμηνεύσει το Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο.

Η συναυλία, με ελεύθερη είσοδο, θα γίνει την Κυριακή (8.30μμ), στο Μουσείο Μπενάκη (Κτίριο οδού Πειραιώς 138). Στο πρώτο μέρος της το Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο, με τη συμμετοχή του πολυβραβευμένου Ελληνα κλαρινετίστα Σπύρου Μουρίκη, θα παίξει το «Κουιντέτο με κλαρινέτο σε λα μείζονα» του Μότσαρτ, καθώς και το περίφημο Κουαρτέτο για έγχορδα αρ. 8 του Ντμίτρι Σοστακόβιτς. Η συναυλία θα κλείσει με το Κουαρτέτο για έγχορδα σε λα μείζονα, του Σούμαν.

Η ΟΓΕ πάει θέατρο

Το θεατρικό έργο του Αλεχάντρο Κασόνα «Χορεύοντας με τη σιωπή» θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τα μέλη οι φίλοι της ΟΓΕ, την Κυριακή 18 Μάρτη στις 5 μ.μ. στο Θέατρο «Βεάκη» (Στουρνάρη 32). Προσκλήσεις διατίθενται από τα γραφεία της ΟΓΕ ή τους κατά τόπους συλλόγους, αλλά και έξω από το θέατρο την ημέρα της παράστασης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ