ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Μάρτη 2007
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ
Μακροχρόνια άνεργος ένας στους δυο

Νέα μείωση της ανεργίας επιχειρεί να παρουσιάσει η κυβέρνηση, δίνοντας χτες στη δημοσιότητα τα (συνήθη και μαγειρεμένα) στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για το Δ' τρίμηνο του 2006. Οι επίσημα καταγραμμένοι άνεργοι εμφανίζονται να είναι 429.089, αριθμός που απεικονίζει ένα μόνο μέρος της πραγματικότητας.

Οι μακροχρόνια άνεργοι αποτελούν το 54,81% του συνόλου των ανέργων, ενώ το ποσοστό των νέων ανέργων, δηλαδή αυτών που εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας, ανέρχεται στο 36,2%. Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας εμφανίζεται στους νέους ηλικίας 15 - 29 ετών, το οποίο ανέρχεται στο 18,3%. Στις νέες γυναίκες το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει στο 25,2% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού. Το ποσοστό ανεργίας των γυναικών (13,5%) είναι υπερδιπλάσιο από εκείνο των ανδρών (5,5%).

Στο μεταξύ, την απαράδεκτη στάση της κυβέρνησης που από τον περασμένο Οκτώβρη ακόμα δεν έχει καταβάλει το εποχιακό επίδομα στους 180 περίπου δικαιούχους με μειωμένες προϋποθέσεις, άνεργους μεταλλεργάτες, καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους τα σωματεία της Ζώνης. Επίσης, εδώ και ένα μήνα δεν έχει απαντήσει στο αίτημα των σωματείων να καλύψει και φέτος ιατροφαρμακευτικά τους άνεργους που δεν κατάφεραν να συμπληρώσουν 50 ένσημα. Εδώ και 12 χρόνια, μετά από κινητοποιήσεις των σωματείων, με Υπουργική Απόφαση, σφραγίζονται τα βιβλιάρια ασθενείας εργαζόμενων στον κλάδο που έχουν συμπληρώσει μόνο 25 ένσημα. Τα σωματεία ζητούν από όλα τα κόμματα να πάρουν θέση πάνω σε αυτά τα σοβαρά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τους πιο χτυπημένους από την ανεργία συναδέλφους.

ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 29 ΤΟΥ ΜΑΡΤΗ
Με εξορμήσεις και συσκέψεις συνεχίζεται η μάχη

Προχωρούν οι προετοιμασίες των ταξικών δυνάμεων για την επιτυχία της κινητοποίησης

Από τα συλλαλητήρια των ταξικών συνδικάτων την περασμένη Πέμπτη
Από τα συλλαλητήρια των ταξικών συνδικάτων την περασμένη Πέμπτη
Με εξορμήσεις και περιοδείες στους τόπους δουλιάς, αλλά και με πλατιές συσκέψεις ανά συνδικάτο, συνεχίζεται και κλιμακώνεται σε όλη τη χώρα η μάχη για την επιτυχία της απεργίας στις 29 του Μάρτη, με αιχμή τις κλαδικές συμβάσεις, που έχουν κηρύξει 8 Ομοσπονδίες εργαζομένων και δεκάδες Εργατικά Κέντρα και σωματεία. Στις απεργιακές αποφάσεις προστέθηκε αυτή του Σωματείου Γυμναστών - Προπονητών Ν. Αττικής, που ήδη πραγματοποιεί εξορμήσεις σε Γυμναστικούς Συλλόγους και γυμναστήρια.

Για την καλύτερη προετοιμασία της απεργίας, το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας «Ο Προμηθέας» καλεί στη Γενική Συνέλευση, την Τετάρτη 21 Μάρτη, στις 6 μ.μ., στα γραφεία του Συνδικάτου (Γ΄ Σεπτεμβρίου 48, 2ος όροφος). Με ανακοίνωσή του, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος καλεί στην απεργία και στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, ορίζοντας στην Αθήνα το ραντεβού της προσυγκέντρωσης στις 9 π.μ. στα γραφεία του (Σαπφούς 10).

Οι εξορμήσεις των ταξικών δυνάμεων στην Αθήνα, για την απεργία και την απεργιακή συγκέντρωση στις 11 π.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, συνεχίζονται σήμερα στο Συνεταιρισμό της ΔΕΗ, στα ΤΕΦΑΑ και το κατάστημα του Χυτήρογλου στη Μητροπόλεως. Επίσης εξορμήσεις θα γίνουν: 17/3, στο «Χόντος» της Ομόνοιας και στο «Μάκρο» (Ρέντη). 19/3, στην Ερμού και την Αιόλου (κέντρο της Αθήνας), στο «Τζόε Βιντέζ» στο Περιστέρι. 20/3, στα εμπορικά καταστήματα της Ν. Ιωνίας και στις 21/3 στο Ν. Ηράκλειο, καθώς επίσης στα ΤΕΦΑΑ και στον «Πανιώνιο ΓΣ». 22/3, στο Κολωνάκι και το «Αττικα». 23/3, στο «Φωκά» και τα υπόλοιπα καταστήματα της Σταδίου. 24/3, στη Νέα Σμύρνη. 26/3, στο ΟΑΚΑ.

Με απειλές και την κλήση της Αστυνομίας επιχείρησε προχτές η εργοδοσία της ιδιωτικής εταιρείας «Τελεπερφόμανς» στην Καλλιθέα να εμποδίσει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Νομού Αττικής να κάνει περιοδεία στο χώρο δουλιάς ενόψει της απεργίας. Ομως η αγωνιστική επιμονή των συνδικαλιστών ανάγκασε την εργοδοσία να υποχωρήσει. Οι συνδικαλιστές μπήκαν στο χώρο δουλιάς, μοίρασαν ανακοινώσεις για την απεργία και μίλησαν για τη σημασία της συσπείρωσης των εργαζομένων του κλάδου στο Συνδικάτο.

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΣΩΛΗΝΩΝ «ΠΕΤΖΕΤΑΚΙΣ»
Ανήσυχοι οι εργαζόμενοι για τις θέσεις δουλιάς

Με τη διοίκηση του επιχειρησιακού σωματείου συναντήθηκε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας

Την ολόπλευρη στήριξη του ΚΚΕ στους εργαζόμενους της μονάδας του Ομίλου «ΠΕΤΖΕΤΑΚΙΣ» στη Θήβα, μετέφερε χτες το πρωί ο βουλευτής του Κόμματος Τάκης Τσιόγκας, που επισκέφτηκε το εργοστάσιο επικεφαλής αντιπροσωπείας.

Οπως εξήγησαν συνδικαλιστές στο κλιμάκιο του ΚΚΕ, η υπολειτουργία του εργοστασίου (το οποίο παράγει πλαστικούς σωλήνες και κάνει εξαγωγές σε πολλές χώρες) το τελευταίο διάστημα προκαλεί ανησυχία στους 300 περίπου εργαζόμενους. Οταν, μάλιστα, εκατοντάδες οικογένειες στην περιοχή της Βοιωτίας και γενικά της δυτικής Στερεάς έχουν έρθει αντιμέτωπες τα τελευταία χρόνια με την ανεργία.

Ο Τάκης Τσιόγκας επανέλαβε ότι το ΚΚΕ θα είναι στο πλευρό των εργαζομένων, σημειώνοντας πως και οι ίδιοι πρέπει να έχουν μόνιμα καθαρό ότι, ανεξάρτητα από τις εκάστοτε εξελίξεις, οι εργοδότες δε σκέφτονται ποτέ τι θ' απογίνουν οι εργάτες. Σκέφτονται μόνο τα κέρδη τους. Υπογράμμισε ότι η ίδια η εμπειρία που συσσωρεύεται αποδεικνύει διαρκώς πως μόνο μέσα από τη συνεπή διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους και των σύγχρονων αναγκών τους, μπορούν οι εργαζόμενοι να αντιμετωπίσουν τις επιδιώξεις της εργοδοσίας.

Παράλληλα, επισήμανε ότι, ανεξάρτητα από τις επιλογές που κάνει κάθε εργοδότης, ασκούνται συγκεκριμένες πολιτικές, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μη δημιουργούνται νόμοι για την προστασία του εργάτη, αλλά να συμβαίνει το αντίθετο. Οι ηγέτες των κρατών - μελών της ΕΕ δρομολογούν ευθυγραμμισμένοι νέα μέτρα σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Οπως φάνηκε και στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, όπως αποτυπώνεται π.χ. στην Οδηγία Μπολκενστάιν, με την οποία οι επιχειρηματίες διασφαλίζουν ακόμα πιο χαμηλά μεροκάματα και, βέβαια, μεγαλύτερα κέρδη. Οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάζουν συνολικά συμπεράσματα, τόνισε ο Τ. Τσιόγκας, ενώ υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ έχει ένα διεκδικητικό πλαίσιο για την ολοκληρωμένη προστασία των εργατών, αλλά και των ανέργων.

Εντονη ανασφάλεια όμως προκαλούν στους εργαζόμενους και οι εξελίξεις στην «Ανγκροϊνβέστ» και την «Ελμίν», στη Φθιώτιδα. Οι εργοδότες απειλούν με δεκάδες απολύσεις, παίζουν με την αγωνία των εργαζομένων, πιέζοντας για ρυθμίσεις που θα ευνοήσουν την κερδοφορία τους.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ «ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ»
Παρακολουθεί την πορεία προς το λουκέτο...

Η κυβέρνηση - διά της απραξίας της - στηρίζει την πρακτική των ιδιοκτητών της εταιρείας ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ στη Θεσσαλονίκη να απαξιώνουν την επιχείρηση, κλείνοντας παραγωγικά τμήματα και κάνοντας συνεχείς μειώσεις προσωπικού. Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει αβίαστα από την απάντηση που έλαβε από τον υφυπουργό Εργασίας, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, κατά τη διάρκεια συζήτησης σχετικής Ερώτησης στη Βουλή.

Ο Γερ. Γιακουμάτος υπερασπίστηκε την πρακτική της ιδιοκτησίας της ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ, λέγοντας πως «η εργασιακή νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα να κάνει απολύσεις 2%» και πως αν και «το υπουργείο έχει αντιληφθεί ότι αυτή η ιστορία πάει για κλείσιμο, δυστυχώς δεν μπορεί να παρέμβει σε ιδιωτική επιχείρηση». Κατέληξε κάνοντας αναφορά σε προγράμματα για ανέργους, προδιαγράφοντας το... λουκέτο.

Ανταπαντώντας ο Αγγελος Τζέκης τόνισε πως «η εργατική νομοθεσία βγαίνει από τις πλειοψηφίες των εκάστοτε κυβερνήσεων. Δηλαδή εσείς, οι κυβερνήσεις διαχρονικά, είστε εκείνοι που δίνετε το δικαίωμα στον κάθε μεγαλοεπιχειρηματία να απολύει τον εργάτη». Ειδικά για τη ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ θύμισε ότι «από την αρχή ο συγκεκριμένος μεγαλοεπιχειρηματίας αγόρασε τη ΒΑΛΚΑΝ για να την κλείσει, για να αξιοποιήσει τα εξακόσια στρέμματα που είναι η επιχείρηση, συν άλλα τόσα που έχει αγοράσει στη γύρω περιοχή, για άλλους επιχειρηματικούς σκοπούς».

Στο μεταξύ, συνεχίζοντας τον αγώνα τους, οι εργαζόμενοι της «ΒΑΛΚΑΝ», σήμερα Παρασκευή στις 11 το πρωί θα αποκλείσουν συμβολικά την εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Εδεσσας στο ύψος του εργοστασίου (στροφή Αγίου Αθανασίου).

ΠΑΜΕ
Σήμερα η εκδήλωση για τους 5 Κουβανούς

Εκδήλωση με θέμα την απελευθέρωση των 5 Κουβανών που κρατούνται παράνομα στις φυλακές των ΗΠΑ διοργανώνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, σήμερα Παρασκευή, στις 8 μ.μ., στο Αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ. Θα μιλήσει ο πρεσβευτής της Κούβας στην Αθήνα, Ερμες Ερέρα και η Μερσέντες Λούγκο Μπερτότ, μέλος της Γραμματείας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Κούβας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ