Παρασκευή 16 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ
Μακροχρόνια άνεργος ένας στους δυο

Νέα μείωση της ανεργίας επιχειρεί να παρουσιάσει η κυβέρνηση, δίνοντας χτες στη δημοσιότητα τα (συνήθη και μαγειρεμένα) στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για το Δ' τρίμηνο του 2006. Οι επίσημα καταγραμμένοι άνεργοι εμφανίζονται να είναι 429.089, αριθμός που απεικονίζει ένα μόνο μέρος της πραγματικότητας.

Οι μακροχρόνια άνεργοι αποτελούν το 54,81% του συνόλου των ανέργων, ενώ το ποσοστό των νέων ανέργων, δηλαδή αυτών που εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας, ανέρχεται στο 36,2%. Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας εμφανίζεται στους νέους ηλικίας 15 - 29 ετών, το οποίο ανέρχεται στο 18,3%. Στις νέες γυναίκες το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει στο 25,2% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού. Το ποσοστό ανεργίας των γυναικών (13,5%) είναι υπερδιπλάσιο από εκείνο των ανδρών (5,5%).

Στο μεταξύ, την απαράδεκτη στάση της κυβέρνησης που από τον περασμένο Οκτώβρη ακόμα δεν έχει καταβάλει το εποχιακό επίδομα στους 180 περίπου δικαιούχους με μειωμένες προϋποθέσεις, άνεργους μεταλλεργάτες, καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους τα σωματεία της Ζώνης. Επίσης, εδώ και ένα μήνα δεν έχει απαντήσει στο αίτημα των σωματείων να καλύψει και φέτος ιατροφαρμακευτικά τους άνεργους που δεν κατάφεραν να συμπληρώσουν 50 ένσημα. Εδώ και 12 χρόνια, μετά από κινητοποιήσεις των σωματείων, με Υπουργική Απόφαση, σφραγίζονται τα βιβλιάρια ασθενείας εργαζόμενων στον κλάδο που έχουν συμπληρώσει μόνο 25 ένσημα. Τα σωματεία ζητούν από όλα τα κόμματα να πάρουν θέση πάνω σε αυτά τα σοβαρά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τους πιο χτυπημένους από την ανεργία συναδέλφους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ