ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Μάρτη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΛΩΝΙΑ
Απροκάλυπτο αντικομμουνιστικό «κυνήγι μαγισσών»

Με νόμο θα «ερευνηθούν» τα φρονήματα εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.--

Σε νέα φάση μπαίνει το «κυνήγι μαγισσών» στην Πολωνία, χώρα - μέλους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ όπου ο αντικομμουνισμός είναι συνταγματικά κατοχυρωμένος στο άρθρο 13 του Συντάγματος. Χτες τέθηκε σε ισχύ ο νόμος, τον οποίον είχαν εισηγηθεί από κοινού ο Πρόεδρος της χώρας Λεχ Καζίνσκι και η κυβέρνηση του «Νόμου και της Δικαιοσύνης» του δίδυμου αδελφού του, Γιαροσλάβ Καζίνσκι, ώστε να «ξεκαθαριστεί ποιος συνεργάστηκε με τις μυστικές υπηρεσίες στη διάρκεια της σοσιαλιστικής διακυβέρνησης, αλλά και να πληροφορηθούν, όπως υποστηρίζουν, τα ...θύματα του σοσιαλισμού γι' αυτούς που τους κατασκόπευαν».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το νόμο περίπου 700.000 άνθρωποι διαφόρων επαγγελμάτων, όπως εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πανεπιστημιακοί, καθηγητές, σχολικοί διευθυντές, πολιτικοί, διπλωμάτες, νομικοί, δημοσιογράφοι, κλπ. που έχουν γεννηθεί πριν την 1η Αυγούστου του 1972 θα πρέπει να υποβάλλουν γραπτώς ουσιαστικά δηλώσεις «φρονημάτων», ώστε «να αποκαλυφθεί οποιαδήποτε συνεργασία τους με τις μυστικές υπηρεσίες τη συγκεκριμένη εποχή». Οσοι τελικά κριθούν «ένοχοι» αντιμετωπίζουν την πιθανότητα να απολυθούν αλλά και να αποκλειστούν από κάθε δημόσια θέση για 10 χρόνια...

Το αξίωμα του «δικαστή» έχει αναλάβει το λεγόμενο «Ινστιτούτο Εθνικής Μνήμης», ίδρυμα που έχει δημιουργηθεί για το ξαναγράψιμο της ιστορίας και την εμπέδωση του αντικομμουνισμού, το οποίο αναμένεται να ολοκληρώσει την «εξέταση» των δηλώσεων «φρονημάτων» το 2023... Ωστόσο, μέχρι τις 15 Σεπτέμβρη το συγκεκριμένο Ινστιτούτο αναμένεται να αρχίσει να δημοσιεύει στο διαδίκτυο καταλόγους με τα ονόματα των λεγόμενων «πρακτόρων των μυστικών υπηρεσιών, των πληροφοριοδοτών τους και των ανθρώπων που παρακολουθούνταν».

Ο νόμος αυτός έρχεται να αντικαταστήσει το νόμο του 1997, ο οποίος υποχρέωνε πολιτικούς και δημόσιους λειτουργούς να αποκαλύπτουν εάν είχαν συνεργαστεί με τις υπηρεσίες πληροφοριών, και όσοι ψεύδονταν αντιμετώπιζαν 10ή στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων.

Σημειώνεται μάλιστα ότι, σύμφωνα με το «ΒΒC», η κυβέρνηση ετοιμάζει έναν ξεχωριστό νόμο που θα απομακρύνει αστυνομικούς αξιωματούχους από τις δημόσιες θέσεις που κατέχουν, ενώ πιθανολογείται και η αφαίρεση των όποιων συντάξεων λαμβάνουν.

«ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗ ΑΣΠΙΔΑ» ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Σκέψεις να τεθεί υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ;

Από πρόσφατη διαδήλωση στην Τσεχία. «ΟΧΙ στις βάσεις, ΟΧΙ στον πόλεμο, ΟΧΙ στον ιμπεριαλισμό», λέει το πλακάτ
Από πρόσφατη διαδήλωση στην Τσεχία. «ΟΧΙ στις βάσεις, ΟΧΙ στον πόλεμο, ΟΧΙ στον ιμπεριαλισμό», λέει το πλακάτ
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Τα αμερικανικά σχέδια εγκατάστασης της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» των ΗΠΑ στην Κεντρική Ευρώπη θα μπορούσαν να τεθούν υπό το αμυντικό σύστημα του ΝΑΤΟ, υποστήριξε χτες σε δημοσιογράφους ο Χένρι Ομπέρινγκ, διευθυντής της Υπηρεσίας Πυραυλικής Αμυνας των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Γερμανία και επιβεβαίωσε για μια φορά ακόμα πως δεν αποτελούν απειλή για τη Ρωσία.

Οι δηλώσεις του αυτές έρχονται για να καθησυχάσουν κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους, πως το συγκεκριμένο σχέδιο μπορεί να δημιουργήσει τριβές ανάμεσα στις χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ και έχουν ζητήσει να πραγματοποιηθούν περισσότερες διαβουλεύσεις με τη Ρωσία, που βλέπει τη συγκεκριμένη εγκατάσταση ως απειλή για τα δικά της συμφέροντα. Ζητούν μάλιστα το θέμα της λεγόμενης «αντιπυραυλικής άμυνας» να συζητηθεί μέσα στο ΝΑΤΟ και όχι σε διμερή βάση των εμπλεκόμενων χωρών.

Ο Αμερικανός αξιωματούχους βρίσκεται στην Ευρώπη αυτές τις μέρες, ώστε να αντιμετωπίσει -όπως είπε- την «καταθορύβηση και την παραπληροφόρηση σε ορισμένες χώρες» σε ό,τι αφορά τα αμερικανικά σχέδια εγκατάστασης του συγκεκριμένου συστήματος στην Πολωνία και την Τσεχία. Σημειώνεται ότι μετά την Ουκρανία και τη Γερμανία, ο Χέρνι Ομπέρινγκ θα επισκεφθεί τη Γαλλία.

ΡΩΣΙΑ
ΚΚΡΟ: Καμία συνεργασία με τη «Δίκαιη Ρωσία»

Το ΚΕΚΡ δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα των πρόσφατων τοπικών εκλογών

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) δε θα συνεργαστεί ούτε στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές ούτε σε τοπικό επίπεδο με το «κεντροαριστερό» κόμμα της «Δίκαιης Ρωσίας», που ιδρύθηκε πρόσφατα, με τις «ευλογίες» του Κρεμλίνου. Αυτό δήλωσε ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, Πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε για τα αποτελέσματα των πρόσφατων τοπικών εκλογών στις 14 περιοχές της χώρας.

Ο Πρόεδρος του ΚΚΡΟ εξέφρασε την ικανοποίηση του κόμματός του για τα αποτελέσματα που έφερε το ΚΚΡΟ στις περισσότερες περιοχές, που επιτεύχθηκαν παρά τις σοβαρότατες παραβιάσεις της εκλογικής νομοθεσίας, ιδιαίτερα στην περιοχή του Νταγκεστάν. Παραβιάσεις της εκλογικής διαδικασίας, έγιναν, σύμφωνα με το ΚΚΡΟ, σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες, όπου διεξάγονταν εκλογές και στα ΜΜΕ δόθηκε σχετικός μακροσκελής κατάλογος.

Σ' ό,τι αφορά τις δηλώσεις του Προέδρου της Ανω ρωσικής βουλής, Σ. Μιρόνοφ, που ηγείται της «Δίκαιης Ρωσίας», για δημιουργία «μπλοκ» με το ΚΚΡΟ, ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, σημείωσε πως «τα μπλοκ διαμορφώνονται στη βάση ενιαίων αντιλήψεων και στόχων για την υπεράσπιση των συμφερόντων των ψηφοφόρων. Δε γνωρίζω καμία περίπτωση όπου ο ηγέτης της «Δίκαιης Ρωσίας» να ψήφισε ως αριστερός πολιτικός». Σύμφωνα με τον Γκ. Ζιουγκάνοφ οι διακηρύξεις περί «κοινωνικής δικαιοσύνης και σοσιαλισμού» θα πρέπει να επιβεβαιώνονται κι από τις πράξεις, κάτι που δε συμβαίνει, αφού αυτό το κόμμα, μαζί με το κόμμα του Ζιρινόφσκι στηρίζουν την «ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική», που προωθεί το κόμμα της «Ενιαίας Ρωσίας». Ο Πρόεδρος του ΚΚΡΟ πρόσθεσε πως η «Δίκαιη Ρωσία» κατασκευάστηκε στους «διαδρόμους της εξουσίας», όταν διαπιστώθηκε ότι είχε φθαρεί το προηγούμενο ανάλογο πολιτικό σχήμα της «Ρόντινα» («Πατρίδα»).

ΚΕΚΡ: Ούτε τίμιες, ούτε δημοκρατικές εκλογές

Στο μεταξύ με ανακοίνωσή του και το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας (ΚΕΚΡ -ΚΚΡ) αναφέρεται στο εκλογικό αποτέλεσμα και σημειώνει πως «δεν αναγνωρίζουμε τα αποτελέσματα αυτών των εκλογών, που διαμορφώθηκαν από τα βρώμικα χέρια των εκλογικών επιτροπών και των πολιτικών σχεδιαστών του κόμματος της εξουσίας». Το ΚΕΚΡ - ΚΚΡ αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του τα παραδείγματα της ακύρωσης κομμουνιστών υποψηφίων λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, ακόμη και την πρωτοφανή απαγόρευση των τηλεοπτικών εμφανίσεων του ΚΕΚΡ - ΚΚΡ, που επιβλήθηκε σε όλα τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ της περιοχής της Τιουμέν, από την τοπική εκλογική επιτροπή με το επιχείρημα «ότι σε αυτά περιέχεται πληροφόρηση που είναι ικανή να προκαλέσει αρνητική σχέση των ψηφοφόρων προς το κόμμα της «Ενιαίας Ρωσίας», κάτι που απαγορεύει ο εκλογικός νόμος». Το ΚΕΚΡ - ΚΚΡ σημειώνει ότι έτσι όπως διεξάγονται οι εκλογές «δεν ήταν ούτε τίμιες, ούτε δημοκρατικές».


Ι.Π.

ΡΩΣΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
«Ψήφισμα ενάντια βεβήλωση της ιστορίας»

Η Ανω Βουλή της Ρωσίας, αποστέλλοντας το ψήφισμα που ενέκρινε στις 24 Γενάρη του 2007 σε μια σειρά αποδέκτες, μεταξύ των οποίων και τα κοινοβούλια της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, του Ευρωκοινοβουλίου, του Συμβουλίου της Ευρώπης, των χωρών που συμμετείχαν στον Αντιχιτλερικό Συνασπισμό, προσπαθεί να φέρει στο φως την έγκριση του νόμου της εσθονικής κυβέρνησης για την «Προστασία των Τάφων Πολέμου». Στο συγκεκριμένο ψήφισμα εκφράζονται οι σοβαρές ανησυχίες, τονίζοντας ότι οι νόμοι «θα χρησιμοποιηθούν ως όργανο για την απάλειψη της μνήμης για τη νίκη της ανθρωπότητας απέναντι στο φασισμό». Στο συγκεκριμένο διάγγελμα αναφέρονται και οι προκλητικές ενέργειες να ξαναταφούν τα λείψανα των Σοβιετικών στρατιωτών, να απομακρυνθούν τα μνημεία των θυμάτων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και άλλων, ενέργειες που εναντιώνονται στα αισθήματα της κοινής γνώμης.

Η Ανω Βουλή της Ρωσίας προσθέτει επίσης ότι θεωρεί αυτές τις επιδιώξεις της εσθονικής κυβέρνησης «ως αισχρό ορόσημο στην ιστορία, ως βεβήλωση του κοινού ιστορικού παρελθόντος των χωρών που προχώρησαν σε ανυπέρβλητες θυσίες για την ελευθερία και τη νίκη κατά του φασισμού, ως βήμα προς το προγεφύρωμα της νομιμοποίησης του νεοναζισμού στο έδαφος της Ευρώπης».

Στο διάγγελμα, οι Ρώσοι βουλευτές καλούν «να καταδικαστούν οι ρεβανσιστικές απόψεις για τη νομιμοποίηση του φασισμού στο έδαφος της Ευρώπης» και καλούν «σε κοινές ενέργειες για να μην επιτραπεί ο εμπαιγμός της μνήμης των στρατιωτών του Αντιχιτλερικού Συνασπισμού που απελευθέρωσαν τον πλανήτη από το φασισμό».

Καταλήγοντας, η Ανω Βουλή της Ρωσίας εκφράζει την ελπίδα ότι όλα τα εθνικά κοινοβούλια και οι εκπρόσωποί τους σε διεθνείς οργανισμούς θα πρέπει να «ταχθούν υπέρ του ενδοκοινοβουλευτικού διαλόγου για το μέλλον των τάφων πολέμου, θεωρώντας δεδομένο ότι η προστασία της μνήμης της νίκης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου σημαίνει ένα κοινό "Οχι" στην αναγέννηση του Ναζισμού».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ