Παρασκευή 16 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
«Ψήφισμα ενάντια βεβήλωση της ιστορίας»

Η Ανω Βουλή της Ρωσίας, αποστέλλοντας το ψήφισμα που ενέκρινε στις 24 Γενάρη του 2007 σε μια σειρά αποδέκτες, μεταξύ των οποίων και τα κοινοβούλια της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, του Ευρωκοινοβουλίου, του Συμβουλίου της Ευρώπης, των χωρών που συμμετείχαν στον Αντιχιτλερικό Συνασπισμό, προσπαθεί να φέρει στο φως την έγκριση του νόμου της εσθονικής κυβέρνησης για την «Προστασία των Τάφων Πολέμου». Στο συγκεκριμένο ψήφισμα εκφράζονται οι σοβαρές ανησυχίες, τονίζοντας ότι οι νόμοι «θα χρησιμοποιηθούν ως όργανο για την απάλειψη της μνήμης για τη νίκη της ανθρωπότητας απέναντι στο φασισμό». Στο συγκεκριμένο διάγγελμα αναφέρονται και οι προκλητικές ενέργειες να ξαναταφούν τα λείψανα των Σοβιετικών στρατιωτών, να απομακρυνθούν τα μνημεία των θυμάτων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και άλλων, ενέργειες που εναντιώνονται στα αισθήματα της κοινής γνώμης.

Η Ανω Βουλή της Ρωσίας προσθέτει επίσης ότι θεωρεί αυτές τις επιδιώξεις της εσθονικής κυβέρνησης «ως αισχρό ορόσημο στην ιστορία, ως βεβήλωση του κοινού ιστορικού παρελθόντος των χωρών που προχώρησαν σε ανυπέρβλητες θυσίες για την ελευθερία και τη νίκη κατά του φασισμού, ως βήμα προς το προγεφύρωμα της νομιμοποίησης του νεοναζισμού στο έδαφος της Ευρώπης».

Στο διάγγελμα, οι Ρώσοι βουλευτές καλούν «να καταδικαστούν οι ρεβανσιστικές απόψεις για τη νομιμοποίηση του φασισμού στο έδαφος της Ευρώπης» και καλούν «σε κοινές ενέργειες για να μην επιτραπεί ο εμπαιγμός της μνήμης των στρατιωτών του Αντιχιτλερικού Συνασπισμού που απελευθέρωσαν τον πλανήτη από το φασισμό».

Καταλήγοντας, η Ανω Βουλή της Ρωσίας εκφράζει την ελπίδα ότι όλα τα εθνικά κοινοβούλια και οι εκπρόσωποί τους σε διεθνείς οργανισμούς θα πρέπει να «ταχθούν υπέρ του ενδοκοινοβουλευτικού διαλόγου για το μέλλον των τάφων πολέμου, θεωρώντας δεδομένο ότι η προστασία της μνήμης της νίκης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου σημαίνει ένα κοινό "Οχι" στην αναγέννηση του Ναζισμού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ