Παρασκευή 16 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Διαβεβαιώσεις, επιθέσεις και νέα θανατική καταδίκη

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Θετικά αλλά αργά» βήματα προόδου στην «επιχείρηση ασφάλειας» στη Βαγδάτη «βλέπει» ο Ιρακινός σιίτης αντιπρόεδρος, Αντέλ Αμπντούλ Μεχντί. Ο αξιωματούχος της ισχυρότατης σιιτικής οργάνωσης «Ανώτατο Συμβούλιο για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ» συναντήθηκε, χτες, με τον Πρόεδρο Μπους, για να του εκφράσει, μεταξύ άλλων, τις ευχαριστίες του.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, από την πλευρά του, δήλωνε στο «Sky news» ότι η κατάσταση στο Ιράκ «είναι εξαιρετικά δύσκολη αλλά δεν πρόκειται για εμφύλιο». Ο Μπλερ υπεραμύνθηκε της εισβολής αν και προκάλεσε το θάνατο «τόσων ανθρώπων που είναι τραγωδία». Επέρριψε, όμως, την ευθύνη για τη βία «στους τρομοκράτες».

Την ίδια ώρα, στο κέντρο της Βαγδάτης, σε κοινό σημείο ελέγχου της αστυνομίας και του στρατού στην, κατά κύριο λόγο, σιιτική συνοικία Καράντα, σημειώθηκε έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 8 αστυνομικοί και στρατιώτες και να τραυματιστούν περισσότερα από 25 άτομα. Νωρίτερα, στην Ισκαντιρίγια, νοτίως της Βαγδάτης, από έκρηξη σκοτώθηκαν 4 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 24.

Στο Μπάλαντ, σύμφωνα με τις κατοχικές δυνάμεις, σε επιδρομή σκοτώθηκαν «2 τρομοκράτες και τραυματίστηκαν 3» ενώ στη Μοσούλη, σε ανάλογη επιχείρηση, «σκοτώθηκε από σφάλμα 1 Ιρακινός στρατιώτης και τραυματίστηκαν 3 καταζητούμενοι». Τέλος, ανακοινώθηκε ο θάνατος, «σε επιχειρήσεις», 8 Αμερικανών στρατιωτών.

Τέλος, επιχείρηση «κατά συμμοριών ληστών» χαρακτήρισε το υπουργείο Εσωτερικών την εισβολή ειδικών δυνάμεων, τη νύχτα, στη συνοικία των Παλαιστινίων, στην ανατολική Βαγδάτη. Σκοτώθηκαν 3 Παλαιστίνιοι, τραυματίστηκαν 15 και συνελήφθησαν περισσότεροι από 80. Ο Παλαιστίνιος διπλωματικός εκπρόσωπος στη χώρα ζήτησε εξηγήσεις και την άμεση απελευθέρωσή τους.

Θανατική καταδίκη...

Επικυρώθηκε από το Εφετείο η θανατική καταδίκη που είχε επιβληθεί, δευτεροδίκως, από το Ανώτατο Δικαστήριο του Ιράκ στον πρώην αντιπρόεδρο Τάχα Γιασίν Ραμαντάν, «για την εμπλοκή του στη δολοφονία 148 σιιτών στο χωριό Ντουτζάιλ, στα μέσα της δεκαετίας του '90». Η Υπατη Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ αλλά και πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν καταγγείλει την ποινή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ