Παρασκευή 16 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Η «Τσικίτα» χρηματοδοτούσε τους παραστρατιωτικούς

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Η καταδίκη της εταιρείας «Chiquita» («Τσικίτα») και το ποσό των 25 εκατ. δολαρίων, που θα πρέπει να καταβάλει μετά την ομολογία της ενοχής της, σε μια υπόθεση που απασχολεί την αμερικανική Δικαιοσύνη εδώ και τρία χρόνια, δηλαδή την καταβολή χρημάτων σε ακροδεξιούς παραστρατιωτικούς της Κολομβίας, αποτελεί μία ακόμη αποκάλυψη των διαστάσεων της εμπλοκής των αστών πολιτικών στην Κολομβία με τα τάγματα θανάτου. Μάλιστα, τους τελευταίους μήνες αποκαλύπτεται όλο και περισσότερο ο «ομφάλιος λώρος» που συνδέει το σημερινό αντιδραστικό Πρόεδρο με τους δολοφόνους και εμπόρους ναρκωτικών.

Οσον αφορά στο νομικό σκέλος της υπόθεσης, το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε καταθέσει σε ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ έγγραφο, όπου περιγράφονταν αναλυτικά οι πληρωμές θυγατρικής της «Chiquita» προς την ακροδεξιά ένοπλη παραστρατιωτική οργάνωση AUC, την οποία η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει εντάξει στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων.

H Autodefensas Unidas de Colombia (AUC) δημιουργήθηκε το 1997 ως παραστρατιωτική οργάνωση με τουλάχιστον 20 χιλιάδες μέλη. Στόχος τους να φέρουν αποτελέσματα εκεί που έχει αποτύχει το επίσημο κράτος της Κολομβίας: Την προστασία περιοχών από τη δράση του αντάρτικου κινήματος. Το μεγαλύτερο δε μέρος των εσόδων για τη δράση τους προέρχεται από την καλλιέργεια και την εμπορία ναρκωτικών. Οι πληρωμές γίνονταν το διάστημα από το 1997 έως το Φεβρουάριο του 2004 και έφτασαν το 1,7 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με τη δικογραφία.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες, οι «Επαναστατικές Ενοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας» - (FARC) απελευθέρωσαν εννέα από τους 18 γεωλόγους, εργαζόμενους μιας εταιρείας που αναζητούσε χρυσό στη δυτική Κολομβία, τους οποίους είχαν απαγάγει την Τρίτη, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι της κυβέρνησης και του στρατού.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ