Παρασκευή 16 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΙΚΑΡΑΓΟΥΑ
Οι ΗΠΑ να καταβάλουν οφειλές στους Κόντρας!

ΜΑΝΑΓΚΟΥΑ.--

Την καταβολή εκ μέρους των ΗΠΑ 300 εκατομμυρίων δολαρίων ως οφειλή προς τους πρώην μισθοφόρους της, τους διαβόητους Κόντρας, ζήτησε ο πρόεδρος της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγκα.

Ο πρόεδρος της Νικαράγουας, που ήταν στο στόχαστρο των Κόντρας όπως φυσικά και η κυβέρνηση των Σαντινίστας καθ' όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησής της, κάλεσε το Λευκό Οίκο να επωμιστεί ένα μέρος της ευθύνης για τους πρώην Κόντρας. Οι πρώην μαχητές απαιτούν να τους παρασχεθούν στέγαση, γαίες και αγροτικές πιστώσεις που τους είχαν υποσχεθεί οι κυβερνήσεις της Νικαράγουας, μετά το τέλος του εμφυλίου ανάμεσα στους χρηματοδοτούμενους από την Ουάσινγκτον Κόντρας και τους Σαντινίστας.

«Θα ήταν καλό οι ΗΠΑ να συνεισέφεραν τουλάχιστον 300 εκατ. δολάρια στο ταμείο που θα ανοικοδομήσει κατοικίες για αυτές τις οικογένειες, που θα μας επιτρέψει να παράσχουμε πιστώσεις ώστε να δουλέψουν τη γη ή να ανοίξουν μικρές επιχειρήσεις», δήλωσε ο Ορτέγκα στους δημοσιογράφους.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ορτέγκα είχε υποσχεθεί στην προεκλογική εκστρατεία του να καταβάλει προσπάθειες συμφιλίωσης με τους αλλοτινούς εχθρούς των Σαντινίστας, όπως οι πρώην Κόντρας και η Ρωμαιοκαθολική εκκλησία. Μάλιστα, τμήματα των πρώην Κόντρας, που ζουν στη φτώχεια και αισθάνονται προδομένοι από τις δεξιές κυβερνήσεις που κυβέρνησαν τη Νικαράγουα, μετά την ήττα των Σαντινίστας το 1990, τον στήριξαν για την επανεκλογή του στο προεδρικό αξίωμα εκ νέου, 16 ολόκληρα χρόνια μετά την ανατροπή του με τη βοήθειά τους!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ