Παρασκευή 16 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Προς σχηματισμό ενιαίας κυβέρνησης;

ΜΠΕΛΦΑΣΤ-ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ως την 26η Μαρτίου τα κόμματα της Βόρειας Ιρλανδίας καλούνται μετά τις εκλογές της προηγούμενης βδομάδας να σχηματίσουν κυβέρνηση. Το μεγάλο ερωτηματικό είναι ο Ντέιβιντ Τριμπλ, αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος των Ενωτικών-DUP, κόμματος που ήρθε πρώτο στις εκλογές καταλαμβάνοντας 36 εκ του συνόλου των 108 εδρών του Στόρμοντ. Ακολουθεί το Σιν Φέιν με 28 έδρες, το άλλοτε μεγάλο κόμμα των Προτεσταντών UUP με 18 έδρες, το Σοσιαλδημοκρατικό-SDLP με 16 και το Alliance Party με 7 ενώ 3 έδρες κατανέμονται σε μικρότερα κόμματα.

Για πρώτη φορά εδώ και χρόνια ο Τριμπλ εμφανίζεται διαλλακτικός δηλώνοντας ότι «έχουν σημειωθεί βήματα» ενώ ο ηγέτης του Σιν Φέιν, Τζέρι Ανταμς, από την πλευρά του δήλωσε ότι είναι εφικτή μια συμφωνία για το σχηματισμό ενιαίας κυβέρνησης των ενωτικών και των ρεπουμπλικανών μετά τις συνομιλίες του με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μπέρτι Αχέρν σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Γκάρντιαν», που επιδέχονται πολλών ερμηνειών, σημείωσε πως παραμένει δεσμευμένος σε μια ενωμένη Ιρλανδία: «Η συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής αποτέλεσε ιστορική καμπή για το μέλλον της Βόρειας Ιρλανδίας», είπε ο Αχέρν, αναφερόμενος στη συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής που τερμάτισε 30 χρόνια σύγκρουσης για να καταλήξει: «προσωπικά παραμένω ειλικρινά δεσμευμένος σε μια ενωμένη Ιρλανδία και αυτό είναι κάτι που δεν το κρατώ μυστικό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ