Παρασκευή 16 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
«ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗ ΑΣΠΙΔΑ» ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Σκέψεις να τεθεί υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ;

Από πρόσφατη διαδήλωση στην Τσεχία. «ΟΧΙ στις βάσεις, ΟΧΙ στον πόλεμο, ΟΧΙ στον ιμπεριαλισμό», λέει το πλακάτ
Από πρόσφατη διαδήλωση στην Τσεχία. «ΟΧΙ στις βάσεις, ΟΧΙ στον πόλεμο, ΟΧΙ στον ιμπεριαλισμό», λέει το πλακάτ
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Τα αμερικανικά σχέδια εγκατάστασης της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» των ΗΠΑ στην Κεντρική Ευρώπη θα μπορούσαν να τεθούν υπό το αμυντικό σύστημα του ΝΑΤΟ, υποστήριξε χτες σε δημοσιογράφους ο Χένρι Ομπέρινγκ, διευθυντής της Υπηρεσίας Πυραυλικής Αμυνας των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Γερμανία και επιβεβαίωσε για μια φορά ακόμα πως δεν αποτελούν απειλή για τη Ρωσία.

Οι δηλώσεις του αυτές έρχονται για να καθησυχάσουν κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους, πως το συγκεκριμένο σχέδιο μπορεί να δημιουργήσει τριβές ανάμεσα στις χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ και έχουν ζητήσει να πραγματοποιηθούν περισσότερες διαβουλεύσεις με τη Ρωσία, που βλέπει τη συγκεκριμένη εγκατάσταση ως απειλή για τα δικά της συμφέροντα. Ζητούν μάλιστα το θέμα της λεγόμενης «αντιπυραυλικής άμυνας» να συζητηθεί μέσα στο ΝΑΤΟ και όχι σε διμερή βάση των εμπλεκόμενων χωρών.

Ο Αμερικανός αξιωματούχους βρίσκεται στην Ευρώπη αυτές τις μέρες, ώστε να αντιμετωπίσει -όπως είπε- την «καταθορύβηση και την παραπληροφόρηση σε ορισμένες χώρες» σε ό,τι αφορά τα αμερικανικά σχέδια εγκατάστασης του συγκεκριμένου συστήματος στην Πολωνία και την Τσεχία. Σημειώνεται ότι μετά την Ουκρανία και τη Γερμανία, ο Χέρνι Ομπέρινγκ θα επισκεφθεί τη Γαλλία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ