Παρασκευή 16 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ισραηλινό «όχι» στην παλαιστινιακή κυβέρνηση

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Ετοιμη είναι η νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Ισμαήλ Χανίγια την παρουσίασε στον Πρόεδρο Αμπάς, ο οποίος την ενέκρινε, δίνοντας τέλος στις πολυήμερες διαπραγματεύσεις μεταξύ «Χαμάς» και «Φατάχ». Το πολιτικό πρόγραμμα και το νέο κυβερνητικό σχήμα θα παρουσιαστούν το Σάββατο στο παλαιστινιακό κοινοβούλιο, προκειμένου να λάβουν ψήφο εμπιστοσύνης.

Η νέα κυβέρνηση αποτελείται από 24 υπουργούς. Οι 10 πρόσκεινται στη «Χαμάς», οι 6 στη «Φατάχ», οι 8 είναι μέλη μικρότερων κομμάτων και «ανεξάρτητοι» κυρίως στα κρίσιμα υπουργεία. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει ο ανεξάρτητος Ζιάντ Αμπού Αμρ, το υπουργείο Οικονομικών ο Σαλάμ Φαγιάντ, ηγέτης του κόμματος «Τρίτου Δρόμου» και πρώην αξιωματούχος της Παγκόσμιας Τράπεζας (ιδιαίτερα αγαπητός στην Ουάσιγκτον) και το υπουργείο Εσωτερικών (που είχε αναδειχτεί σε μέγιστο αγκάθι) ο ανώτερος αξιωματούχος του ίδιου του υπουργείου Χάνι αλ Καουάσμεχ, που έχει καλές σχέσεις και με τις δύο οργανώσεις.

Ως προς το πρόγραμμα, μόνο ορισμένα σημεία έχουν δημοσιοποιηθεί. Συγκεκριμένα, η νέα κυβέρνηση δεσμεύεται «να σεβαστεί τις προηγούμενες ειρηνευτικές συμφωνίες», στοχεύει να διατηρήσει και να παρατείνει την εκεχειρία με το Ισραήλ, αλλά ταυτόχρονα υπογραμμίζεται ότι «διατηρείται το δικαίωμα της αντίστασης και της άμυνας απέναντι σε κάθε ισραηλινή επίθεση».

Η ισραηλινή κυβέρνηση, με μια λιτή ανακοίνωση, δηλώνει ότι «δεν προτίθεται να συνεργαστεί με τη νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση αφού δεν ικανοποιεί τους όρους του Κουαρτέτου». Η δήλωση αυτή έρχεται σε αντίθεση με ανακοίνωση που κυκλοφόρησε λίγη ώρα πριν τη γνωστοποίηση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης, στην οποία αναφερόταν ότι «το Ισραήλ θα συνεργαστεί με τη νέα κυβέρνηση υπό όρους».

Αντίθετα, η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες, με ανακοινώσεις τους, τήρησαν στάση αναμονής και δήλωναν ότι «θα δουν στην πράξη το πολιτικό πρόγραμμα της νέας παλαιστινιακής κυβέρνησης». Τέλος, στην περιοχή μεταβαίνει η Κοντολίζα Ράις την επόμενη βδομάδα, η οποία θα συναντηθεί 2 φορές με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ