ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Μάρτη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Χτύπησε ο συναγερμός για τις αυτοκτονίες
  • Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2007 έγιναν όσες όλο το 2006
  • Το ΓΕΣ προωθεί αντικατάσταση των σκοπιών από περιπόλους

Eurokinissi

Οι δύο νέοι θάνατοι από αυτοκτονίες στο Στρατό Ξηράς που σημειώθηκαν τα τελευταία 24ωρα χτύπησαν το καμπανάκι του συναγερμού, καθώς πλέον ο δείκτης των αυτοκτονιών στις Ενοπλες Δυνάμεις κινείται σε ανησυχητικά επίπεδα. Ωστόσο, είναι άγνωστο αν αυτό ακούστηκε από τους αρμόδιους που αποδίδουν τις αυτοκτονίες στην... τύχη.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2007 σημειώθηκαν έξι αυτοκτονίες, έναντι επτά που είχαν συμβεί στη διάρκεια όλου του 2006. Το σύνολο των αυτοκτονιών από το 2000 είναι 58. Η τελευταία έγινε την Κυριακή, όταν ο στρατιώτης Πεζικού Γ.Ν., ετών 24, που καταγόταν από την Κρήτη και υπηρετούσε σε μονάδα της Κω, τραυματίστηκε θανάσιμα ενώ εκτελούσε καθήκοντα σκοπού. Τις ίδιες ώρες άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν, ταγματάρχης ο οποίος υπηρετούσε στον Εβρο και είχε αυτοτραυματιστεί.

Υπενθυμίζεται ότι το Γενάρη είχαν σημειωθεί δύο αυτοκτονίες στρατιωτών στο Ναύπλιο και τη Χίο και στη συνέχεια δύο ακόμα στη Ρόδο και την Κω. Η αύξηση αυτή των αυτοκτονιών στο τελευταίο τρίμηνο έρχεται να ανατρέψει την τάση για μείωσή τους που είχε καταγραφεί τα τελευταία πέντε χρόνια. Από την πλευρά των αρμοδίων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας εκφράζεται η αισιοδοξία ότι αυτή η έξαρση των αυτοκτονιών είναι «συμπτωματική».

Στο μεταξύ, το Γενικό Επιτελείο Στρατού προωθεί πρόγραμμα κατάργησης των στατικών σκοπιών στα στρατόπεδα και αντικατάστασή τους από τριμελείς περιπόλους, με την ελπίδα ότι θα εκλείψουν οι συνθήκες αυτές - μοναχική σκοπιά σε νυχτερινές ώρες - που διευκολύνουν την αυτοκτονία. Πάντως, το ΓΕΣ διευκρινίζει ότι ναι μεν προωθείται το μέτρο της κατάργησης των σκοπιών αλλά αυτό εντάσσεται σε ευρύτερο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των μέτρων ασφάλειας στρατοπέδων και εγκαταστάσεων.

Από το ΓΕΣ αναφέρεται ότι η σχετική διαταγή του αρχηγού ΓΕΣ είχε εκδοθεί από το Μάρτη του 2006. Συγκεκριμένα, αυτή «καθόριζε ενοποίηση των σκοπών και κίνηση τους ως περίπολο σε κοινό τομέα επιδιώκοντας τη δυναμική κάλυψη και όχι τη στατική, χωρίς να αυξηθεί το προσωπικό ασφαλείας που χρησιμοποιούνταν μέχρι τότε για τη φύλαξη των εγκαταστάσεων». Επίσης, διευκρινίζεται ότι τα μέτρα αυτά «δε σχετίζονται μόνο με το θέμα πρόληψης των αυτοχειριών στον Ελληνικό Στρατό».

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η υπόθεση των αυτοκτονιών συνδέεται από τη μια πλευρά, τόσο με το θέμα της υποβάθμισης της στρατιωτικής θητείας υπέρ της καθιέρωσης του μισθοφορικού στρατού, όσο και με το περιεχόμενο της θητείας αυτών που υπηρετούν, ενώ από την άλλη οι νέοι που υπηρετούν σήμερα στο Στρατό κουβαλάνε μαζί τους τις αγωνίες και τις ανασφάλειες της ζωής τους που επιτείνονται από τις συνθήκες που επικρατούν στις στρατιωτικές μονάδες.

ΔΙΑΡΚΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ
Οπως αναμενόταν...

Με ευρεία πλειοψηφία - υπολογίζεται στο 70%, καθώς η ψηφοφορία έγινε με ανάταση χειρός - εγκρίθηκε από το Διαρκές Συνέδριο του Συνασπισμού, το περασμένο Σαββατοκύριακο, η εκλογική τακτική του κόμματος ενόψει εθνικών εκλογών (εκλογική διακήρυξη, κάθοδος με το σχήμα ΣΥΡΙΖΑ, διάθεση δύο εδρών στους συνεργαζόμενους). Το 30% περίπου τάχθηκε υπέρ της πλατφόρμας που εισηγήθηκε η «ανανεωτική πτέρυγα» και των αμφίπλευρων συνεργασιών.

Τις επίμονες αιτιάσεις των «ανανεωτών» περί αλλοίωσης και μετάλλαξης της φυσιογνωμίας του ΣΥΝ, βασισμένες στη διάσταση θέσεων μεταξύ του προγράμματος του ΣΥΝ και της τωρινής εκλογικής διακήρυξης, αντιπαρήλθαν ο Αλ. Αλαβάνος με μια ομιλία «ενωτική» και «τονωτική» της κομματικής αυτοπεποίθησης, αλλά και ο γραμματέας της ΚΠΕ, Ν. Χουντής, που δήλωσε, συνοψίζοντας τις εργασίες του συνεδρίου, ότι οι αποφάσεις του προγραμματικού συνεδρίου ισχύουν στο ακέραιο, ιδιαίτερα στο σημείο που αφορά στα ευρωπαϊκά (η τοποθέτησή του αυτή ερμηνεύτηκε και ως απάντηση στον Π. Λαφαζάνη που νωρίτερα στο βήμα είχε επικρίνει τη θρησκευτική προσκόλληση στην ΕΕ και επιλογές του ΣΥΝ όπως το «ναι» στη συνθήκη του Μάαστριχτ και το «παρών» σε άλλες ευρωενωσιακές συνθήκες). Αλλά και σε ό,τι αφορά στις αμφίπλευρες συνεργασίες, ο Ν. Χουντής, προς άμβλυνση των ανησυχιών της μειοψηφίας, ενημέρωσε το σώμα ότι έχει «ανοιχτεί λίστα» για την καταγραφή ανθρώπων που κινούνται μεταξύ ΣΥΝ - ΠΑΣΟΚ και τους οποίους θα μπορούσε ο ΣΥΝ να προσεγγίσει για συνεργασία.

Εντύπωση ωστόσο προκάλεσε το σημείο της ομιλίας του Ν. Χουντή που αναφερόμενος στη διάθεση εδρών στους συμμάχους, επικαλέστηκε τους δημάρχους της αρχαίας Ρώμης για να πει ότι όσο κι αν κάποιοι απ' αυτούς καταφέρονται εναντίον του συστήματος, «όταν αυτό σε βάζει στο παιχνίδι, στη Βουλή ή αλλού, αντικειμενικά το εξυπηρετείς».

Πάντως η ομιλία του Π. Λαφαζάνη η οποία επικεντρώθηκε στην ανάγκη αλλαγής και μετασχηματισμού του ΣΥΝ για λόγους προσαρμογής στα νέα δεδομένα, εξόργισε τη μειοψηφία, ο εισηγητής της οποίας Σπ. Λυκούδης λίγο πριν την ψηφοφορία διαμήνυσε ότι η «ανανεωτική πτέρυγα» δεν πρόκειται «ούτε να σιωπήσει, ούτε να συναινέσει» στην επιδιωκόμενη αλλαγή της φυσιογνωμίας του ΣΥΝ. Μήνυμα που οι «ανανεωτές» επανέλαβαν χτες σε ανακοίνωση που εξέδωσαν όπου μεταξύ άλλων χαρακτηρίζουν «αρνητικό το γεγονός ότι ο Αλ. Αλαβάνος στο Συνέδριο, δε λειτούργησε με βάση το θεσμικό του ρόλο - ως πρόεδρος όλου του κόμματος - αλλά κινήθηκε απολύτως στο πλαίσιο των επιλογών του Αριστερού Ρεύματος».

Αξίζει τέλος, να σημειωθεί ότι ο Αλ. Αλαβάνος ερωτηθείς από τα «ΝΕΑ», «μήπως ήρθε η ώρα να γράψει ιστορία», όπου ιστορία νοείται «η συνένωση των δημοκρατικών δυνάμεων, η προγραμματική σύγκλιση και η μετεκλογική συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ», απάντησε: «Δεν ξέρω. Σίγουρα ζούμε σε μια εποχή που μπορεί να γραφτεί ιστορία. Εχει μερικές αναλογίες η σημερινή εποχή με το τέλος της δεκαετίας του '70 όταν η εμφάνιση ενός ριζοσπαστικού, στα συνθήματα, ΠΑΣΟΚ ανέτρεψε το σκηνικό της αντιπαράθεσης Δεξιάς - Κέντρου, αξιοποιώντας και το διαιρετικό κλίμα στο χώρο της Αριστεράς (...). Διαμορφώνονται για πρώτη φορά οι προϋποθέσεις με επίκεντρο τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς να έχουμε έξοδο από την ασφυκτική κυριαρχία του δικομματισμού»!

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ»
Οικονομική εξόρμηση για το Πάσχα

Η πανελλήνια ένωση συμπαράστασης προς τα θύματα πολιτικής δίωξης «Η Δημοκρατική Μέριμνα» άρχισε την οικονομική εξόρμηση για τις γιορτές του Πάσχα. Με ανακοίνωσή της απευθύνεται και πάλι σε όλους όσοι χρόνια τώρα στηρίζουν το έργο της και τους καλεί να συνδράμουν και πάλι από το υστέρημά τους, τους αβοήθητους αγωνιστές που ενώ αγωνίστηκαν για τη λευτεριά της πατρίδας και την ειρήνη μένουν σήμερα σε βαθιά γεράματα αβοήθητοι από το κράτος. Οι προσφορές γίνονται δεκτές στα γραφεία της (Ακαδημίας 78, τηλέφωνο 210.3822.776) και στην Εθνική Τράπεζα στο λογαριασμό 129.592361-13.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Για τη συμβολή του ποντιακού ελληνισμού

Τη συμβολή του ποντιακού ελληνισμού στους λαϊκούς αγώνες τιμά η ΚΟΘ του ΚΚΕ, με εκδήλωση - συνεστίαση που οργανώνει το Σάββατο 31 Μάρτη στο κέντρο «Απόλλων». Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν πολλοί καλλιτέχνες που με το έργο τους συμβάλλουν να κρατηθεί ζωντανή η παράδοση του ποντιακού ελληνισμού.

ΝΕΟΛΑΙΑ ΠΑΣΟΚ
Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία για το συνέδριο

Με την εκλογή περισσότερων από 6.000 εκπροσώπων ολοκληρώθηκε χτες η ψηφοφορία για το συνέδριο της νεολαίας ΠΑΣΟΚ, που θα πραγματοποιηθεί από τις 29 έως τις 31 Μάρτη. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από το ΠΑΣΟΚ «ψήφισαν 90.663 νέες και νέοι, μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ». Στην ψηφοφορία που έγινε στα πρότυπα της εκλογής του Γ. Παπανδρέου, σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, το 50% των ψηφισάντων «αφορά νεοεγγραφόμενα μέλη του ΠΑΣΟΚ», τα οποία απόκτησαν δικαίωμα ψήφου παραμονές των εκλογών για το συνέδριο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ