Τρίτη 20 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΡΚΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ
Οπως αναμενόταν...

Με ευρεία πλειοψηφία - υπολογίζεται στο 70%, καθώς η ψηφοφορία έγινε με ανάταση χειρός - εγκρίθηκε από το Διαρκές Συνέδριο του Συνασπισμού, το περασμένο Σαββατοκύριακο, η εκλογική τακτική του κόμματος ενόψει εθνικών εκλογών (εκλογική διακήρυξη, κάθοδος με το σχήμα ΣΥΡΙΖΑ, διάθεση δύο εδρών στους συνεργαζόμενους). Το 30% περίπου τάχθηκε υπέρ της πλατφόρμας που εισηγήθηκε η «ανανεωτική πτέρυγα» και των αμφίπλευρων συνεργασιών.

Τις επίμονες αιτιάσεις των «ανανεωτών» περί αλλοίωσης και μετάλλαξης της φυσιογνωμίας του ΣΥΝ, βασισμένες στη διάσταση θέσεων μεταξύ του προγράμματος του ΣΥΝ και της τωρινής εκλογικής διακήρυξης, αντιπαρήλθαν ο Αλ. Αλαβάνος με μια ομιλία «ενωτική» και «τονωτική» της κομματικής αυτοπεποίθησης, αλλά και ο γραμματέας της ΚΠΕ, Ν. Χουντής, που δήλωσε, συνοψίζοντας τις εργασίες του συνεδρίου, ότι οι αποφάσεις του προγραμματικού συνεδρίου ισχύουν στο ακέραιο, ιδιαίτερα στο σημείο που αφορά στα ευρωπαϊκά (η τοποθέτησή του αυτή ερμηνεύτηκε και ως απάντηση στον Π. Λαφαζάνη που νωρίτερα στο βήμα είχε επικρίνει τη θρησκευτική προσκόλληση στην ΕΕ και επιλογές του ΣΥΝ όπως το «ναι» στη συνθήκη του Μάαστριχτ και το «παρών» σε άλλες ευρωενωσιακές συνθήκες). Αλλά και σε ό,τι αφορά στις αμφίπλευρες συνεργασίες, ο Ν. Χουντής, προς άμβλυνση των ανησυχιών της μειοψηφίας, ενημέρωσε το σώμα ότι έχει «ανοιχτεί λίστα» για την καταγραφή ανθρώπων που κινούνται μεταξύ ΣΥΝ - ΠΑΣΟΚ και τους οποίους θα μπορούσε ο ΣΥΝ να προσεγγίσει για συνεργασία.

Εντύπωση ωστόσο προκάλεσε το σημείο της ομιλίας του Ν. Χουντή που αναφερόμενος στη διάθεση εδρών στους συμμάχους, επικαλέστηκε τους δημάρχους της αρχαίας Ρώμης για να πει ότι όσο κι αν κάποιοι απ' αυτούς καταφέρονται εναντίον του συστήματος, «όταν αυτό σε βάζει στο παιχνίδι, στη Βουλή ή αλλού, αντικειμενικά το εξυπηρετείς».

Πάντως η ομιλία του Π. Λαφαζάνη η οποία επικεντρώθηκε στην ανάγκη αλλαγής και μετασχηματισμού του ΣΥΝ για λόγους προσαρμογής στα νέα δεδομένα, εξόργισε τη μειοψηφία, ο εισηγητής της οποίας Σπ. Λυκούδης λίγο πριν την ψηφοφορία διαμήνυσε ότι η «ανανεωτική πτέρυγα» δεν πρόκειται «ούτε να σιωπήσει, ούτε να συναινέσει» στην επιδιωκόμενη αλλαγή της φυσιογνωμίας του ΣΥΝ. Μήνυμα που οι «ανανεωτές» επανέλαβαν χτες σε ανακοίνωση που εξέδωσαν όπου μεταξύ άλλων χαρακτηρίζουν «αρνητικό το γεγονός ότι ο Αλ. Αλαβάνος στο Συνέδριο, δε λειτούργησε με βάση το θεσμικό του ρόλο - ως πρόεδρος όλου του κόμματος - αλλά κινήθηκε απολύτως στο πλαίσιο των επιλογών του Αριστερού Ρεύματος».

Αξίζει τέλος, να σημειωθεί ότι ο Αλ. Αλαβάνος ερωτηθείς από τα «ΝΕΑ», «μήπως ήρθε η ώρα να γράψει ιστορία», όπου ιστορία νοείται «η συνένωση των δημοκρατικών δυνάμεων, η προγραμματική σύγκλιση και η μετεκλογική συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ», απάντησε: «Δεν ξέρω. Σίγουρα ζούμε σε μια εποχή που μπορεί να γραφτεί ιστορία. Εχει μερικές αναλογίες η σημερινή εποχή με το τέλος της δεκαετίας του '70 όταν η εμφάνιση ενός ριζοσπαστικού, στα συνθήματα, ΠΑΣΟΚ ανέτρεψε το σκηνικό της αντιπαράθεσης Δεξιάς - Κέντρου, αξιοποιώντας και το διαιρετικό κλίμα στο χώρο της Αριστεράς (...). Διαμορφώνονται για πρώτη φορά οι προϋποθέσεις με επίκεντρο τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς να έχουμε έξοδο από την ασφυκτική κυριαρχία του δικομματισμού»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ