ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Μάρτη 2007
Σελ. /32
ΚΕΝΗ
ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2007
Στον αστερισμό της μονόπλευρης λιτότητας

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής εξέφρασε από το βήμα της Βουλής την κατηγορηματική αντίθεση του Κόμματος στο κυβερνητικό νομοσχέδιο, που προβλέπει και για φέτος αυξήσεις «ψίχουλα» στους μισθούς και συντάξεις

Την πεπατημένη όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων ακολουθεί και η σημερινή όσον αφορά στη σκληρή και μονόπλευρη λιτότητα εις βάρος των εργαζομένων. Αυτό φαίνεται ανάγλυφα και στο νομοσχέδιο για τη φετινή εισοδηματική πολιτική στο Δημόσιο που από χτες συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής.

Για μια ακόμα χρονιά, στους εργαζόμενους δίνονται ψίχουλα κατήγγειλε ο εισηγητής τους ΚΚΕ Ν. Γκατζής αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα την υποκρισία του ΠΑΣΟΚ που σήμερα καταγγέλλει την πολιτική της λιτότητας, ενώ οι δικές του κυβερνήσεις έκαναν το ίδιο και ο πρόεδρός τους φρόντισε να πανηγυρίσει για τα ψίχουλα των 0,77 Ευρώ που προέβλεπε πέρσι η σύμβαση της ΓΣΕΕ.

Και η φετινή λιτότητα, είπε, θα εξουθενώσει το εργατικό εισόδημα, αφού η ονομαστική αύξηση του 6,4% των συνολικών δαπανών για μισθούς και συντάξεις είναι πολύ κάτω από την αύξηση του ΑΕΠ (7,1%), ενώ οι εργαζόμενοι θα χάσουν και από την αύξηση της φορολογίας (6,8% οι άμεσοι και 9,6% οι έμμεσοι). Ο Ν. Γκατζής τόνισε ότι με την εισοδηματική πολιτική θα προκύψει σοβαρή μείωση των μισθών, αφού οι πραγματικές αυξήσεις είναι κάτω και από το 3%. Ετσι, είπε, πέρσι η αύξηση (;) ήταν 0,77 Ευρώ και φέτος θα είναι 0,80 Ευρώ στο Δημόσιο, ενώ θα αποτελέσει τον πιλότο για τη λιτότητα και στον ιδιωτικό τομέα.

Αποτέλεσμα των αντιλαϊκών πολιτικών, που εφαρμόστηκαν όλα αυτά τα χρόνια, είναι το 70% των συντάξεων να είναι κάτω από 500 ευρώ και οι εργαζόμενοι να είναι ουσιαστικά καταχρεωμένοι στις τράπεζες και να στενάζουν από την ακρίβεια που επικρατεί στην αγορά και στα είδη λαϊκής κατανάλωσης.

Αποκαλύπτοντας την υποκρισία στης κυρίαρχης προπαγάνδας κατήγγειλε ότι ενώ από το 1995 το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 310% οι εργαζόμενοι όχι μόνο δεν καρπώθηκαν τίποτα αλλά είδαν τη φτώχεια να αυξάνεται και την ανεργία να θερίζει ειδικά τους νέους. Την ίδια περίοδο, είπε ο Ν. Γκατζής, οι επιχειρήσεις και οι τράπεζες πραγματοποίησαν μυθικά κέρδη.

Το ΚΚΕ, είπε, είναι αντίθετο με την επιδοματική πολιτική που ασκείται στο Δημόσιο και ζητάει εισαγωγικό μισθό 1.300 ευρώ με κλιμάκωση ανάλογα με τα χρόνια και ενσωμάτωση των διάφορων επιδομάτων στο βασικό μισθό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της επιδοματικής πολιτικής, είπε, είναι ότι αντί να δοθεί σε όλους τους εργαζόμενους στα Σώματα Ασφαλείας το «επικίνδυνο και ανθυγιεινό», η κυβέρνηση δίνει επιλεκτικά επίδομα στα ΜΑΤ της καταστολής των λαϊκών αγώνων.

Αναφερόμενος στις φορολογικές ρυθμίσεις που γίνονται στα ακίνητα είπε ότι πρόκειται στην ουσία για δωράκι στους κατόχους μεγάλης ακίνητης περιουσίας, οι οποίοι θα φορολογούνται με τις αντικειμενικές τιμές του 2005, αλλά με τους μειωμένους φορολογικούς συντελεστές του 2006.

Η εισηγήτρια της ΝΔ Α. Κόρκα ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση υλοποιεί τις υποσχέσεις που έχει δώσει και είπε ότι οι μισθοί θα ξεπεράσουν την αύξηση του ΑΕΠ. Επανέλαβε την προσήλωση της ΝΔ στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις και είπε ότι οι αυξήσεις στους μισθούς γίνονται στα πλαίσια του «εφικτού». Εκ του ασφαλούς και ξεχνώντας την πρακτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, ο εισηγητής του Δ. Γεωργακόπουλους έκανε λόγο για εισοδηματική πολιτική λιτότητας, ενώ αντίθετος δήλωσε και ο ΣΥΝ.

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Νέος κανονισμός αδειών σε καθεστώς «απελευθέρωσης»

Ο υπουργός Ανάπτυξης ενημέρωσε χτες τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη

Την απόφαση, με την οποία προσαρμόζεται ο κανονισμός αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και μέσω Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης, στις επιταγές της «απελευθερωμένης» αγοράς ενέργειας, υπέγραψε ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας. Με την απόφαση υπηρετούνται οι επιχειρηματικές προσδοκίες για μεγαλύτερο κέρδος από την εκμετάλλευση των ΑΠΕ, σε μια περίοδο που όλο και περισσότερες πολυεθνικές επιχειρήσεις μπαίνουν στο παιχνίδι και στην Ελλάδα, ενώ ήδη έχουν ανακοινωθεί σχέδια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε περιβάλλον αυξημένων οικονομικών κινήτρων. Η απόφαση παίρνει υπόψη της και τις νέες χωροταξικές ρυθμίσεις, ενώ ο υπουργός δήλωσε ότι εξυπηρετεί τόσο την ταχεία προώθηση των επενδύσεων, όσο και την «απλοποίηση» των διαδικασιών, κάτι που αποτελεί πάγια αξίωση του μεγάλου ενεργειακού κεφαλαίου.

Με την πολυσέλιδη απόφαση: Εισάγεται για πρώτη φορά το καθεστώς των Υβριδικών Σταθμών. Παρέχεται δυνατότητα μεταβολής των τεχνικών στοιχείων της αίτησης. Σε περιοχές με περιορισμένη δυνατότητα απορρόφησης ισχύος δίνεται «προτεραιότητα στην υποβολή αιτήσεων για εξαίρεση από την υποχρέωση λήψης Αδειας Παραγωγής», προκειμένου όπως ισχυρίζεται ο υπουργός «να διευκολυνθούν οι μικροί παραγωγοί και να ευνοηθεί η διάσπαρτη παραγωγή»! Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) εξοπλίζεται με νέες αρμοδιότητες σχετικές με την τροποποίηση αδειών παραγωγής, χωρίς να απαιτείται η τήρηση της ισχύουσας διαδικασίας. Εισάγονται, επίσης, αλλαγές στον τρόπο υποβολής, καθώς ορίζονται χρονικές περίοδοι (κύκλοι) βάσει των οποίων προωθείται και η επεξεργασία των αιτήσεων.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι μέχρι το 2010 οι επενδύσεις ΑΠΕ θα ανέλθουν σε 2,5 δισ. ευρώ, ενώ η ΕΕ έχει θέσει νέα όρια για προώθηση της παραγόμενης ενέργειας από ΑΠΕ και τη συνακόλουθη ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων, στο όνομα της «απεξάρτησης» από το πετρέλαιο και την ...προστασία του περιβάλλοντος.

  • Χτες, ο Δ. Σιούφας, βγαίνοντας από την ενημέρωση που έκανε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη (του παρέδωσε και αντίγραφο της τριμερούς Διακρατικής Συμφωνίας), δήλωσε ότι «η εξέλιξη αυτή είναι μια δικαίωση για όλους» (!) Το επόμενο διάστημα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης θα επισκεφθεί τον Εβρο και την Αλεξανδρούπολη για ενημέρωση των τοπικών αρχών, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται η κατάθεση της Διακρατικής Συμφωνίας στη Βουλή για την κύρωσή της.
ΑΝΩΤΑΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ
Διαφωνούν για το επιτόκιο στα αναδρομικά

Αντισυνταγματική είναι η νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει ευνοϊκούς όρους για το Δημόσιο, δηλαδή μειωμένο ποσοστό τόκου υπερημερίας (6%) στις απαιτήσεις των πολιτών απέναντί του, σύμφωνα με την υπ' αριθμό 802/2007 απόφαση του ΣΤ' Τμήματος του Συμβουλίου Επικρατείας (ΣτΕ).

Σύμφωνα με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, στις περιπτώσεις που οι πολίτες διεκδικούν από το Δημόσιο (αναδρομικά, επιδόματα κλπ) θα πρέπει να τους καταβάλλονται τα ποσά με τόκους 10%, όπως συμβαίνει και στις απαιτήσεις του Δημοσίου από τους πολίτες. Η υπόθεση λόγω μείζονος σημασίας παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του ΣτΕ για οριστική κρίση.

Ωστόσο, υπενθυμίζεται ότι η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου τον περασμένο Γενάρη έκρινε ακριβώς τα αντίθετα και επικαλούμενη «λόγους δημοσίου συμφέροντος» επέτρεψε τη συνέχιση του ευνοϊκού καθεστώτος για το Δημόσιο που ισχύει με το νόμο 496/1974. Δηλαδή, κατά τον Αρειο Πάγο, όταν το Δημόσιο έχει να λαμβάνει από τους πολίτες ισχύει το επιτόκιο 10%, ενώ όταν είναι να δίνει, το επιτόκιο θα μειώνεται στο 6%...

Πάντως, σε περίπτωση που η Ολομέλεια του ΣτΕ υιοθετήσει την απόφαση του ΣΤ' Τμήματος, η υπόθεση θα οδηγηθεί στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΛΟΪΑ
Αξιώνουν «πειστικά επιχειρήματα»

«Πειστικά επιχειρήματα», προσποιούνται ότι ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να αποδεχτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις αποφάσεις του ελληνικού διαιτητικού δικαστηρίου, το οποίο υποχρεώνει το ελληνικό Δημόσιο να επιστρέψει στον όμιλο της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ), περισσότερα από 550 εκατ. ευρώ.

Την αναζήτηση των «πειστικών επιχειρημάτων» προανήγγειλε ο Ζακ Μπαρό, κοινοτικός επίτροπος για θέματα μεταφορών της ΕΕ. Ερωτηθείς χτες ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών Μ. Λιάπης για το θέμα της ΟΑ, περιορίστηκε να πει ότι στο τέλος της ερχόμενης βδομάδας θα συναντηθεί στο υπουργείο με τον αρμόδιο κοινοτικό επίτροπο, κρατώντας «μυστικές» τις θέσεις της κυβέρνησης.

Ο Ζ. Μπαρό εκτός από την προαναγγελία των «πειστικών επιχειρημάτων», επισήμανε ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις και οι διοικήσεις της εταιρείας δεν είχαν αναφερθεί στο παρελθόν σε χρέη του Δημοσίου προς την ΟΑ και γι' αυτό ακριβώς το λόγο, το βάρος της απόδειξης πέφτει τώρα στην ελληνική πλευρά.

Ανακαλούνται ΙΧ «Mitsubishi»

Ανακαλούνται για έλεγχο και πιθανή αντικατάσταση του μπράτσου τιμονιού αυτοκίνητα «Mitsubishi», μοντέλο «Pajero Sport 4Χ4», παραγωγής 1999 μέχρι 2001.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 210.3483.616 και 210.3483.621.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ