ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Μάρτη 2007
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στην Ινδία

Σε θερμό και συντροφικό κλίμα οι συναντήσεις με εκπροσώπους των Κομμουνιστικών Κομμάτων

Από την υποδοχή της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ σε εργοστάσιο της Δυτικής Βεγγάλης
Από την υποδοχή της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ σε εργοστάσιο της Δυτικής Βεγγάλης
Σημαντικές συναντήσεις πραγματοποιεί στην Ινδία η αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, που βρίσκεται εκεί από τις 16/3.

Στο Νέο Δελχί πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ινδίας (Μαρξιστικού), μ' επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα, Πρακάς Καράτ, και του Κομμουνιστικού Κόμματος Ινδίας, μ' επικεφαλής τον Ντ. Ράτζα, Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, που έγιναν σε συντροφικό κλίμα, συζητήθηκε η κατάσταση στην Ινδία κι ακολούθησε ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με την πολιτική κατάσταση και τους αγώνες που αναπτύσσονται αυτή την περίοδο στις δύο χώρες. Επίσης, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τις διευθύνσεις των κεντρικών κομματικών εφημερίδων των δύο κομμάτων.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ (στην οποία συμμετέχουν επίσης οι Ελισαίος Βαγενάς, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, Μάκης Παπαδόπουλος, υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας, Βασίλης Οψιμος, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής, Κώστας Παπαδάκης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ) είχε την ευκαιρία στο Νέο Δελχί να επισκεφτεί τις έδρες μεγάλων συνδικαλιστικών και μαζικών φορέων και κινημάτων της εργατικής τάξης, της αγροτιάς, της νεολαίας και οργανώσεων των γυναικών της Ινδίας.

Τη Δευτέρα 19/3 ολοκληρώθηκε η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στο Νέο Δελχί και αυτή αναχώρησε για τη Δυτική Βεγγάλη, όπου έγινε το απόγευμα δεκτή από εκατοντάδες κομμουνιστές διαδηλωτές, που με κόκκινες σημαίες και συνθήματα επιφύλαξαν στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ θερμότατη αγωνιστική υποδοχή.

Στη Δυτική Βεγγάλη

Την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ υποδέχτηκε ο Μ. Αμίν, μέλος της Γραμματείας του ΚΚΙ(Μ), ο Σ. Σακραμπότι, μέλος της Γραμματείας του ΚΚΙ(Μ) και υπουργός της κρατιδιακής κυβέρνησης της Δυτικής Βεγγάλης, καθώς και άλλα κομματικά και κυβερνητικά στελέχη του ΚΚΙ(Μ) και του ΚΚΙ.

Πρέπει να σημειωθεί πως στη Δυτική Βεγγάλη, όπως επίσης στην Κεράλα και στην Τριπούρα υπάρχουν κρατιδιακές κυβερνήσεις του Αριστερού Μετώπου. Ιδιαίτερα στη Δυτική Βεγγάλη οι κομμουνιστές κερδίζουν τις εκλογές επί 7 συνεχόμενες εκλογικές μάχες, από το 1977, όταν βγήκαν από καθεστώς διωγμών.

Οι κομμουνιστές στη Δυτική Βεγγάλη έχουν βαθιές ρίζες στο λαό, στην εργατική τάξη και την αγροτιά, αφού έδωσαν 1.500 νεκρούς για την αποκατάσταση των δημοκρατικών ελευθεριών, πριν το 1977, όπως και 3.500 νεκρούς έως σήμερα στη δύσκολη προσπάθεια για την αγροτική μεταρρύθμιση και για να καλυτερεύσουν συνολικά τη ζωή του λαού στη Δυτική Βεγγάλη, όπου ο συνολικός πληθυσμός ξεπερνά τα 80 εκατομμύρια. Είναι χαρακτηριστικό πως η περιοχή έχει το χαμηλότερο ποσοστό παιδικής θνησιμότητας και από τις καλύτερες υποδομές στον τομέα της πρόνοιας και υγιεινής στην Ινδία.

Οπως είπε, μεταξύ άλλων, στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ ο σ. Σ. Σακραμπότι, μέλος της Γραμματείας του ΚΚΙ(Μ) και υπουργός, «εξηγούμε στο λαό πως έχουμε την κυβέρνηση, αλλά όχι και την κρατική εξουσία, αφού για κάτι τέτοιο απαιτείται επανάσταση. Μπορούμε να προωθήσουμε λοιπόν αλλαγές και βελτιώσεις στηριζόμενοι μόνο στην ανάπτυξη των μαζικών κινημάτων. Στόχος μας είναι η ανάπτυξη της ταξικής πάλης και η αλλαγή του συσχετισμού δύναμης σε όλη την Ινδία».

Την Τρίτη, 20/3, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ επισκέφτηκε την πόλη Ντουργκαμπούρ, που είναι ένα βιομηχανικό κέντρο στη Δυτική Βεγγάλη και πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων σε εργοστασιακούς χώρους και βιομηχανίες. Σε όλες τις επιχειρήσεις οι εργάτες υποδέχτηκαν την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με συνθήματα, κόκκινες σημαίες, λουλούδια κι αγωνιστικό παλμό, ενώ το απόγευμα προς τιμήν της διοργανώθηκε μεγάλη αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση του ΚΚΙ(Μ), στην οποία μίλησαν η Ε. Μπέλλου και τοπικά στελέχη του ΚΚΙ(Μ).

ΟΗΕ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Εντείνεται η αντιπαράθεση για την «επόμενη μέρα»

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ-ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

«Υψηλές θερμοκρασίες» επικράτησαν κατά την ολοκλήρωση της προχτεσινοβραδινής συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ για το Κοσσυφοπέδιο. Το υποτιθέμενο θέμα της συνεδρίασης (δηλαδή, η κατάσταση στο προτεκτοράτο) εξελίχθηκε στη διάρκεια τοποθέτησης του ύπατου διοικητή του ΟΗΕ, Γιοακίμ Ρίκερ, σε επιχειρηματολογία υπέρ της ανεξαρτητοποίησης της επαρχίας απ' τη Σερβία. Η (αναμενόμενη...) εξέλιξη προκάλεσε την εντονότατη αντίδραση του Ρώσου πρέσβη, Βιτάλι Τσούρκιν, που καταφέρθηκε κατά του απεσταλμένου του ΟΗΕ, Μάρτι Αχτισαάρι, σημειώνοντας: α) Οι διαπραγματεύσεις για το Κοσσυφοπέδιο πρέπει να συνεχιστούν για να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση. β) Η ομιλία Ρίκερ ήταν «άχρηστο κήρυγμα υπέρ της προώθησης της ανεξαρτητοποίησης απ' τη Σερβία» και όχι, ως όφειλε, έκθεση για την εφαρμογή των λεγόμενων κριτηρίων περί ασφάλειας...

Αργότερα, ο Τσούρκιν διέψευσε, μιλώντας στη ρωσική τηλεόραση, ότι αποχώρησε ενοχλημένος απ' τη συνεδρίαση, ξεκαθαρίζοντας ότι κάτι τέτοιο είναι μεν διπλωματικό όπλο αλλά η Μόσχα δεν το χρησιμοποιεί (επί του παρόντος...) γιατί ενθαρρύνει τις συνομιλίες και τη συζήτηση επί της αρχής. Και ο Ρώσος πρέσβης κατέληξε σημειώνοντας ότι ορισμένα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ θα «επιχειρήσουν την προώθηση μίας γρήγορης απόφασης για το Κοσσυφοπέδιο που θα είναι αντίγραφο της πρότασης Αχτισαάρι, στο οποίο η Μόσχα θα αντιταχθεί»...

«Αλληλεγγύη» στον ...Αχτισαάρι

Η αντίδραση του Ρώσου πρέσβη στον ΟΗΕ και οι πρότερες δηλώσεις υψηλόβαθμων Ρώσων αξιωματούχων για αποπομπή και αντικατάσταση του Αχτισαάρι προκάλεσαν αλυσιδωτές ανακοινώσεις υποστήριξης του τελευταίου από ΗΠΑ και ΕΕ. Οι Αμερικανοί επανέλαβαν ότι οι προτάσεις Αχτισαάρι «είναι ισορροπημένες και αντικειμενικές». Οι Βρετανοί είπαν ότι «υποστηρίζουν πλήρως» τις προτάσεις του για το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου. Ο Ευρωενωσιακός επίτροπος Ολι Ρεν ισχυρίστηκε ότι η αντικατάσταση του Αχτισαάρι «δεν έχει νόημα γιατί (Σέρβοι και Κοσσοβάροι Αλβανοί) έχουν διαμετρικά αντίθετες απόψεις». Εκπρόσωπος του Αχτισαάρι στον ΟΗΕ απέρριψε το αίτημα της Ρωσίας για συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

Η «Λε Μοντ» για το σχέδιο

Στο μεταξύ, η γαλλική εφημερίδα «Λε Μοντ» επανήλθε με «αποκλειστικές πληροφορίες» στην τελική πρόταση Αχτισαάρι, η οποία αναμένεται να παρουσιαστεί επίσημα στις 26 του Μάρτη στο ΣΑ του ΟΗΕ. Υποστηρίζει ότι προτείνει ρητώς «ανεξαρτησία υπό διεθνή επίβλεψη σε μία αρχική περίοδο». Ο Αχτισαάρι φέρεται να υποστηρίζει ότι η ανεξαρτησία είναι «η μόνη βιώσιμη επιλογή», η επαναφορά της επαρχίας στη δικαιοδοσία της Σερβίας «δεν είναι βιώσιμη λύση» ούτε και η διατήρηση «διεθνούς διοίκησης στο Κοσσυφοπέδιο» και ότι η ανεξαρτησία είναι «μοναδική εγγύηση και η καλύτερη ευκαιρία για διαρκή σύμπραξη με τη Σερβία»...

Το Βελιγράδι αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες χαρακτηρίζοντάς τες «εικασίες» και επαναλαμβάνοντας ότι αντιτίθεται σταθερά σε κάθε μορφή ανεξαρτησίας.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Τριβές στους «Εργατικούς»

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Δρόμος χωρίς επιστροφή καθώς φαίνεται είναι για τους Εργατικούς η απώλεια της πολιτικής εξουσίας καθώς η ψαλίδα υπέρ των Συντηρητικών συνεχώς διευρύνεται.

Αυτό τουλάχιστον βγαίνει από την τελευταία δημοσκόπηση του Ινστιτούτου ICM, όπου καταγράφεται ότι εφόσον ο Γκόρντον Μπράουν οδηγήσει το κόμμα στις εκλογές, το 43% των ερωτηθέντων θα ψήφιζε τους Συντηρητικούς του Ντέιβιντ Κάμερον, έναντι 28% που δήλωσε ότι θα ψήφιζε και πάλι τους Εργατικούς. Τον περασμένο μήνα η διαφορά Κάμερον-Μπράουν ήταν 13%.

Παρόλα αυτά το Εργατικό Κόμμα που έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες διαδοχής του Τόνι Μπλερ φαίνεται ότι θα παραδώσει οριστικά το κόμμα στον Γκ. Μπράουν. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Γκάρντιαν τα ανώτατα όργανα του κόμματος κατέληξαν στις διαδικασίες εκλογής της νέας ηγεσίας όπου εάν δεν υπάρξει ακόμη ένας υποψήφιος που να συγκεντρώνει τη στήριξη 44 βουλευτών - κάτι που έχει ήδη εξασφαλίσει ο Μπράουν - δεν πρόκειται να υπάρξει ψηφοφορία και ο Μπράουν θα εκλεγεί αυτόματα, παρά το γεγονός ότι θα συμμετάσχει στην καμπάνια που θα διαρκέσει τουλάχιστον 7 βδομάδες.

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Παιδείας αναμένεται να ανακοινώσει το νέο κανονισμό όπου οι διευθύνσεις των σχολείων στη Βρετανία θα έχουν το δικαίωμα να απαγορεύουν σε μουσουλμάνες μαθήτριες να φορούν την παραδοσιακή μαντίλα που καλύπτει όλο το πρόσωπο. Η απόφαση απαγόρευσης θα μπορεί να επικαλείται λόγους ασφαλείας ή εμποδίων στην επικοινωνία και μάθηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ