ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Μάρτη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
«Οχι» βιασύνη για το Κόσσοβο...

Υπέρ μιας λύσης αποδεκτής και από τις δύο πλευρές στο θέμα του Κοσσόβου τάχθηκαν οι Πρόεδροι της Ελλάδας και της Ουγγαρίας, αποφεύγοντας ωστόσο να αποδοκιμάσουν το σχέδιο Αχτισαάρι για ανεξαρτησία «υπό διεθνή επιτήρηση».

Ο Κ. Παπούλιας, στη διάρκεια των δηλώσεων που έγιναν μετά τη συνάντηση που είχε χτες στη Βουδαπέστη με τον Ούγγρο ομόλογό του Λάζλο Σόλιομ, είπε ότι «δεν πρέπει να είμαστε βιαστικοί και πρέπει να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να βρεθεί μια λύση κοινώς αποδεκτή, για να μην υπάρχει ο κίνδυνος μιας δραματικής έκρηξης του προβλήματος του Κοσσόβου».

Σημείωσε επίσης ότι «η περιοχή με αρκετούς πρόσφατους πολέμους πλήρωσε μεγάλο φόρο αίματος και τραγωδίας», συμπληρώνοντας πως «η ιστορική εμπειρία επιβάλλει να είμαστε προσεκτικοί σ' ένα τέτοιο μεγάλο πρόβλημα, όπως του Κοσσόβου».

Από την πλευρά του ο Λ. Σόλιομ συμφώνησε ότι «κοινό συμφέρον μας είναι μια λύση στο θέμα του Κοσσόβου που μπορεί να είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές», σπεύδοντας ωστόσο να επισημάνει «και που σε καμία περίπτωση δε θα οδηγήσει στην ενδυνάμωση του εθνικισμού στη Σερβία».

Το βράδυ στο δείπνο, στην αντιφώνησή του, ο Καρ. Παπούλιας επανήλθε στο θέμα του Κοσσόβου, λέγοντας ότι «η Ελλάδα, προσβλέποντας στην ανάγκη για σταθερότητα στην περιοχή, είναι προσηλωμένη στο στόχο μίας διευθέτησης που θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή και από τα δύο μέρη και δε θα επιβληθεί εσπευσμένα και στηρίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών».

Γενικότερα, οι δύο Πρόεδροι συμφώνησαν ότι «συμφέρον και των δύο χωρών είναι ο εκδημοκρατισμός και η σταθεροποίηση στα Δυτικά Βαλκάνια», καθώς και ότι «οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει το γρηγορότερο να ενταχθούν στην ΕΕ ώστε να δημιουργηθεί ένας ευρωπαϊκός χώρος ειρήνης». Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Ουγγαρίας τόνισε πως πρέπει να μείνει ανοιχτή η προοπτική της Τουρκίας στην ΕΕ, «υπό την προϋπόθεση ότι θα πληροί επακριβώς όλα τα κριτήρια» και σε αυτά συμπεριέλαβε «τη μη δυσμενή διάθεση της Κύπρου εκ μέρους της Τουρκίας».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πραγματοποιεί από χτες τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ουγγαρία και ήδη είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της χώρας Λάζλο Σόλιομ, την πρόεδρο του Ουγγρικού Κοινοβουλίου Καταλίν Ζίλι και τον πρωθυπουργό Φέρεντς Γκιουρτσάνι, με τους οποίους συζήτησε για διμερή ζητήματα, αποδίδοντας, ως συνήθως, ιδιαίτερη σημασία στην προώθηση των επιχειρηματικών συμφερόντων.

Οι δύο Πρόεδροι εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι από την έκβαση των συνομιλιών που είχαν - ο Κ. Παπούλιας έκανε λόγο για παραγωγικές συνομιλίες - και στάθηκαν ιδιαίτερα στους ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν την Ελλάδα και την Ουγγαρία. Ο Ελληνας Πρόεδρος ευχαρίστησε την ουγγρική πλευρά για τα όσα προσέφερε στους Ελληνες πολιτικούς πρόσφυγες, για «τη δυνατότητα παιδείας, εργασίας και ενός καλύτερου μέλλοντος», όπως είπε. Μνημόνευσε μάλιστα τον συγγραφέα Δημήτρη Χατζή και τον γλύπτη Μέμο Μακρή, που έζησαν ως πρόσφυγες στην Ουγγαρία, αλλά και τη «δημιουργική προσφυγιά» των Ελλήνων στο 18ο και 19ο αιώνα.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ευλογεί το τζογάρισμα σε ομόλογα!

Εγγυημένη και κερδοφόρα η επένδυση σε ομόλογα δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, συνιστώντας υπομονή μέχρι ...τη λήξη των ομολόγων, για να κριθούν αν είναι κερδοφόρα ή όχι!

Εγγυημένη και κερδοφόρα(!) θεωρεί η κυβέρνηση την «επένδυση» σε ομόλογα υψηλού ρίσκου, επιβεβαιώνοντας περίτρανα ότι αποτελεί συνειδητή πολιτική επιλογή το τζογάρισμα των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων προς όφελος του τραπεζικού και χρηματιστικού κεφαλαίου και των πάσης φύσεως «διαμεσολαβητών».

Στην προσπάθειά της να περάσει στην αντεπίθεση και να ανακόψει τη φθορά από την υπόθεση των ομολόγων, η κυβέρνηση δε συγκαλύπτει απλά το καραμπινάτο σκάνδαλο, αλλά ξεκαθαρίζει ότι θα συνεχιστεί το ίδιο σάπιο καθεστώς που εγγυάται ζημιές στο διηνεκές για τα ασφαλιστικά ταμεία. Η κυβέρνηση περιορίζει το όλο θέμα σε θέμα νομιμότητας και στη βάση αυτή ζητεί να κριθεί και η ίδια, αν δηλαδή τηρείται η νομιμότητα(!), γνωρίζοντας βέβαια πολύ καλά ότι το ισχύον θεσμικό πλαίσιο αποτελεί «προϊόν» πολιτικής βούλησης και θερμοκήπιο για διασπάθιση των αποθεματικών των ταμείων. Επιπλέον, επιχειρεί να βάλει στο παιχνίδι, εκτός από το ΠΑΣΟΚ, και τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες που έχουν συγκατανεύσει στο τζογάρισμα των χρημάτων των εργαζομένων και των συνταξιούχων.

«Ενα ομόλογο κρίνεται στο τέλος» υποστήριξε ο Θ. Ρουσόπουλος, ζητώντας δηλαδή υπομονή μέχρι... το 2015 ή το 2025 ή και πολύ αργότερα, όταν λήγουν τα ομόλογα που αγοράστηκαν τα τελευταία χρόνια! «Σίγουρα ένα ομόλογο έχει εγγυημένο το κεφάλαιό του», αποφάνθηκε ο εκπρόσωπος, αποσιωπώντας όμως ότι στο μεταξύ θα έχει χάσει τουλάχιστον ένα μεγάλο μέρος της αξίας του λόγω πληθωρισμού. Αυτό δεν εμπόδισε τον εκπρόσωπο να επαναλαμβάνει συνεχώς ότι «ως κρατικό ομόλογο έχεις την εγγύηση του κεφαλαίου σου συν το όποιο επιτόκιο προκύψει. Αλλά στο τέλος, στη λήξη. Δεν μπορεί κανένας να μιλήσει ένα, δυο, τρία ή πέντε χρόνια μετά την έκδοση ενός ομολόγου και να προβλέψει ότι το ομόλογο αυτό δε θα αποδώσει».

Παράλληλα, άφησε να φανεί ότι η κυβέρνηση δε διακρίνει κάποιο πρόβλημα στη διακίνηση των ομολόγων μέσω των διαφόρων χρηματιστηριακών εταιρειών και επενδυτικών τραπεζών και στις προμήθειες που καταβάλλονται σε αυτές, γιατί αυτές όπως είπε είναι «πρακτικές της αγοράς που δε συνέβησαν για πρώτη φορά» στην περίπτωση του επικουρικού ταμείου των δημοσίων υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ). Αμφισβήτησε έμμεσα αν υπάρχει κάποια παραβατική συμπεριφορά, λέγοντας ότι «αν υπάρχει οποιαδήποτε παραβατική συμπεριφορά, αυτή θα την ανακαλύψουμε και αποκαλύψουμε».

Επιχειρώντας να μετακυλίσει τις ευθύνες στις πλάτες των ΔΣ των ασφαλιστικών ταμείων, επικαλέστηκε το γνωστό σαθρό επιχείρημα περί αυτονομίας των ταμείων: «Ενα Ταμείο αγοράζει χωρίς την έγκριση της κυβέρνησης. Ενα Ταμείο έχει αυτόνομη διαδικασία», είπε, προσθέτοντας ότι «όλες οι αγορές στα Ταμεία έγιναν, εξ όσων γνωρίζω, ομοφώνως». Απαντώντας στα στοιχεία που παρουσίασε χτες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τα οποία η περιουσία των Ταμείων το 1993 ήταν 3,285 δισ. ευρώ και το 2003 έφτασε τα 21,8 δισ. ευρώ, ο Θ. Ρουσόπουλος είπε ότι στα δύο πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης από τη ΝΔ (2004-2005) ανήλθε στα 29 δισ. ευρώ, δηλαδή αυξήθηκε κατά 6 δισ. ευρώ. Απέφυγε ωστόσο να παρουσιάσει στοιχεία για το 2006...

Μετά από όλα αυτά η ευθύνη της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, είναι να ελέγχει αν τα ταμεία «επενδύουν» πάνω από το 23% της περιουσίας τους σε κινητές αξίες (ομόλογα, μετοχές, αμοιβαία), που όμως ούτε και αυτό δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει όταν ρωτήθηκε σχετικά.

Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ
«Δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες σε κανέναν»!

Στην τακτική της συγκάλυψης των εξόφθαλμων πολιτικών ευθυνών, για τη λεηλασία των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων από τη «θεσμοθετημένη τραπεζική αγορά», εμμένουν με χτεσινές δηλώσεις τους τα κυβερνητικά στελέχη

Ευρισκόμενα σε δύσκολη θέση, τα κυβερνητικά στελέχη, καθώς, ως υπέρμαχοι - μαζί με το ΠΑΣΟΚ - των κερδοσκοπικών μηχανισμών της «ελεύθερης» αγοράς, αναγκάζονται σήμερα να απολογούνται με καθόλου πειστικά επιχειρήματα σε μια εμφανή προσπάθεια να παράσχουν προστασία και να απενοχοποιήσουν συνολικά το τραπεζικό σύστημα - το οποίο είναι βουτηγμένο μέχρι το λαιμό σε τέτοιου είδους κερδοσκοπικές πρακτικές - και να εμφανίσουν τα σημερινά προβλήματα, σαν ...τυχαία και ευκαιριακά, κρυβόμενοι πίσω από τις ...ανεξάρτητες αρχές, που διερευνούν την υπόθεση.

Στο πλαίσιο αυτό, ερωτώμενος για το σκάνδαλο των ομολόγων χτες στις Βρυξέλλες όπου βρίσκονταν για το ΕΚΟΦΙΝ, ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης, ισχυρίστηκε ότι «πολιτικές ευθύνες δεν υπάρχουν σε κανέναν» και περιόρισε το πρόβλημα «στις αδυναμίες του θεσμικού πλαισίου, το οποίο η κυβέρνηση έχει αναλάβει να βελτιώσει». Επιβεβαιώνοντας αυτούς που υποστήριζαν ότι τα μέτρα «προστασίας» των Ταμείων, πάρθηκαν μόνο και μόνο για να ρίξουν στάχτη στα μάτια του κόσμου, ο Γ. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι η απαγόρευση στα Ταμεία να τοποθετούν κεφάλαια σε τζόγο «υψηλού ρίσκου», όπως π.χ. τα δομημένα ομόλογα, έχει προσωρινό χαρακτήρα «μέχρις ότου προσδιορίσουμε κάτω από ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσαν να κάνουν και αυτού του είδους τις επενδύσεις». Με λίγα λόγια, καθησυχάζει το τραπεζικό κεφάλαιο, που από τέτοιες πράξεις αποκομίζει τεράστια κέρδη, ότι τα μέτρα «θωράκισης» έχουν ευκαιριακό χαρακτήρα, μέχρι να κοπάσει ο θόρυβος. Πρόσφερε μάλιστα στήριξη στους τραπεζίτες και στα αρπακτικά των χρηματιστηριακών εταιρειών, δηλώνοντας ότι «εδώ έχουμε στην ουσία μια προσπάθεια ποινικοποίησης όλων των συναλλαγών που γίνονται με τα Ταμεία». Σημασία έχει να προστατευτεί το νομοθετικό πλαίσιο που παράγει και αναπαράγει τα φαινόμενα της αχαλίνωτης κερδοσκοπίας, αλλά και να αποκατασταθεί το τρωθέν κύρος των τραπεζιτών, οι οποίοι συνελήφθησαν ...κλέπτοντες οπώρας. Γι' αυτό και θα πρέπει να υπάρξει και ο αποδιοπομπαίος τράγος. Ετσι, ο Γ. Αλογοσκούφης «ξεσπάθωσε», επειδή «κάποιοι άπληστοι χρηματιστές εκμεταλλεύονταν ανίδεες Διοικήσεις Ταμείων και τους διοχέτευαν ομόλογα, τα οποία είχαν κινδύνους που πιθανόν δε γνώριζαν οι διαχειριστές των Ταμείων». Πρόκειται, δηλαδή, για μεμονωμένο, ίσως και τυχαίο περιστατικό, για το οποίο ευθύνονται κάποιοι «άπληστοι χρηματιστές», και όχι βέβαια το σύνολο των αρπακτικών της χρηματιστηριακής αγοράς, που θησαυρίζει πουλώντας αέρα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας έκανε λόγο για την ύπαρξη «ορισμένων αρρυθμιών», αλλά έσπευσε να προσδιορίσει το υποτιθέμενο δίλημμα στα μέτρα του χρηματιστηριακού τζόγου, συμπληρώνοντας ότι πρέπει να διαλέξουμε ανάμεσα «σε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις ή παρακμή».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου, σε δηλώσεις του μετά τη χτεσινή Κυβερνητική Επιτροπή, «κάρφωσε» το ΠΑΣΟΚ, ισχυριζόμενος ότι η πανταχόθεν βαλλόμενη «Ακροπολις Χρηματιστηριακή» - το καμένο χαρτί - από το 1998 και μετά λειτουργούσε για λογαριασμό των Ταμείων, ενώ κατά τον ίδιο «η πρακτική να μπαίνει "καπέλο" στα ομόλογα λειτουργούσε εδώ και χρόνια, από την οποία ζημιώθηκαν, εδώ και χρόνια, τα Ταμεία»! Απείλησε μάλιστα τον άλλο θιασώτη της ελεύθερης αγοράς, το ΠΑΣΟΚ, «ότι αυτά που έχουν ήδη αναδειχτεί από μια πρόχειρη έρευνα, μιλάνε για πολύ μεγαλύτερα "καπέλα"». Και απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους πρόσθεσε με νόημα «Ας έχετε υπομονή και θα δείτε». Υπό την οσμή των σκανδάλων, βγάζουν ο ένας τις βρωμιές του άλλου στη φόρα, αγνοώντας προσωρινά ότι οι αποκαλύψεις αυτές ξεσκεπάζουν την ουσία της λειτουργίας της ...ελεύθερης αγοράς.

ΠΑΣΟΚ
Εμείς τζογάραμε καλύτερα...

Ως αποτέλεσμα των δύο τελευταίων χρόνων, επιχείρησε να εμφανίσει το ΠΑΣΟΚ το δικομματικό πολιτικό έγκλημα του τζογαρίσματος των αποθεματικών των Ταμείων στο χρηματιστήριο και της ξεδιάντροπης κλοπής των χρημάτων των ασφαλισμένων που φέρει και τη δική του υπογραφή.

Την ίδια στιγμή που οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ νομοθέτησαν την εισαγωγή των αποθεματικών των Ταμείων στις χρηματιστηριακές αγορές και τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνέχισαν και χτες να στηρίζουν την «αξιοποίηση» των αποθεματικών με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, εντελώς υποκριτικά και οξύνοντας το δικομματικό καυγά μοίραζαν δεξιά και αριστερά πολιτικές ευθύνες και ζητούσαν ...«διαφάνεια».

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, τα μέλη του καταλόγισαν πολιτικές ευθύνες στον υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη, στον υφυπουργό Π. Δούκα και τον υπουργό Απασχόλησης Σ. Τσιτουρίδη και συγχρόνως επιχείρησαν να αποδείξουν ότι τα σκάνδαλα «πρωτοεμφανίστηκαν» από το 2005 και μετά... Η Μ. Δαμανάκη και η Β. Παπανδρέου ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι «η έκδοση δομημένων ομολόγων είναι "πατέντα" της ΝΔ που πρωτοεμφανίστηκε το 2005», ενώ έδωσαν και λίστα με 16 Ταμεία, των οποίων τα αποθεματικά χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά ομολόγων. Βέβαια, πίσω από τις φραστικές καταγγελίες, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ συμπυκνώνουν την κριτική τους στους χειρισμούς της κυβέρνησης και στην κίνησή της να επενδύσει σε «ομόλογα υψηλού ρίσκου» και «δομημένα» και όχι «χαμηλού ρίσκου» και «αδόμητα», όπως επένδυαν τα αποθεματικά των Ταμείων οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ!! Οπως είπε χαρακτηριστική η Μ. Δαμανάκη «αυτό το γαλάζιο κύκλωμα, στήθηκε το 2005 και δεν έχει καμία σχέση με την αγορά ομολόγων σταθερού επιτοκίου, που γινόταν παλιότερα με όφελος για τα Ταμεία»... Βέβαια, η ίδια δεν μπήκε στον κόπο να αναφέρει ότι επί των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ στον τζόγο της Σοφοκλέους χάθηκαν τα 2/3 των αποθεματικών των Ταμείων και ανέφερε ότι από το 2005 μέχρι σήμερα «υπάρχουν απώλειες περίπου 400 εκατομμυρίων ευρώ».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Π. Ευθυμίου, μίλησε για «μεθοδευμένη λεηλασία των Ταμείων» και για «στημένο μηχανισμό από το δίπολο των υπουργείων Οικονομικών και Απασχόλησης με στόχο την παραγωγή προμηθειών από τις αγοραπωλησίες ομολόγων», ενώ την ίδια στιγμή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Καρχιμάκης απηύθυνε ερώτηση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρα, με την οποία καταγγέλλει «ξαφνικό κλείσιμο» τεσσάρων λογαριασμών στην Αγροτική Τράπεζα, μόλις αποκαλύφθηκε η υπόθεση του επίμαχου ομολόγου.

Στο ίδιο πλαίσιο και ο Ευάγγ. Βενιζέλος σε δηλώσεις του - μετά από συνάντηση που είχε με την ΑΔΕΔΥ - επικέντρωσε το όλο ζήτημα στο ποιος από τους δύο διαχειρίζεται καλύτερα τη νομότυπη «κλοπή» των χρημάτων των εργαζομένων μέσω του τζογαρίσματος των αποθεματικών των Ταμείων.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες το ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει από κοινού με τον ΣΥΝ εξεταστική επιτροπή για την υπόθεση.

Πολιτικό μνημόσυνο του Νίκου Μπελογιάννη

Η Αχτιδική Επιτροπή Κοκκινιάς - Ρέντη για τη συμπλήρωση 55 χρόνων από την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη διοργανώνει πολιτικό μνημόσυνο την Παρασκευή 30 Μάρτη στις 5 μ.μ. στο Γ΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

ΒΟΥΛΗ
Χρηματιστηριακές συναλλαγές με... διαφάνεια

Το ΚΚΕ καταψήφισε την ενσωμάτωση οδηγίας της ΕΕ στο ελληνικό Δίκαιο, για τη νέα αγορά «αυξημένου κινδύνου» στο χρηματιστήριο

Με πρόσχημα τη «διαφάνεια» στις διάφορες χρηματιστηριακές ενέργειες, ενσωματώνεται στο εσωτερικό μας Δίκαιο μια ακόμα οδηγία της ΕΕ. Και αυτή η οδηγία, όπως πάμπολλες στο παρελθόν, οδηγούν στην ενιαία αγορά χρηματοπιστωτικών προϊόντων και προωθούν με κάθε τρόπο την αύξηση της κερδοφορίας των μεγάλων εταιρειών σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, κατήγγειλε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγ. Τζέκης.

Υπογράμμισε ότι με την καθιέρωση στο χρηματιστήριο νέας αγοράς «αυξημένου κινδύνου» υπάρχει ο φόβος να παγιδευτούν εκ νέου οι μικροεπενδυτές και είπε ότι η κοινοτική οδηγία με τη σειρά της συντελεί στο να βάλουν στο «χέρι» τα αποθεματικά των ταμείων διάφορα μεγάλα συμφέροντα. Είναι υποκρισία, τόνισε, να γίνεται λόγος για διαφάνεια στις διάφορες χρηματιστηριακές συναλλαγές όσο συνεχίζονται να ευνοούνται οι τράπεζες και οι μεγάλες επενδυτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χρηματιστήριο.

Προκειμένου να μην γίνονται τα αποθεματικά των ταμείων βορά στον χρηματιστηριακό τζόγο, ο βουλευτής του ΚΚΕ ζήτησε να διαχειρίζονται οι ίδιοι οι εργαζόμενοι τα αποθεματικά τους, τα οποία εδώ και 53 χρόνια καταληστεύονται.

Ο Αγγ. Τζέκης κατήγγειλε ότι με διάταξη της οδηγίας διευκολύνεται η είσοδος της ποντοπόρου ναυτιλίας στο χρηματιστήριο, κάτι που θα οδηγήσει στην αύξηση των κερδών του εφοπλιστικού κεφαλαίου και μέσω αυτού.

Βουλευτές έθεσαν θέμα ότι με διάταξη του νομοσχεδίου που ενσωματώνει την κοινοτική οδηγία, καθιερώνεται αδιαφάνεια για την έκδοση των ομολόγων του Δημοσίου, συνδέοντας τη διάταξη με την τρέχουσα επικαιρότητα των αποθεματικών των ταμείων και τις επενδύσεις τους σε ομόλογα του Δημοσίου.

Ο παριστάμενος υφυπουργός Οικονομικών Π. Δούκας είπε ότι δε γίνεται κάτι τέτοιο και ανακοίνωσε ότι για να αφαιρέσει κάθε πρόσχημα από τους βουλευτές, αποσύρει τη διάταξη που κατακρίθηκε ότι συνιστούσε αδιαφάνεια στην έκδοση ομολόγων του Δημοσίου.

«Αδειασε» τον Σημαιοφορίδη η Π. Καραδήμα

Την άποψη ότι η διαχείριση των αποθεματικών του ΤΕΑΔΥ ανήκει καθαρά στη σφαίρα των δραστηριοτήτων του ΔΣ του Ταμείου και όχι σε απλούς υπαλλήλους, υποστήριξε, σύμφωνα με πληροφορίες, η Παν. Καραδήμα, γενική διευθύντρια του ΤΕΑΔΥ, κατά τη χτεσινή κατάθεσή της ενώπιον του αντεισαγγελέα Εφετών Αντ. Λιόγα που διενεργεί την έρευνα για το επίμαχο ομόλογο. Ουσιαστικά με την κατάθεσή της η Παν. Καραδήμα «άδειασε» τον παραιτηθέντα πρόεδρο του ΔΣ του Ταμείου Αγ. Σημαιοφορίδη. Επίσης, πρόβαλε τον ισχυρισμό ότι η ίδια δεν είχε δικαίωμα ψήφου ότι είχε εισηγητικό και όχι εκτελεστικό ρόλο, διευκρινίζοντας ότι απλά μετέφερε στο ΔΣ τις προτάσεις για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ