ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Μάρτη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ευθύνες στους πάντες πλην της πολιτικής της
  • Το μόνο που δε διαπραγματεύεται είναι να αλλάξει η σκανδαλώδης πολιτική του τζογαρίσματος των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων
  • Το σημαντικό είναι αν τηρήθηκε η νομιμότητα, αποφαίνεται ο Θ. Ρουσόπουλος

Διάχυση ευθυνών στους πάντες, από τις «ανίδεες» διοικήσεις των ασφαλιστικών και τους «άπληστους» χρηματιστές μέχρι την Τράπεζα της Ελλάδας και τις «πρακτικές της αγοράς», επιχειρεί η κυβέρνηση με ένα και μοναδικό στόχο: να μείνει στο απυρόβλητο η ίδια και η σκανδαλώδης πολιτική του τζογαρίσματος των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων.

Εκείνο που πραγματικά ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι να περιορίσει την «πολιτική ζημιά», που η ίδια αντιλαμβάνεται πως καθημερινά μεγαλώνει, αδιαφορώντας για τη ζημιά που έχει γίνει στα λεφτά των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Το χειρότερο είναι ότι διατηρεί και ενισχύει όλες τις προϋποθέσεις για να συνεχιστεί η λεηλασία της περιουσίας των ασφαλιστών ταμείων. Δεν είναι τυχαίο ότι υποκλίνεται και καθαγιάζει τη λειτουργία και τις πρακτικές της αγοράς, ενώ ορκίζεται ότι ακόμα και στην περίπτωση του ομολόγου στο επικουρικό ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ) όλα έγιναν νόμιμα. Με τους χειρισμούς της, η κυβέρνηση προσπαθεί να ενισχύσει την εικόνα ότι παραμένει «δύναμη εξυγίανσης» που δείχνει τάχα «μηδενική ανοχή» στη διαφθορά...

Παράλληλα, η κυβέρνηση «θυμήθηκε» να βγάλει χτες στη δημοσιότητα διάφορα στοιχεία για τη διαχείριση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων και του δημόσιου χρέους επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να καταδείξει ότι τότε είχε γίνει μεγαλύτερη ζημιά και ακολουθούνταν οι ίδιες διαδικασίες. Επιπλέον, έβγαλε το περισπούδαστο συμπέρασμα ότι «το ΠΑΣΟΚ άλλα έκανε ως κυβέρνηση, άλλα λέει ως αντιπολίτευση».

Σε κάθε περίπτωση, όμως, εμφανίζεται έτοιμη, αν η κατάσταση ξεφύγει από τον έλεγχο, να καταφύγει στη θυσία κάποιου στελέχους της, προκειμένου να περιορίσει το πολιτικό κόστος, το οποίο κυβερνητικά στελέχη αναγνωρίζουν ότι είναι μεγάλο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατέβαλε χτες επίμονη προσπάθεια, επικαλούμενος πλήθος στοιχείων και «επιχειρημάτων», προκειμένου να μεταθέσει το όλο ζήτημα σε πρόβλημα τήρησης νομιμότητας και στη βάση αυτή αθώωσε πανηγυρικά την κυβέρνηση από τις αδιαμφισβήτητες εγκληματικές πολιτικές ευθύνες της. Σε σχετική ερώτηση του «Ρ» αναφορικά με την «πολιτική απόφαση της κυβέρνησης να εκθέσει στο χρηματιστηριακό κίνδυνο τα αποθεματικά των Ταμείων», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως «οι πρακτικές για την έκδοση των ομολόγων ακολουθούνται στην αγορά σε όλα τα μέρη του κόσμου. Το σημαντικό ερώτημα» τόνισε, «είναι αν υπήρξε παραβατικότητα κατά τη διαδικασία και αυτό ερευνάται από τον Εισαγγελέα». Συνεχίζοντας στη βάση αυτή υποστήριξε ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε για την αγορά του συγκεκριμένου ομολόγου ήταν «απολύτως νόμιμη». Το μόνο «αδύνατο σημείο», που παραδέχτηκε ήταν η «ανεπάρκεια» των διοικήσεων των Ταμείων και γι' αυτό είπε η κυβέρνηση «προχωρά σε διαδικασίες θεσμοθέτησης καλύτερων τρόπων επιλογής των διοικήσεων των Ταμείων». Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, αποδοκίμασε τα όσα φέρεται να είπε στην κατάθεσή της η διευθύντρια του ΤΕΑΔΥ Καραδήμα, λέγοντας ότι «οι εισηγητές δεν είναι τυχαία πρόσωπα, φέρουν την ευθύνη των επιλογών που εισηγούνται».

Επίσης, χτες, ο Θ. Ρουσόπουλος κάλυψε τον Σ. Τσιτουρίδη και απέκρουσε τις εκτιμήσεις περί αδειάσματος του υπουργού Απασχόλησης από τον Γ. Αλογοσκούφη. «Οι υπουργοί, με διαφορετικές φραστικές αναφορές, κατατείνουν στο πνεύμα της δήλωσης του πρωθυπουργού, που έκανε την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή», δήλωσε.

Ο ίδιος ο Σ. Τσιτουρίδης έκανε χτες νεότερη δήλωση, υποστηρίζοντας πως κάνει ό,τι μπορεί για να ελέγχει τις τράπεζες και τις χρηματιστηριακές εταιρείες! «Η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά εργαζόμαστε ώστε οι ασφαλιστικοί οργανισμοί, τράπεζες και χρηματιστηριακές να εργάζονται με απόλυτη διαφάνεια και με αυστηρούς κανόνες. Εργαζόμαστε, ώστε σε όλο αυτό το σύστημα να υπάρχει απόλυτος και αποτελεσματικός έλεγχος», ισχυρίστηκε.

Ο Γ. Αλογοσκούφης επανήλθε χτες και κάνοντας λόγο για παρερμηνεία των προχτεσινών δηλώσεών του περί «ανίδεων διοικήσεων» στα ασφαλιστικά ταμεία, υπερασπίστηκε τους χειρισμούς του Σ. Τσιτουρίδη, λέγοντας ότι «είναι ο πρώτος υπουργός που διασφάλισε τη διαφάνεια στη διαχείριση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών οργανισμών με ανάρτηση στο διαδίκτυο όλων των σχετικών πράξεων, διαπίστωσε το μεγάλο θεσμικό κενό που υπάρχει στη διαχείριση των διαθεσίμων τους και έχει κινηθεί για να το αντιμετωπίσει σε απόλυτη συνεργασία με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών».

ΠΑΣΟΚ
Διεκδικεί το ρόλο του καλύτερου τζογαδόρου

Συνεχίζοντας να διεκδικούν το ρόλο του καλύτερου «διαχειριστή» της πολιτικής του τζογαρίσματος των αποθεματικών των ταμείων και επιχειρώντας να αποκρύψουν ότι τα σκάνδαλα που γίνονται επί των ημερών της ΝΔ στηρίζονται αποκλειστικά στο θεσμικό πλαίσιο που προώθησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και... αξιοποιεί η σημερινή κυβέρνηση, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ συνέχισαν και χτες να ανεβάζουν τους τόνους της δικομματικής αντιπαράθεσης.

Στο «στόχαστρο» του ΠΑΣΟΚ παρέμειναν και χτες ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης και ο υπουργός Απασχόλησης Σ. Τσιτουρίδης, με την υπεύθυνη Οικονομίας του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Β. Παπανδρέου, να δηλώνει καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι «έχουμε μπροστά μας το εγχώριο και διεθνές κύκλωμα της μίζας»...

Βρισκόμαστε, δήλωσε η Β. Παπανδρέου, επιχειρώντας να μεταθέσει την κοινή πολιτική επιλογή τζογαρίσματος των αποθεματικών στη διετία 2005 - 2007, «μπροστά σε μια οργανωμένη καταλήστευση των αποθεματικών των Ταμείων. Οι ευθύνες του υπουργείου Οικονομίας είναι πλέον αυταπόδεικτες και πρέπει να ερευνηθούν σε βάθος. Βεβαίως υπάρχουν ανίδεοι διοικητές Ταμείων, αλλά δεν υπάρχουν ανίδεοι και ανεύθυνοι υπουργοί».

Από την πλευρά του ο Ευαγ. Βενιζέλος ανέφερε ότι «οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης είναι αυταπόδεικτες». Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Π. Ευθυμίου με δηλώσεις του έκανε λόγο για προσπάθειες «συγκάλυψης» από την πλευρά της κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση ακολουθεί τη γνωστή τακτική να "αποκαλύπτει" ό,τι δεν μπορεί να συγκαλύψει και να περιορίσει το εύρος της υπόθεσης και των υπευθύνων».

Ο ίδιος, βέβαια επικέντρωσε την κριτική του στους «ριψοκίνδυνους χειρισμούς» της κυβέρνησης με τα «δομημένα ομόλογα», φροντίζοντας επιμελώς να αφήσει στο απυρόβλητο την πολιτική «αξιοποίησης» των αποθεματικών σε λιγότερο... «επικίνδυνες» επενδύσεις.

Συγχρόνως ο Π. Ευθυμίου, αποδεικνύοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα φροντίσει να διατηρήσει το θέμα στην επικαιρότητα με κάθε τρόπο και γύρω από αυτό θα στήσει όλη την αντιπολιτευτική του στρατηγική, επιχειρώντας πίσω από τα σκάνδαλα να κρύψει την πλήρη σύμπλευσή του με τη ΝΔ, δήλωσε: «Η επιχείρηση συγκάλυψης και αντιμετάθεσης των πολιτικών ευθυνών μεταξύ των υπουργών δεν έχει καμιά ελπίδα επιτυχίας. Η ευθύνη της κυβέρνησης είναι ενιαία και τη φέρει ακέραιη ο ίδιος ο πρωθυπουργός». Παράλληλα ο Π. Ευθυμίου έθεσε μια σειρά ερωτημάτων για την υπόθεση, καλώντας την κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει μεταξύ άλλων: «ποια είναι αυτά τα Ταμεία που προμηθεύτηκαν δομημένα ομόλογα; Καθώς και ποιες είναι οι συνολικές πωλήσεις και αγορές ομολόγων από τα Ταμεία, την περίοδο 2005 έως σήμερα, ποιες ήταν οι προμήθειες και σε ποιους δόθηκαν σε κάθε περίπτωση;».

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ
Κάλυψε τις διοικήσεις...

Πιστός στην εμπλοκή των ασφαλιστικών ταμείων στο χρηματιστηριακό τζόγο εμφανίστηκε, χτες, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο πρόεδρος των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία, Γ. Κουτρουμάνος. Οχι μόνο δεν αμφισβήτησε την εμπλοκή αυτή που άρχισε επί ΠΑΣΟΚ και συνεχίζεται επί ΝΔ αλλά ισχυρίστηκε ότι τα ασφαλιστικά ταμεία δεν έχασαν από τις επενδύσεις τους σε μετοχές «ούτε τώρα, ούτε στο παρελθόν», αλλά, απεναντίας, ωφελήθηκαν.

Μιλώντας στην επιτροπή που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο για τη διαφάνεια στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, υποστήριξε ότι πλέον το θεσμικό πλαίσιο για την προστασία των Ταμείων είναι επαρκές, αλλά, «δυστυχώς, δεν εφαρμόζεται». Κάλυψε δε τις διοικήσεις των Ταμείων λέγοντας ότι παρά τις πρόσφατες αποκαλύψεις «κάνουν καλά τη δουλιά τους» στις περισσότερες περιπτώσεις.

Το μόνο πρόβλημα που εντόπισε ο πρόεδρος είναι η «έλλειψη ενημέρωσης» για τα νέα επενδυτικά προϊόντα. «Εχω την αίσθηση ότι εξαπατηθήκαμε με ένα νέο προϊόν από τα υπουργεία που είχαν την ευθύνη να μας ενημερώσουν», είπε αναφερόμενος στην πρόσφατη υπόθεση με τα «σύνθετα ή δομημένα ομόλογα».

ΑΤΕ - ΤΑΜΕΙΟ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΩΝ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΩΝ
Διευκρινίσεις...

Για «προσπάθεια εκ του πονηρού» κάνει λόγο η διοίκηση της Αγροτικής Τράπεζας, την οποία ορισμένα δημοσιεύματα φέρουν να διευκόλυνε τις δραστηριότητες της χρηματιστηριακής «Ακρόπολις». Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου της Τράπεζας, η συγκεκριμένη χρηματιστηριακή έχει ανοίξει στην ΑΤΕ λογαριασμό από το 1998, για την εξυπηρέτηση πελατών της, ενώ υποστηρίζεται η άποψη ότι «κανένας λογαριασμός της δεν άνοιξε επί θητείας της παρούσας διοίκησης». Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι η εταιρεία HITECH άνοιξε στην ΑΤΕ ένα λογαριασμό το 2002 για 7 μόνο μέρες, προκειμένου να πάρει μέρος στη διαδικασία απόκτησης μετοχών.

Ακόμα, η διοίκηση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων με ανακοίνωσή της σχολιάζει χτεσινό δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ», σύμφωνα με το οποίο πληρώθηκε προμήθεια 23,3 εκατ. ευρώ για την έκδοση δανείου. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η μόνη προμήθεια που δόθηκε ήταν 4,3 εκατ. ευρώ, που θεωρείται φυσιολογική, αφού αποτελεί το 0,45% του δανείου, ενώ σε ό,τι αφορά τους όρους αποπληρωμής του δανείου το επιτόκιο, αναφέρεται στην ανακοίνωση, δεν είναι 5,42% όπως λέει το δημοσίευμα, αλλά ίσο με το διατραπεζικό επιτόκιο (σήμερα περί τα 3,75%) συν ένα περιθώριο της τάξης του 0,14.

ΥΠΟΘΕΣΗ «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ»
Αναμένονται διώξεις

Μετά το Πάσχα αναμένεται να ασκήσει διώξεις ο αντεισαγγελέας Εφετών Αντώνης Λιόγας, που ερευνά την υπόθεση των αγορών υπερτιμολογημένων ομολόγων από ασφαλιστικά ταμεία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αντεισαγγελέας έχει καταλήξει στα αδικήματα, καθώς και σε ποιους θα απαγγείλει, τους οποίους σκοπεύει σύντομα να καλέσει να καταθέσουν ως ύποπτοι.

Υπενθυμίζουμε ότι ήδη έχει ζητηθεί η άρση του τραπεζικού απορρήτου για όσους υπάρχουν υπόνοιες ότι εμπλέκονται στην υπόθεση, αλλά και για τα πρόσωπα του στενού τους οικογενειακού περιβάλλοντος, ενώ ελέγχονται τα οικονομικά της «Ακρόπολις», οι συναλλαγές της με τα ταμεία, αλλά και οι ισολογισμοί της, προκειμένου να διαπιστωθεί πόσο αξιόπιστη ήταν προκειμένου να συνεργαστεί με όλα αυτά τα ταμεία.

Μέχρι τώρα έχουν εξεταστεί δέκα μάρτυρες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ