ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Μάρτη 2007
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΕΓΕΣ
«Μονιμοποίησαν» τα χαράτσια της ντροπής

Ακόμα περισσότερα θα κληθούν να πληρώσουν φέτος οι αγροτοκτηνοτρόφοι για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων της νέας ΚΑΠ

Η κυβέρνηση της ΝΔ και η πρασινογάλαζη διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ συνεχίζουν και φέτος να επιβάλουν τα αυθαίρετα και παράνομα χαράτσια για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων της νέας ΚΑΠ. Βέβαια, η πρασινογάλαζη διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ έβγαλε μια υποκριτική ανακοίνωση για να πει ότι το κόστος πρέπει να το αναλάβει το κράτος, όμως στην πράξη γίνεται ένας αδίστακτος χαρατσοεισπράκτορας και ξανακάνει πλάτες στους κυβερνώντες. Αυτά τα χαράτσια, που ξεκίνησαν επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, συνεχίζονται όλο και αυξανόμενα για 8η συνεχόμενη χρονιά, χωρίς να ντρέπεται κανείς από τους υπευθύνους. Μάλιστα, ο υπεύθυνος Αγροτικής Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ βγήκε και ανακοίνωσε επίσης υποκριτικά πως όταν γίνει το κόμμα του κυβέρνηση, το κόστος ενεργοποίησης θα το αναλάβει το κράτος...

Το θέμα είναι ότι και για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων του 2007 οι αγροτοκτηνοτρόφοι θα κληθούν να πληρώσουν στις Ενώσεις ξανά υπέρογκα χαράτσια, επειδή δεν αναλαμβάνει η κυβέρνηση το κόστος αυτής της δουλιάς. Χαράτσια θα πληρώσουν επίσης στις Ενώσεις και όσοι βρίσκονται στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές για τις λεγόμενες εξισωτικές αποζημιώσεις. Και φαίνεται ότι φέτος οι αγροτοκτηνοτρόφοι θα πληρώσουν στην πράξη ακόμα μεγαλύτερα χαράτσια. Η διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ ανακοίνωσε πως το τιμολόγιο που ορίστηκε ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 2,6% της αξίας των ατομικών δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης. Βέβαια, πέρσι, πάλι από την ΠΑΣΕΓΕΣ, είχε ανακοινωθεί ότι ο μέσος όρος είναι 2,51% επί της αξίας των ατομικών δικαιωμάτων της ενιαίας ενίσχυσης. Ομως, τελικά, όπως και πέρσι οι αγροτοκτηνοτρόφοι πλήρωσαν πολλά περισσότερα από αυτά που ήθελαν να εμφανίζουν οι κυβερνώντες και οι διοικούντες της ΠΑΣΕΓΕΣ, έτσι και φέτος πάλι θα πληρώσουν ακόμα περισσότερα. Ηδη κάποιες Ενώσεις της Κρήτης έφτασαν τους τιμοκαταλόγους πιο πάνω κι από τον Ψηλορείτη...

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί πως από την αυθαιρεσία αυτή, το κράτος βγαίνει διπλά ωφελημένο σε βάρος των αγροτοκτηνοτρόφων. Οχι μόνο δεν καλύπτει το κόστος ενεργοποίησης των δικαιωμάτων όπως οφείλει, αλλά βγάζει και χρήματα κι από πάνω αφού εισπράττει και ΦΠΑ. Υπολογίζεται ότι για το 2007 μόνο ο ΦΠΑ θα είναι πάνω από 11-12 εκατ. ευρώ. Κι όπως επίσης φαίνεται, τα πιο ακριβά χαράτσια θα ξαναπληρώσουν και φέτος οι μικρομεσαίοι παραγωγοί. Είναι καιρός επιτέλους να σταματήσει αυτή η ντροπή και να αναλάβουν τις ευθύνες τους και οι κυβερνώντες και οι πρασινογάλαζες διοικήσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ και των Ενώσεων.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι πέρσι, πρώτη χρονιά ενεργοποίησης της δικαιωμάτων της νέας ΚΑΠ, οι αγροτοκτηνοτρόφοι ακριβοπλήρωσαν για να έχουν σωστά τα χαρτιά τους, αλλά μεγάλος αριθμός τους δεν έχει πάρει ακόμα τις όποιες επιδοτήσεις δικαιούται, λόγω λαθών... Ετσι πολλοί αγροτοκτηνοτρόφοι παραμένουν ακόμα απλήρωτοι χωρίς δική τους ευθύνη, ενώ καλούνται να ξαναπληρώσουν υπέρογκα χαράτσια για να ενεργοποιήσουν τα δικαιώματα του 2007, χωρίς να ξέρουν τι τελικά τους έβγαλαν το 2006 και τι ακριβώς να δηλώσουν φέτος...

ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΝΕΑΣ ΚΑΠ
Δεν κρύβεται η απληρωσιά

Το ομολόγησε - εμμέσως πλην σαφώς - ο αρμόδιος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή σχετικής Ερώτησης του ΚΚΕ

«Τσαλακώθηκε» χτες στη Βουλή η εικόνα που προσπαθεί να παρουσιάσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να αποδείξει ότι τάχα καταβάλλονται έγκαιρα οι αγροτικές επιδοτήσεις της νέας ΚΑΠ στους δικαιούχους. Απαντώντας στην Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Αγγελου Τζέκη, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρος Κοντός ομολόγησε - εμμέσως πλην σαφώς - τις απαράδεκτες καθυστερήσεις στην καταβολή των αποζημιώσεων που οδηγούν σε δεινή θέση τους μικρομεσαίους αγρότες.

Παρά τις αλλεπάλληλες αναβολές (πέρυσι τέτοια εποχή ο υπουργός Ευάγ. Μπασιάκος διαβεβαίωνε πως το Δεκέμβρη του 2006 θα καταβληθούν οι επιδοτήσεις, για να τις μεταθέσει στη συνέχεια για το τέλος του Φλεβάρη και αργότερα για τις 2 Απρίλη 2007) ο υφυπουργός υποστήριξε πως «καθυστερήσεις δεν υπάρχουν»! Και για να τεκμηριώσει τον ισχυρισμό του, επικαλέστηκε τον Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που προβλέπει ότι οι επιδοτήσεις «μπορεί να καταβάλλονται από 1η Δεκεμβρίου έως 30 Ιουνίου και πρέπει να πούμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών εισέπραξαν τις μεγαλύτερες προκαταβολές από κάθε άλλη χρονιά πριν από τα Χριστούγεννα. Πρέπει, επίσης να πούμε ότι πριν από το Πάσχα που είναι την επόμενη εβδομάδα, η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών θα εισπράξουν τις εξοφλήσεις τους»!

Παρεμβαίνοντας ο Αγγελος Τζέκης, τόνισε: «Θα πρέπει η κυβέρνηση άμεσα να εξοφλήσει τους αγρότες και εκεί που δεν πήραν προκαταβολές, να τους δώσει την προκαταβολή». Υπενθύμισε, δε, τις προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης για καταβολή των χρημάτων κάθε Νοέμβρη. Αμφισβήτησε τα όσα υποστήριξε ο Αλ. Κοντός, τονίζοντας πως «μπορεί να λέει ο κύριος Υπουργός ότι δίνονται οι επιδοτήσεις, αλλά υπάρχουν και περιοχές και νομοί όπου δε δίνονται, παραδείγματος χάρη στη Χαλκιδική. Πήγαν και στην τράπεζα, πήγαν και στην Ενωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Χαλκιδικής και είναι βέβαιο ότι δεν έχουν μπει στα βιβλιάριά τους».

Οσο για τις προκαταβολές που έχουν δοθεί σημείωσε ότι «αυτές οι προκαταβολές που δόθηκαν τώρα είναι κάτω από την πίεση των αγώνων, κύριε υπουργέ. Δεν ξέρετε ότι όλη η Ελλάδα είχε βγει στους δρόμους και αγωνίζονταν για να πάρουν τις επιδοτήσεις; Δεν ξέρετε ότι η Παναγροτική Συσπείρωση έδωσε αγώνες, αλλά και άλλοι αγρότες στο Κιλκίς, στις Σέρρες και παντού; Δεν ξέρετε ότι στο Κιλκίς, από τη μία δεν έπαιρναν τις επιδοτήσεις και από την άλλη η Αγροτική Τράπεζα τους έβαζε στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ; Ξέρετε τι σημαίνει ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ; Σημαίνει ότι δεν μπορεί να πάρει δάνειο, για να ξεκινήσει τη νέα καλλιεργητική περίοδο».

ΑΓΡΟΤΕΣ ΗΜΑΘΙΑΣ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας το Σάββατο

Ανοιχτή συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν αύριο Σάββατο στις 7 η ώρα οι αγρότες της Επισκοπής Ημαθίας, ζητώντας εκσυγχρονισμό του δικτύου ύδρευσης και σεβασμό του υδροφόρου ορίζοντα. Την εκδήλωση διοργανώνουν η Παναγροτική Ενωση Ανθεμίων και η Ομάδα Πρωτοβουλίας για την κατάργηση του «χαρατσιού» του ΤΟΕΒ.

Επίσης οι αγρότες της περιοχής θα ζητήσουν την κατάργηση του νόμου που επιβάλλει στους αγρότες να πληρώνουν στους ΤΟΕΒ ακόμη και για μη ποτιστικά ή για χωράφια που ποτίζονται με πομώνες ή με άλλο τρόπο. Οπως καταγγέλλουν, η Διοίκηση του ΤΟΕΒ έφτασε στο σημείο να παραπέμπει στα αγροτοδικεία όσους δεν πλήρωσαν ως τώρα το «χαράτσι»! «Οι διοικήσεις του ΤΟΕΒ πρέπει επιτέλους να μάθουν να διεκδικούν πόρους από την πολιτεία κι όχι να προσπαθούν να τους εξασφαλίσουν σε βάρους του αγρότη», δηλώνουν οι εκπρόσωποι της Παναγροτικής Ενωσης Ημαθίας.

ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
Την άμεση αποζημίωσή τους ζητά το ΚΚΕ

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας για τα προβλήματα των καπνοπαραγωγών της επαρχίας Ελασσόνας.

Ολόκληρο το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Εντονα διαμαρτύρονται οι καπνοπαραγωγοί της επαρχίας Ελασσόνας και ιδιαίτερα στο χωριό Πραιτώρι Ελασσόνας, οι οποίοι είναι από τους λίγους που συνεχίζουν να καλλιεργούν καπνά, παρά τις μεγάλες ζημιές που έπαθαν από τον κηλιδωτό ιό του μαρασμού, με αποτέλεσμα η παραγωγή τους να είναι πάρα πολύ χαμηλή.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες, γιατί δεν πήρε κανένα μέτρο για την αντιμετώπιση της ασθένειας παρότι η επαρχία Ελασσόνας επανειλημμένα έχει πληγεί από τον ιό του κηλιδωτού μαρασμού. Η αποδιοργάνωση των αντίστοιχων ιδρυμάτων έρευνας είναι ένας ακόμη λόγος για την πλήρη αποζημίωση των καπνοπαραγωγών από τον ΕΛΓΑ, όπως άλλωστε έχει γίνει σε παρόμοιες περιπτώσεις στο παρελθόν.

Ομως μέχρι σήμερα δεν έχουν αποζημιωθεί τόσο οι καπνοπαραγωγοί στο Πραιτώρι, όσο και σε άλλα χωριά.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός, ποια άμεσα μέτρα σκοπεύει να πάρει, ώστε να αποζημιωθούν άμεσα οι καπνοπαραγωγοί στο Πραιτώρι καθώς και των άλλων χωριών, αλλά και για την αντιμετώπιση της ασθένειας του ιού του κηλιδωτού μαρασμού;».

Το ωράριο των καταστημάτων το Πάσχα

Το ωράριο λειτουργίας που προτείνει για τα εμπορικά καταστήματα ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας για τις γιορτές του Πάσχα έχει ως εξής:

  • Σήμερα Παρασκευή 30/3: 9.00 π.μ. - 9.00 μ.μ.
  • Σάββατο 31/3: 9.00 π.μ. - 4.00 μ.μ.
  • Μ. Δευτέρα μέχρι και Μ. Πέμπτη: 9.00 π.μ. - 9.00 μ.μ.
  • Μ. Παρασκευή: 1.00 μ.μ. - 7.00 μ.μ.
  • Μ. Σάββατο: 9.00 π.μ. - 3.00 μ.μ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ