ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Μάρτη 2007
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ «ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ»
Σημαντική ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων

Η «Εργοστασιακή Επιτροπή» κέρδισε μια παραπάνω έδρα στο ΔΣ, σημειώνοντας μεγάλη άνοδο σε ψήφους και ποσοστά

Ξεπέρασε τα αναμενόμενα η αύξηση σε ψήφους και σε ποσοστά που συγκέντρωσαν οι ταξικές δυνάμεις της παράταξης «Εργοστασιακή Επιτροπή» (ΕΕΝΣ), συσπειρωμένη στο ΠΑΜΕ, στις εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο σωματείο «ΤΡΙΑΙΝΑ» των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Επιβραβεύοντας τη συνεπή αγωνιστική στάση της ΕΕΝΣ όλο το προηγούμενο διάστημα, οι εργαζόμενοι την ενίσχυσαν αποφασιστικά σε ψήφους, εκτινάσσοντας το ποσοστό της από 16% που είχε στο 27% δίνοντάς της μία παραπάνω έδρα στη διοίκηση.

Ταυτόχρονα στέλνοντας μήνυμα στον εργοδοτικό κυβερνητικό συνδικαλισμό, που έβαλε πλάτη για την ιδιωτικοποίηση του ναυπηγείου και στη συνέχεια έδωσε «χείρα βοηθείας» στην αγοράστρια πολυεθνική για το χτύπημα των εργασιακών κατακτήσεών τους, μείωσαν τη δύναμη της ΠΑΣΚΕ και άφησαν στα ίδια περίπου επίπεδα τη ΔΑΚΕ.

Συγκεκριμένα, από τους 1.311 ψηφίσαντες (24 λευκά και άκυρα) η ΕΕΝΣ πήρε 342 ψήφους και 3 έδρες στη διοίκηση, από 256 ψήφους και 2 έδρες. Η ΠΑΣΚΕ πήρε 735 ψήφους και 6 έδρες (από 1.047 και 7 έδρες), ενώ η ΔΑΚΕ πήρε 210 ψήφους και 2 έδρες (από 225 και 2 έδρες). Για τους αντιπροσώπους στην Ομοσπονδία Εργατών Μετάλλου (ΠΟΕΜ) και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, η ΕΕΝΣ εξέλεξε 4 αντιπροσώπους από 3, η ΠΑΣΚΕ 6 από 10 και η ΔΑΚΕ παραμένει στους 2. Η αύξηση των δυνάμεων της ΕΕΝΣ γίνεται ακόμα πιο σημαντική αν προστεθεί ότι καταγράφτηκε μείωση των ψηφισάντων περίπου κατά 300.

Δεν ήταν «κεραυνός εν αιθρία»

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των εκλογών, ο Θοδωρής Κούτρας, επικεφαλής της «Εργοστασιακής Επιτροπής», σημείωσε μιλώντας στο «Ρ»: «Ο κυβερνητικός - εργοδοτικός συνδικαλισμός δέχτηκε σήμερα μέσα στο ίδιο του το σπίτι ένα ισχυρό χτύπημα από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, που συσπειρώνονται στο ταξικό ψηφοδέλτιο της "Εργοστασιακής Επιτροπής", πέτυχαν μια πολύ μεγάλη νίκη σ' έναν ιδιαίτερα δύσκολο χώρο. Πολλοί ήταν οι εργαζόμενοι που συσπειρώθηκαν, στρατεύτηκαν με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ και έκαναν ένα μεγάλο βήμα, ενισχύοντας τα ποσοστά και τις έδρες της παράταξης στη Διοίκηση, αλλά και στους αντιπροσώπους για το ΕΚ και την Ομοσπονδία.

Το αποτέλεσμα δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Ηταν συνέπεια της συσσωρευμένης αγανάκτησης των εργαζόμενων για την τακτική των παρατάξεων του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού, για την απλόχερη στήριξη που πρόσφεραν στην πολυεθνική εργοδοσία προκειμένου να περάσει τα αντεργατικά της σχέδια. Απέναντι σ' αυτή την επίθεση, μόνο το ΠΑΜΕ αντιστάθηκε. Επιβεβαιώνεται έτσι για μια ακόμη φορά ότι οι θέσεις και οι προτάσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος κερδίζουν σταθερά την καρδιά και τη συνείδηση των εργαζόμενων.

Η "Εργοστασιακή Επιτροπή" δεσμεύεται ότι αυτά που έλεγε προεκλογικά θα τα κάνει πράξη. Με όλες τις δυνάμεις, θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των εργαζόμενων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά».

ΕΠΟΧΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΣΤΗ ΖΩΝΗ
Αμεση ρύθμιση του θέματος απαιτεί το ΚΚΕ

Να τακτοποιηθεί άμεσα το θέμα της καταβολής του εποχιακού επιδόματος στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, καθώς και το θέμα των ανέργων που δεν μπορούν να ανανεώσουν τα βιβλιάρια υγείας τους, επειδή δεν έχουν τον απαραίτητο αριθμό ενσήμων, απαίτησε από την κυβέρνηση η βουλευτής του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου με σχετική Ερώτησή της. Απαντώντας ο υφυπουργός Γεράσιμος Γιακουμάτος, υποστήριξε για τα βιβλιάρια ότι «διάταξη νόμου είναι έτοιμη, καθώς και η σχετική εγκύκλιος του ΙΚΑ». Οσον αφορά τα εποχιακά επιδόματα, ο Γ. Γιακουμάτος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «έχει δώσει 6,5 εκατομμύρια ευρώ ως εποχικό επίδομα».

Ανταπαντώντας, η βουλευτής του ΚΚΕ είπε ότι το θέμα της θεώρησης του βιβλιαρίου «είχε καθιερωθεί σαν μια πολύ μικρή βοήθεια προς τους ανέργους που δε φταίνε αυτοί που είναι άνεργοι, αλλά η πολιτική και η δική σας και των προηγούμενων». Οπως είπε, «σας ζητάνε να ανανεώσετε την υπουργική απόφαση για να έχουν ανανεωμένα τα βιβλιάρια ασθενείας και εσείς μετά από ένα μήνα στέλνετε κάποιο έγγραφο, το οποίο επικαλείστε τώρα σαν οριστική λύση».

Οσον αφορά το εποχιακό επίδομα, σημείωσε ότι «αυτοί που χρήζουν βοήθειας είναι ουσιαστικά κάποιοι μεγάλοι ναυτεργάτες που έχουν ξεζουμιστεί όλα αυτά τα χρόνια. Δηλαδή, πρέπει να τους καταδικάζουμε, επειδή δεν τους παίρνει κανείς για δουλιά; Μιλάμε για 150-180 άτομα. Δεν έχουν πάρει ακόμα το επίδομα. Υπάρχουν καταγγελίες ότι καλείτε έναν - έναν τους ανέργους για να ρυθμίσετε στο υπουργείο τα έγγραφά τους, ενώ υπήρχε μέχρι τώρα μέσα στη συλλογική δράση και συντονισμό η τακτική να πηγαίνουν όλα αυτά μέσα από το σωματείο».

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ
Ανοδος για την ΕΣΑΚ-Σ στις εκλογές

Με 96 ψήφους περισσότερες και άνοδο εννιά ποσοστιαίων μονάδων, η «ΕΣΑΚ - Συνεργαζόμενοι» αναδείχτηκε - για δεύτερη συνεχόμενη φορά - πρώτη δύναμη στις εκλογές του Σωματείου των εργαζομένων στον Ευαγγελισμό (ΣΕΝΕ). Μάλιστα, οι άλλες παρατάξεις - πλην μιας - παρουσίασαν μείωση και σε ψήφους και σε ποσοστά.

Στις εκλογές ψήφισαν 1.472 - έναντι 1.598 - και βρέθηκαν 1.426 έγκυρα - έναντι 1.548 - στις εκλογές του 2005. Η μείωση οφείλεται στη συνταξιοδότηση μεγάλου αριθμού των εργαζομένων στο μεσοδιάστημα και αποτυπώνει τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού (1.300 κενές οργανικές θέσεις).

Τα αποτελέσματα έχουν ως εξής: ΕΣΑΚ-Σ: 514 ψήφοι (36%) και 5 έδρες, έναντι 418 (27%) και 4 εδρών στις εκλογές του 2005. ΔΑΚΕ: 326 (22,9%), 3 - έναντι 407 (26,3%), 3. ΠΑΣΚΕ: 320 (22,4%), 3 - έναντι 409 (26,4%), 4. Αυτονομία - Ενότητα: 209 (14,7%), 2 - έναντι 271 (17,5%), 2. ΑΡΣΥ: 57 (4%) 0 - έναντι 43 (2,8%), 0.

Τα αποτελέσματα για αντιπροσώπους στην Πανελλήνια Ομοσπονδία έχουν ως εξής: ΕΣΑΚ-Σ: 228 ψήφοι και 5 έδρες (έναντι 192 και 4 εδρών). ΔΑΚΕ: 240, 5 (271, 5). ΠΑΣΚΕ: 223, 5 (274, 6). Αυτονομία - Ενότητα: 103, 2 (130, 3). ΑΡΣΥ: 20, 0 (26, 0).

ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Πολλαπλάσια κέρδη

Επιβεβαιώνεται με τον πλέον αποκαλυπτικό τρόπο η καταγγελία των εργαζομένων της βιομηχανίας ξύλου «ΒΑΛΚΑΝ Εξπόρτ», πως η απόφαση της εργοδοσίας να βάλει λουκέτο στο εργοστάσιο στοχεύει αποκλειστικά και μόνο στην ακόμη μεγαλύτερη κερδοφορία για τους ιδιοκτήτες της.

Προχτές ανακοινώθηκε από τη «ΒΑΛΚΑΝ Εξπόρτ» πως τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη της για το 2006, ανήλθαν σε 1,474 εκατομμύρια ευρώ και είναι πολλαπλάσια των προηγούμενων ετών. Επίσης, ανακοινώθηκε πως μέσα στο 2007, η εταιρεία θα προσανατολίσει τη δραστηριότητά της στις αγοραπωλησίες ακινήτων, στην κατασκευή και ανάπτυξη αστικών οικοδομών και οικισμών (real estate). Αλλωστε μόνο τα ακίνητα της «ΒΑΛΚΑΝ» να αξιοποιήσει ο ιδιοκτήτης Π. Εμφιετζόγλου, θα κάνει χρυσές δουλιές.

Σ' αυτό το κυνήγι του κέρδους, περισσεύουν οι 49 εργαζόμενοι που απέμειναν να δουλεύουν στο εργοστάσιο. Ετσι ο μεγάλος «εθνικός ευεργέτης» αποφάσισε να τους πετάξει στην ανεργία. Συμμάχους του έχει τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που στο όνομα της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας στο πλαίσιο της ελεύθερης οικονομίας, εξασφαλίζουν ελευθερία κερδών για τους εργοδότες. Για τους εργαζόμενους επιφυλάσσουν την "ελευθερία" της ανεργίας, της φτώχειας, της ανασφάλειας εργασιακής και ασφαλιστικής.

Υπάρχει άλλος δρόμος και για τους εργαζόμενους της «ΒΑΛΚΑΝ». Περνά μέσα από την ενίσχυση του Μετώπου πάλης που θα βάλει πλώρη για αλλαγή στο επίπεδο της εξουσίας και ανάπτυξη της οικονομίας με βάση τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.


Α.Α.

ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
Ολοι αύριο στη Γενική Συνέλευση

Ιδιαίτερα αισιόδοξα είναι τα μηνύματα που έρχονται από τους χώρους δουλιάς για τη συμμετοχή των εργαζομένων στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, η οποία πραγματοποιείται αύριο Κυριακή, στις 10 το πρωί στο ξενοδοχείο «Ακροπόλ». Πρώτο σημαντικό αποτέλεσμα που μετρά ο κλάδος είναι η συμμετοχή των εργαζομένων στην προχτεσινή απεργία σε όσους χώρους δουλιάς οι ταξικές δυνάμεις έδωσαν όλο το προηγούμενο διάστημα, αλλά και τη μέρα της απεργίας, αποφασιστικά τη μάχη για την επιτυχία της. Οι ταξικές δυνάμεις, που έχουν και την ευθύνη της διοίκησης του συλλόγου, συνεχίζουν με μεγαλύτερη ένταση τη δουλιά ώστε να γραφτούν οι εργαζόμενοι στο σωματείο, οι αρχαιρεσίες που θα ακολουθήσουν να είναι μαζικές, για σωματείο πιο δυνατό και ικανό, ώστε από καλύτερες θέσεις να δώσει τη μάχη για την υπεράσπιση και διεύρυνση των κατακτήσεων των εργαζομένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ