ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Μάρτη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Για την επίθεση των ΜΑΤ έξω από τα γραφεία της ΚΟΑ

Στη Βουλή έφεραν την απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ έξω από τα γραφεία της ΚΟ Αθήνας οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος και Λιάνα Κανέλλη, καταθέτοντας σχετική Ερώτηση προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, στην οποία υπογραμμίζουν:

«Απρόκλητη επίθεση σε βάρος μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ εξαπέλυσαν στις 29/3/2007 δυνάμεις των ΜΑΤ, μπροστά από τα Γραφεία της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας, αμέσως μετά τη μαζική απεργιακή συγκέντρωση των ταξικών συνδικάτων και του ΠΑΜΕ.

Ανδρες των ΜΑΤ, με πλήρη εξοπλισμό, είχαν διαταχθεί προκλητικά μπροστά στην είσοδο των Γραφείων, γεγονός που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των κομμουνιστών απεργών, που εκείνη την ώρα επέστρεφαν από την πορεία. Οταν στελέχη του Κόμματος απαίτησαν την άμεση απομάκρυνση των δυνάμεων καταστολής, εκείνοι απάντησαν με τη χρήση χημικών, επικαλούμενοι εντολές της ηγεσίας τους.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  • Για ποιο λόγο και με ποιο σκοπό, βρέθηκαν έξω από τα Γραφεία της ΚΟΑ του ΚΚΕ οι δυνάμεις των ΜΑΤ;
  • Ποιος είχε δώσει τη σχετική εντολή;
  • Ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση, προκειμένου να μην επαναληφθούν στο μέλλον ανάλογα απαράδεκτα φαινόμενα αστυνομικής βίας, που καλλιεργούν και αναπαράγουν το κλίμα κατά των κινητοποιήσεων;».
ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Η σκυτάλη στην Ευρωπαϊκή Ενωση

Οι Ευρωπαίοι συνεχίζουν το έργο του ΝΑΤΟ και των Αμερικανών για την απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία

Μετά το ΝΑΤΟ και τους Αμερικανούς, οι Ευρωπαίοι εταίροι στην ΕΕ αναλαμβάνουν ουσιαστικό ρόλο στην προσπάθεια προώθησης του σχεδίου του ΟΗΕ για την απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία. Στο πλαίσιο αυτό, χτες και σήμερα, οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών - μελών της ΕΕ στην άτυπη συνάντησή τους στη Βέρνη, αναζητούν κοινό βηματισμό στην προώθηση των αμερικανικών σχεδίων στα δυτικά Βαλκάνια και ειδικότερα στο Κοσσυφοπέδιο. Σε αυτή τη συνάντηση, αναμένεται να καταγραφεί με σαφήνεια και η ελληνική «σιωπηρή» συμφωνία υπέρ της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου, που είναι πλέον και η επίσημη κοινοτική θέση.

Εκτός του Κοσσόβου, στην ατζέντα της συνεδρίασης των Ευρωπαίων υπουργών βρίσκονται, η ευρωπαϊκή πολιτική γειτονίας και οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης - Λευκορωσίας, καθώς και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και το θέμα του Ιράν.

Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, Χαβιέ Σολάνα και ο Επίτροπος της ΕΕ, αρμόδιος για τη Διεύρυνση Ολι Ρεν ενημέρωσαν τους υπουργούς Εξωτερικών για την κοινή έκθεση σχετικά με τις προετοιμασίες της Ενωσης, όσον αφορά στην ανάληψη της διεθνούς πολιτικής αποστολής στο Κόσσοβο από τον ΟΗΕ. Η αποστολή της ΕΕ θα αριθμεί περίπου 2.000 μέλη και θα είναι η μεγαλύτερη από τότε που η Ενωση έχει κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας.

Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, την πρώτη τριετία μετά τη διευθέτηση του ζητήματος του καθεστώτος στο Κόσσοβο θα πρέπει να διατεθούν πόροι 1,3 - 1,5 δισ. ευρώ. Στο ποσό αυτό συνυπολογίζεται το μερίδιο του Κοσσόβου στο χρέος της πρώην Γιουγκοσλαβίας, τα έξοδα εφαρμογής της λύσης στο ζήτημα του Κοσσόβου, η προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και οι πληρωμές του προσωπικού των διεθνών οργανισμών.

Μετά από την κατάθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ του σχεδίου για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσόβου του ειδικού απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ, Μάρτι Αχτισαάρι, στο οποίο προτείνεται ανεξαρτησία υπό διεθνή επιτήρηση, το ζήτημα του καθεστώτος εισέρχεται σε αποφασιστική φάση. Ο Επίτροπος της ΕΕ Ολι Ρεν τονίζει τις τελευταίες μέρες ότι η ΕΕ πρέπει ενωμένη να υποστηρίξει το σχέδιο Αχτισαάρι, ως τη μοναδική λύση. Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας Χαβιέ Σολάνα δήλωσε ότι η Ενωση δεν έχει δικαίωμα να αποτύχει στο Κόσσοβο, όπου οφείλει να αναλάβει σύντομα «τεράστιες ευθύνες», αντικαθιστώντας την αποστολή του ΟΗΕ που διοικεί από το 1999 την επαρχία. «Τη στιγμή που θα φθάσουμε στην οριστική απόφαση (του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ), εμείς στην Ευρωπαϊκή Ενωση, θα έχουμε τεράστια ευθύνη, διότι το Κόσσοβο βρίσκεται στη δική μας ήπειρο και υπάρχει μια ευρωπαϊκή προοπτική», δήλωσε ο Χαβιέ Σολάνα ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, υπενθυμίζοντας ότι η ΕΕ προετοιμάζει δύο αποστολές για το Κόσσοβο μετά την υιοθέτηση από τον ΟΗΕ της απόφασης για το καθεστώς της «υπό επιτήρησιν ανεξαρτησίας» του Κοσσόβου, μία πολιτική και μια αστυνομική - δικαστική. «Δεν έχουμε το δικαίωμα να αποτύχουμε. Συνδέεται με το μέλλον της σταθερότητας των Βαλκανίων. Θα επρόκειτο για μεγάλης κλίμακας ήττα και θα περιόριζε τη δυνατότητα δράσης μας στο μέλλον», είπε ζητώντας από τους ευρωβουλευτές να ενισχύσουν οικονομικά την αστυνομική/δικαστική αποστολή.

Είναι περιττό να σημειωθεί πως η ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί συνεπέστατα και αδιαμαρτύρητα Αμερικανούς και Ευρωπαίους, οι οποίοι έχουν αποφασίσει να επιβάλουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.

Αργά χτες το βράδυ οι «27» δημοσιοποίησαν την απόφασή τους να ανακοινώσουν τη θέση τους για το Κόσσοβο μετά τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Την Τρίτη η συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Για την έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη αναχωρεί ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για το Κοσσυφοπέδιο, Μάρτι Αχτισαάρι καθώς ορίστηκε για την ερχόμενη (Μεγάλη) Τρίτη η πρώτη συζήτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας πάνω στο σχέδιο που έχει προτείνει για «ανεξαρτητοποίηση» του Κοσσυφοπεδίου «υπό διεθνή εποπτεία»...

Στην επικείμενη συζήτηση, αναμένεται να παραστούν τόσο ο Σέρβος πρωθυπουργός Βόισλαβ Κοστούνιτσα, όσο και ο πρόεδρος των Κοσσοβάρων Αλβανών Φατμίρ Σεϊντίου...

Παράλληλα, χτες σε ειδική συνεδρίαση της σερβικής κυβέρνησης για τις επικείμενες εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο αποφασίστηκε «δέσμη διπλωματικών πρωτοβουλιών», μεταξύ των οποίων: α) Συγκρότηση ειδικής ομάδας αξιωματούχων που θα πραγματοποιήσει επισκέψεις σε κάθε μία χώρα - μέλος του 15μελούς Συμβουλίου Ασφαλείας. β) Συνέχιση των πιέσεων στην ΕΕ με στόχο ένα νέο σχέδιο για το Κοσσυφοπέδιο, καθώς εκτιμήθηκε ότι «εκεί δεν έχουν χαθεί όλα».

Το ίδιο 24ωρο, δύο ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν στο ορθόδοξο μοναστήρι «Βισόσκι Ντέτσανι» στο Κοσσυφοπέδιο, πιθανότατα από όλμους. Η νέα επίθεση (οι πρώτες είχαν σημειωθεί το 2000 και οι τελευταίες το Μάρτη του 2004) χαρακτηρίστηκε απ' το Βελιγράδι «τρομοκρατική επίθεση που προειδοποιεί ότι οι τρομοκρατικές ομάδες εξακολουθούν να δρουν ανενόχλητα στο Κοσσυφοπέδιο».

Στον τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε στην τηλεόραση του «902» σήμερα Σάββατο, στις 5.30 μ.μ. την εκπομπή «Ματιές στον κόσμο». Η Αννα Μπαλλή συζητά με τον Μπάμπη Αγγουράκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και τον Αλέκο Ζαρκάδα, αντιστράτηγο ε.α., για τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο και το σχέδιο Αχτισαάρι.

Η εκπομπή θα προβληθεί σε επανάληψη και αύριο Κυριακή, στις 8 το πρωί, στη θέση της προγραμματισμένης εκπομπής «2η Ματιά» που αναβάλλεται.

Ποντιακό γλέντι της ΚΟΘ

Ποντιακό γλέντι πραγματοποιεί η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, σήμερα Σάββατο (9 μ.μ.), στο κέντρο «Απόλλων» (στη Θέρμη). Στην εκδήλωση θα παραβρεθεί η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Αφοί Ιακωβίδη, Γ. Κουγιουμτζίδης, Γ. Κουρτίδης, Σ. Νικολαΐδης, Γ. Ατματζίδης, Χ. Παπαδόπουλος, Α. Παρχαρίδης, Π. Κογκαλίδης, Λ. Παυλίδης, Γ. Αλεξανδρίδης, Κ. Πετανίδης (Δραμινός), Γ. Σασκαλίδης, Κ. Τριανταφυλλίδης, Γ. Τσιτιρίδης, Α. Μελανίδης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ