ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Απρίλη 2007
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Νέα μετωπική σύγκρουση

Στο Κίεβο συνέρρευσαν χτες οι οπαδοί των δύο αντίπαλων «μπλοκ», των «πορτοκαλί», φιλοδυτικών δυνάμεων του Προέδρου Βίκτορ Γιούστσενκο και των οπαδών της κυβερνητικής συμμαχίας, υπό τον πρωθυπουργό Βίκτορ Γιανούκοβιτς. Ο τελευταίος χαρακτήρισε την απόφαση του προέδρου να καταργήσει τη Βουλή και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές ως «απόπειρα κατά του συνταγματικού συστήματος», «προσπάθεια επιστροφής στην αυταρχική προεδρική εξουσία» και τον κάλεσε να ανακαλέσει.

Χτες εξάλλου συναντήθηκε ο Ουκρανός πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της χώρας όπου ο τελευταίος απαίτησε την εφαρμογή του διατάγματος και υποστήριξε ότι δε θα επιτρέψει τη χρήση βίας στη χώρα. Παράλληλα, χτες 53 μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού προσέφυγαν στο Συνταγματικό Δικαστήριο κατά του προεδρικού διατάγματος.

Η προσπάθεια του Ουκρανού Προέδρου είναι αντισυνταγματική και θέτει σε κίνδυνο την ίδια την εδαφική ακεραιότητα κι ενότητα της χώρας, δήλωσε ο Πιοτρ Σιμονένκο, Α΄ Γραμματέας της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας.

Να σημειωθεί ότι το επίμαχο άρθρο του Συντάγματος προβλέπει τη δυνατότητα διάλυσης του Κοινοβουλίου από τον Πρόεδρο στην περίπτωση που δεν μπορεί να υπάρξει κυβερνητικός συνασπισμός. Αντίθετα όμως ο Ουκρανός Πρόεδρος προχωρά στη διάλυση του Κοινοβουλίου γιατί φοβάται πως θα διαμορφωθεί μια τέτοια κοινοβουλευτική πλειοψηφία ικανή να προχωρήσει σε συνταγματικές τροποποιήσεις και να του αφαιρέσει εξουσίες.

Τόσο η κυβέρνηση (με εξαίρεση τον υπουργό Αμυνας), όσο και η πλειοψηφία της Βουλής (262 βουλευτές στους 450) στηρίζουν τη σημερινή κυβέρνηση και δηλώνουν πως θα συνεχίσουν να ασκούν τα καθήκοντά τους μέχρι την έκδοση της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Το ΚΚ Ουκρανίας κατήγγειλε πως έχει πληροφορίες ότι ο Πρόεδρος της χώρας ασκεί κάθε δυνατή πίεση στα μέλη του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ουκρανίας, έτσι ώστε αυτά να γνωμοδοτήσουν υπέρ της απόφασής του.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε χτες ότι η Ρωσία είναι διατεθειμένη να βοηθήσει την Ουκρανία και εξέφρασε την ελπίδα πως η κατάσταση θα διευθετηθεί με σεβασμό στο Σύνταγμα, ενώ η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί από κοντά την πολιτική κατάσταση και προέτρεψε να εξευρεθεί μια ειρηνική λύση, κάτι που ζήτησε και η ΕΕ και η Γαλλία ζήτησε από τους πρωταγωνιστές να επιδείξουν «αυτοσυγκράτηση» και να ακολουθήσουν την «οδό του διαλόγου».


Ι. Π.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.-- Την πρόθεση να απολύσει 7.000 εργαζόμενους μέχρι το 2010 ανακοίνωσε χτες η ταχυδρομική εταιρεία της Ολλανδίας «TNT NV», ενώ πρόσθεσε ότι θα «παγώσει» τους μισθούς των 58.000 εργαζομένων μέχρι να ολοκληρωθεί το λεγόμενο πρόγραμμα αναδιάταξης της εταιρείας.

ΤΑΛΙΝ.-- Ο Πρόεδρος της Εσθονίας διόρισε χτες τον ηγέτη του «Μεταρρυθμιστικού Κόμματος» Αντρους Ανσίμ, πρωθυπουργό της χώρας και του ζήτησε να σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση.

ΜΟΣΧΑ.-- Ο Ρώσος πρώτος αντιπρόεδρος, Σεργκέι Ιβανόφ, προέτρεψε χτες τους Ρώσους να μην κάνουν διακοπές στην Εσθονία και να μην αγοράζουν γαλακτοκομικά προϊόντα από αυτή τη χώρα σαν αντίδραση για τις αποφάσεις της κυβέρνησης της Εσθονίας να απομακρύνει το αντιφασιστικό μνημείο του χάλκινου στρατιώτη «Αλιόσα», του απελευθερωτή της Εσθονίας από το ναζιστικό ζυγό.

ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί οι αρχές της Βενεζουέλας αλλά και η Ιντερπόλ μετά από αίτημα της Βενεζουέλας καθώς ο πρώην κυβερνήτης της επαρχίας Γιαρακουί, Εδουάρδο Λίπι, διέφυγε από τη φυλακή όπου κρατούνταν εν αναμονή της δίκης του για υπονομευτικές ενέργειες και προσπαθεί να διαφύγει στο εξωτερικό. Παράλληλα η κυβέρνηση διέταξε τη σύλληψη μελών των αρχών της φυλακής που σύμφωνα με τις πληροφορίες δωροδοκήθηκαν προκειμένου να βοηθήσουν στη δραπέτευση. Πρόκειται για το δεύτερο ανάλογο κρούσμα καθώς και ο υπόδικος Κάρλος Ορτέγκα, δραπέτευσε το περασμένο καλοκαίρι.

ΛΙΜΑ.-- Διαταγές προς την πολεμική αεροπορία για βομβαρδισμό περιοχών στη ζώνη της ζούγκλας όπου «βρίσκονται εργαστήρια παραγωγής ναρκωτικών», έδωσε χτες ο πρόεδρος της χώρας Αλαν Γκαρσία, προφανώς «δίνοντας εξετάσεις» στις ΗΠΑ και προσπαθώντας να κατευνάσει αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει οι πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ θα εγκαταστήσουν μεγάλη στρατιωτική βάση στη ζώνη της ζούγκλας, προς αντικατάσταση της βάσης της Μάντα, στο Εκουαδόρ, την οποία θα εξαναγκαστούν να εγκαταλείψουν.

ΟΝΙΑΡΑ.-- Σε πάνω από 30 ανέρχονται οι νεκροί και σε τουλάχιστον 2.000 οι πλημμυροπαθείς άστεγοι απ' το προχτεσινό τσουνάμι στα Νησιά του Σολομώντα στο νότιο Ειρηνικό, ανακοίνωσαν χτες τοπικές αρχές.

ΚΑΪΡΟ-ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Αραβες, Αφρικανοί, Ευρωπαίοι και Αμερικανοί διπλωμάτες ξεκίνησαν χτες στο Κάιρο συνομιλίες για τον τερματισμό συγκρούσεων μεταξύ κατοχικών δυνάμεων και ισλαμιστών στη Σομαλία. Το ίδιο 24ωρο, 10 Σομαλοί πειρατές κατέλαβαν ινδικό μεταγωγικό πλοίο που μετέφερε 800 μετρικούς τόνους φορτίου, ενώ ετοιμαζόταν να ελλιμενιστεί στο λιμάνι του Μογκαντίσου...

ΝΤΖΑΜΕΝΑ.-- Παραστρατιωτικές ομάδες Σουδανών «Τζαντζαγουίντ» εξαπέλυσαν το Σαββατοκύριακο επιδρομές σε δύο μεθοριακά με το Σουδάν χωριά του νοτιοανατολικού Τσαντ σκοτώνοντας τουλάχιστον 65 άμαχους ανακοίνωσαν χτες αξιωματούχοι του ΟΗΕ.

ΧΑΡΑΡΕ.-- Θέσεις σε κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας της Ζιμπάμπουε είχαν πάρει δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού καθώς χτες ξεκίνησε η διήμερη εθνική απεργία συνδικάτων της αντιπολίτευσης ενάντια στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης του προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Η ατμοσφαιρική ρύπανση σε πολλές μεγαλουπόλεις της υφηλίου είναι πιο επιβλαβής για την ανθρώπινη υγεία και προκαλεί περισσότερους θανάτους απ' ό,τι η έκθεση σε ραδιενέργεια κατά το τραγικό δυστύχημα στον πυρηνικό σταθμό του Τσέρνομπιλ το 1986, υποστηρίζει μελέτη βρετανικού ερευνητικού κέντρου.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνεχίζεται η δίκη των δημάρχων

ΝΤΙΑΡΜΠΑΚΙΡ.--

Ποινές κάθειρξης έως και 15 ετών ζήτησε χτες Τούρκος εισαγγελέας να επιβληθούν σε βάρος των 53 Κούρδων δημάρχων, που είχαν απευθύνει το 2005 επιστολή στον πρωθυπουργό της Δανίας καλώντας τον να μην ικανοποιήσει το αίτημα της Αγκυρας να διακοπούν οι εκπομπές που πραγματοποιούσε το κουρδικό τηλεοπτικό κανάλι «Roj TV», έγινε γνωστό χτες από δικαστικούς κύκλους. Οι δήμαρχοι δικάζονται από το Σεπτέμβρη του 2006 για «υποστήριξη» στο εκτός νόμου αυτονομιστικό Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK). Η δίκη θα επαναληφθεί την 8η Μάη.

ΝΙΚΑΡΑΓΟΥΑ
Πρόγραμμα κατά της πείνας

ΜΑΝΑΓΚΟΥΑ.--

Πρόγραμμα που θα στηρίζει τις πολύ φτωχές οικογένειες, ώστε να εξασφαλίζουν καθημερινώς την τροφή τους και να αντιμετωπίσουν την κρίση της διατροφής, ανήγγειλε η κυβέρνηση της Νικαράγουας. Εξάλλου, ο πρόεδρος Ντανιέλ Ορτέγκα είχε θέσει το θέμα αντιμετώπισης της φτώχειας πρώτο στην ατζέντα του και με την εξαγγελία του προγράμματος απλώς τηρεί τις προεκλογικές δεσμεύσεις του σε μία χώρα όπου επισήμως το 80% του συνολικού πληθυσμού είναι φτωχοί.

Οσο για το πρόγραμμα, που ονομάστηκε «Πείνα Μηδέν», έχει στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος της θνησιμότητας εξαιτίας του υποσιτισμού, αλλά και ασθενειών που σχετίζονται άμεσα με τις κακές συνθήκες διαβίωσης, διευκρίνισε ο υπουργός Γεωργίας, Αριέλ Μπουκάρδο, προσθέτοντας ότι θα τεθεί άμεσα σε εφαρμογή στη ζώνη των ακτών της Καραϊβικής που αντιμετωπίζει τη σοβαρότερη κρίση, καθώς 17 άνθρωποι πεθαίνουν από την πείνα κάθε μήνα. Επίσης, το πρόγραμμα σύντομα θα επεκταθεί στα διοικητικά διαμερίσματα του Μαδρίς, Νουέβα Σεγκόβια, Εστελί και Ρίο Κόκο, που συχνά πλημμυρίζει και πρόσφατα επλήγη και από μία καταστροφική για τη σοδειά επιδρομή αρουραίων και το οποίο κατοικείται κυρίως από ινδιάνους Μισκίτο και Μαγιάνγκα. Τέλος, ο Μπουκάρδο τόνισε ότι το πρόγραμμα θα ανέλθει σε 150 εκατομμύρια και θα στηρίξει χιλιάδες οικογένειες ή 100.000 Νικαραγουανούς ετησίως.

ΚΟΥΒΑ - ΙΣΠΑΝΙΑ
Νέα φάση στις σχέσεις τους

ΑΒΑΝΑ.--

Ολοκληρώθηκε χτες η τριήμερη επίσημη επίσκεψη του Ισπανού υπουργού Εξωτερικών Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος στην Κούβα, ύστερα από τις συνομιλίες που είχε με τον Κουβανό αντιπρόεδρο, Κάρλος Λάγκε, όπου και επισημάνθηκε η επιθυμία να αναπτυχθούν οι διμερείς σχέσεις με πλήρη σεβασμό ανάμεσα στις δύο χώρες. Λίγο αργότερα συναντήθηκε και με τον πρόεδρο του Εθνοκοινοβουλίου της Λαϊκής Εξουσίας, Ρικάρντο Αλαρκόν.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Ισπανού υπουργού με τον Κουβανό ομόλογό του, Φελίπε Πέρες Ρόκε, ο Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος υπογράμμισε πως με την επίσκεψή του ξεκινά μια νέα φάση στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες μέσω του ανοιχτού και θετικού διαλόγου. Από την πλευρά του ο Κουβανός διπλωμάτης χαρακτήρισε θετική την επίσκεψη (σ.σ. αντίστοιχη είχε να γίνει από το 1998), και κάλεσε την Ισπανία να συμβάλλει στο να βελτιωθούν οι σχέσεις ΕΕ και Κούβας. Κάτι που οι Κουβανοί επιθυμούν. Υπογράμμισε όμως ότι πρέπει να καταργηθεί η λεγόμενη κοινή θέση της ΕΕ και να σταματήσουν οι επεμβάσεις στα εσωτερικά της χώρας του.

Ο Μορατίνος επισκέφθηκε επίσης σημαντικές ιστορικές και πολιτιστικές τοποθεσίες του νησιού, καθώς και τη Λατινοαμερικανική Σχολή της Ιατρικής, όπου σήμερα σπουδάζουν εντελώς δωρεάν πάνω από 10.000 νέοι από 20 χώρες.

ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
Διαρκής σφαγή

ΚΟΛΟΜΠΟ.--

Ο στρατός της Σρι Λάνκα υποστήριξε χτες ότι οι δυνάμεις του σκότωσαν 23 μαχητές στη διάρκεια της νύχτας της Δευτέρας προς Τρίτη και ότι κατέλαβε τέσσερις βάσεις του. Νωρίτερα, το υπουργείο Αμυνας είχε κάνει λόγο για 12 νεκρούς μαχητές της οργάνωσης «Τίγρεις» της μειονότητας των Ταμίλ σε μάχες στη βορειοδυτική επαρχία Μάναρ, την Κυριακή.

Στο μεταξύ, οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έκαναν λόγο για 67 θανάτους και 29 «αγνοούμενους» στη χερσόνησο Τζάφνα την περίοδο Γενάρη - Μάρτη εφέτος, επισημαίνοντας πως παρά το γεγονός ότι υποβλήθηκαν καταγγελίες, δεν υπήρξε καμία σύλληψη από μέρους των αρχών.

Επίσης χτες, σύμφωνα με το «Ταμίλνετ», άγνωστοι απήγαγαν τουλάχιστον τρία άτομα. Οι «απαγωγές από αγνώστους με λευκά βαν» έχουν γίνει πολύ συχνές τους τελευταίους μήνες στη Σρι Λάνκα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ