ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Απρίλη 2007
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Καταγραφή αντιθέσεων

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Σε πεδίο καταγραφής των αντιθέσεων ανάμεσα σε Δύση και Ρωσία, με αφορμή το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου, μετατράπηκε προχτές αργά βράδυ η τετράωρη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία και Αχτισαάρι (ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Κοσσυφοπέδιο) υποστήριξαν ένθερμα την απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου σαν δήθεν «την καλύτερη δυνατή λύση», προβλέποντας «βία» σε περίπτωση χρονοτριβής. Σερβία και Ρωσία απέρριψαν το σχέδιο Αχτισαάρι αμφισβητώντας τη νομιμότητά του. Για ευνόητους λόγους, κανείς δεν τόλμησε να θέσει σε ψηφοφορία το σχέδιο Αχτισαάρι για «ανεξαρτησία υπό διεθνή εποπτεία»...

Οσο για τα επόμενα βήματα; Σύμφωνα με τον Βρετανό πρέσβη και προεδρεύοντα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, Εμίρ Τζονς Πέρι, η Ομάδα Επαφής για το Κοσσυφοπέδιο (ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία) θα συνεδριάσει εντός του μήνα για να «αποφασίσει εάν και πότε θα τεθεί προς συζήτηση ένα σχέδιο απόφασης», για το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου...«Δεν πρόκειται να διεξαχθεί σύντομα ψηφοφορία για το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου», είπε χαρακτηριστικά ο Βρετανός πρέσβης. Μαζί του συμφώνησε και ο Μάρτι Αχτισαάρι που είπε πως η προχτεσινή συζήτηση σηματοδότησε την έναρξη της διαδικασίας απόφασης προσθέτοντας: «Αν χαρακτηρίζαμε (τη διαδικασία) σαν μαραθώνιο τότε θα έλεγα πως βρισκόμαστε στο δέκατο χλμ.»...

Για την ιστορία, ο Ρώσος πρέσβης Βιτάλι Τσούρκιν επανέλαβε τις ρωσικές αντιδράσεις στο «μονομερές» (όπως το χαρακτήρισε) σχέδιο Αχτισαάρι και στα «αμερικανικά τεχνητά χρονοδιαγράμματα». Ο Αμερικανός εκπρόσωπος (εκτελών χρέη πρέσβη) Αλεχάντρο Γολφ έδωσε...«συγχαρητήρια» στο σχέδιο Αχτισαάρι, χαρακτηρίζοντας την περίπτωση του Κοσσυφοπεδίου «μοναδική». Ο Γάλλος πρέσβης Ζαν Μαρκ ντε λα Σαμπλέρ είπε ότι «το διακύβευμα είναι η σταθερότητα στην Ευρώπη». Ο Σέρβος πρωθυπουργός Βόισλαβ Κοστούνιτσα ζήτησε απόρριψη του σχεδίου Αχτισαάρι, λέγοντας ότι θα στερείται νομιμότητας «όσο ισχύει η Χάρτα του ΟΗΕ». Δεν επιτράπηκε στον πρωθυπουργό των Κοσσοβάρων Αλβανών Αγκίμ Τσέκου να τοποθετηθεί λόγω των εύλογων ενστάσεων Σερβίας - Ρωσίας. Ωστόσο, ο διοικητής του ΟΗΕ στο προτεκτοράτο, Γιοακίμ Ρίκερ διάβασε μέρος της ομιλίας του Τσέκου, υποστηρίζοντας στο έπακρο το σχέδιο απόσχισης. Καμία πληροφορία δε διέρρευσε σχετικά με την τοποθέτηση (εάν υπήρξε) του Κινέζου πρέσβη στον ΟΗΕ.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Θλίψη για τις πρόσφατες πολύνεκρες συγκρούσεις ανάμεσα σε στρατό και ένοπλους υποστηριχτές της αντιπολίτευσης στη ΛΔ Κονγκό εξέφρασε χτες το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, κάνοντας έκκληση για εθνική συμφιλίωση στις αρχές και τα πολιτικά κόμματα της χώρας.

OTTABA.-- Πειραματικές καλλιέργειες ενός γενετικά μεταλλαγμένου φυτού («εμπλουτισμένου» με ανθρώπινο γονίδιο) δημοσιοποιήθηκε χτες πως ξεκίνησε η καναδική εταιρεία «Symbiosis» με σκοπό την παραγωγή ινσουλίνης.

ΑΝΤΑΝΑΝΑΡΙΒΟ.-- Στις κάλπες κλήθηκαν χτες εκατομμύρια ψηφοφόροι στη Μαδαγασκάρη για να συμμετάσχουν σε δημοψήφισμα για την επικύρωση δεκάδων συνταγματικών μεταρρυθμίσεων προκειμένου μεταξύ άλλων να δοθούν περισσότερες εξουσίες στον Πρόεδρο (πλούσιο επιχειρηματία), Μαρκ Ραβαλομανάνα (π.χ., να φτιάχνει νόμους δίχως να ζητήσει τη γνώμη της Βουλής, να τερματιστεί η αυτονομία έξι περιφερειών και να προστεθεί η αγγλική στις επίσημες γλώσσες του κράτους).

ΧΑΓΗ.-- Ο 45χρονος Σερβοβόσνιος Ντράγκαν Ζελένοβιτς, πρώην αστυνομικός, καταδικάστηκε χτες σε 15ετή κάθειρξη από το δικαστήριο του ΟΗΕ για την πρώην Γιουγκοσλαβία, αφού ομολόγησε ότι διέπραξε βασανιστήρια και βιασμούς μουσουλμάνων της Βοσνίας κατά τον πόλεμο (1992-'95).

ΚΟΛΟΜΠΟ.-- Δύο άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν στο βόρειο τμήμα της Σρι Λάνκα από βομβαρδισμό αεροσκαφών «Κφιρ» των Ενόπλων Δυνάμεων εναντίον θέσεων των ανταρτών της οργάνωσης Τίγρεις των Ταμίλ, σύμφωνα με την ειδησεογραφική υπηρεσία Ταμίλνετ, που πρόσκειται στους αντάρτες. Στο μεταξύ, ο στρατός υποστήριξε ότι κατέστρεψε το «αρχηγείο των ναυτικών δυνάμεων» των αυτονομιστών στη Μουλαϊτέβου.

ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ.-- Η συνεργασία της Βραζιλίας με το Εκουαδόρ επισφραγίστηκε με την υπογραφή 16 συμφωνιών στους τομείς ενέργειας, γεωργίας, εκπαίδευσης, Υγείας, εργασίας, τεχνολογίας εκ μέρους των Προέδρων των δύο χωρών, Λουίς Ινάσιο «Λούλα» ντα Σίλβα και Ραφαέλ Κορέα, αντίστοιχα. Παράλληλα, ο Κορέα σε δηλώσεις τόνισε ότι στόχος της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης για το 2007 είναι η ανάκτηση του ελέγχου ή μέρους του ελέγχου νευραλγικών τομέων της οικονομίας από το κράτος. Οσον αφορά, τέλος, στη «δολαριοποίηση» της οικονομίας, όπως τόνισε θα παραμείνει ως έχει προς το παρόν, καθώς η κυβέρνηση έχει θέσει άλλους πρωταρχικούς στόχους και δεν επιθυμεί να προκληθεί αναταραχή που θα ανακόψει την ανάπτυξη.

ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Την προεδρία του Διαρκούς Συμβουλίου Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών αναλαμβάνει για το επόμενο εξάμηνο η Βενεζουέλα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο Χόρχε Βαλέρο, εκ μέρους της Βενεζουέλας, θα αναλάβει τα καθήκοντα κατά τη Σύνοδο που θα γίνει από τις 3 έως τις 5 του Ιούνη στον Παναμά.

ΔΟΥΒΛΙΝΟ.-- «Θερμή συνάντηση» του εξτρεμιστή ηγέτη του «Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος» (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας, Ιαν Πέισλι, με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Μπέρτι Αχερν, μετά την ιστορική συμφωνία που επιτεύχτηκε τον περασμένο μήνα μεταξύ των κύριων πολιτικών κομμάτων, πρώην «άσπονδων εχθρών» της Βόρειας Ιρλανδίας, του DUP και του Σιν Φέιν, να μοιράζονται την εξουσία. Είναι η πρώτη φορά που ο Πέισλι δέχεται να συναντηθεί με Ιρλανδό πρωθυπουργό.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Τη σύλληψη έξι δημάρχων διέταξε χτες η Γενική Εισαγγελία της Κολομβίας, αναφορικά με τις σχέσεις και τις διασυνδέσεις τους με ακροδεξιές παραστρατιωτικές οργανώσεις. Οι έξι δήμαρχοι ακολουθούν το δρόμο 11 βουλευτών και γερουσιαστών στο περιβάλλον του Προέδρου Αλβαρο Ουρίμπε, που βρίσκονται ήδη στη φυλακή στο πλαίσιο του σκανδάλου από το οποίο κλυδωνίζεται η χώρα. Παράλληλα, σύμφωνα με το BBC, η κυβέρνηση της Κολομβίας μετά από αίτημα των δικαστικών αρχών εξέδωσε διεθνή εντάλματα σύλληψης για 3 Ισραηλινούς καθώς τους κατηγορεί για την «εκπαίδευση, στρατιωτική αλλά και σε τρομοκρατικές ενέργειες», ακροδεξιών παραστρατιωτικών ομάδων αλλά και για συνωμοσία και συνεργασία με καρτέλ ναρκωτικών.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Κάμερες παντού και... ομιλούσες

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Το «επιτυχές» παράδειγμα της μικρής πόλης του Μίντλσμπορο, όπου έχουν εγκατασταθεί 12 ειδικές ομιλούσες κάμερες τις οποίες η αστυνομία χρησιμοποιεί για να παρακολουθεί τους περαστικούς και να δίνει οδηγίες, θα επεκταθεί και στην υπόλοιπή Βρετανία, τουλάχιστον σε ακόμη σε 20 περιοχές. Ετσι, εκτός των 4.200.000 καμερών που παρακολουθούν κάθε κίνηση των Βρετανών, αναγάγοντας τη Βρετανία στην πλέον επιτηρούμενη κοινωνία, θα προστεθούν και άλλες που θα τους δίνουν οδηγίες.

Πάντως για τον υπουργό Εσωτερικών Τζον Ριντ που έκανε την ανακοίνωση της επέκτασης του προγράμματος, οι νέες κάμερες με μεγάφωνο θα στοχεύουν τη «μικρή μειονότητα» που «ρυπαίνει τους δρόμους μας, βανδαλίζει τις κοινωνίες μας και καταστρέφει τις περιουσίες μας». Επίσης ο Ριντ ανακοίνωσε ότι για να τεθεί σε εφαρμογή το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί με 500 εκατ. λίρες.

ΑΙΘΙΟΠΙΑ
«Αποστολές» Αμερικανών πρακτόρων σε μυστικές φυλακές

ΝΑΪΡΟΜΠΙ - ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.--

Αμερικανοί πράκτορες της CIA και του FBI πραγματοποιούν «ανακρίσεις» στο πλαίσιο του κυνηγιού μαγισσών της «Αλ Κάιντα» σε τουλάχιστον τρεις μυστικές φυλακές της Αιθιοπίας που «φημίζονται» για βασανισμό και κακοποίηση κρατουμένων, υποστηρίζει έρευνα του «Ασοσιέιτεντ Πρες» από το Ναϊρόμπι και την Ουάσιγκτον.

Στις μυστικές φυλακές της Αιθιοπίας φέρεται πως κρατούνται αρκετές εκατοντάδες Σομαλοί αλλά και αλλοδαποί από 19 χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής, που συνελήφθησαν μετά την έναρξη της αιθιοπικής εισβολής και των αμερικανικών εναέριων βομβαρδισμών στη Σομαλία (από πέρσι το Δεκέμβρη έως το φετινό Γενάρη).

Το «Ασοσιέιτεντ Πρες», επικαλούμενο στοιχεία ανθρωπιστικών οργανώσεων, δικηγόρων και διπλωματών από αρκετές δυτικές χώρες, αναφέρει πως ανάμεσα στους κρατούμενους βρίσκονται και γυναικόπαιδα που προσπάθησαν να βρουν καταφύγιο στην Κένυα κατά την έναρξη της εισβολής. Είναι φυλακισμένοι έκτοτε δίχως πρόσβαση σε δικηγόρους ή επαφή με τις οικογένειές τους και θύματα βίαιων ανακρίσεων και σωματικής κακοποίησης. Ανάμεσά τους είναι τουλάχιστον ένας Αμερικανός πολίτης με την οικογένειά του, μερικοί από τον Καναδά, τη Σουηδία και τη Γαλλία.

Αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι ερωτηθέντες σχετικώς από το πρακτορείο παραδέχτηκαν την αποστολή πρακτόρων και τη συμμετοχή τους σε ανακρίσεις «κρατουμένων» στην Αιθιοπία, ισχυριζόμενοι πως όλα «γίνονται σύννομα και στο πλαίσιο παλαιότερων επιθέσεων και μελλοντικών απειλών τρομοκρατίας». Αιθίοπας κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες...

Στο Μογκαντίσου της Σομαλίας πάντως, η χτεσινή μικρή «παύση» από τις πολύνεκρες επιχειρήσεις των δυνάμεων κατοχής τις προηγούμενες μέρες επέτρεψε στους επιζώντες να θάψουν σε ομαδικούς τάφους τα εκατοντάδες θύματα.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΤΙΜΟΡ
Δεκάδες τραυματίες από συγκρούσεις

ΝΤΙΛΙ.- Τεταμένη είναι και πάλι η κατάσταση στο νησιωτικό κρατίδιο του Ανατολικού Τιμόρ, καθώς χτες αυξήθηκαν οι συγκρούσεις μεταξύ εκατοντάδων νεαρών υποστηριχτών αντίπαλων υποψηφίων στις προεδρικές εκλογές της επόμενης βδομάδας. Τουλάχιστον 32 τραυματίστηκαν, αρκετοί σοβαρά, όπως ένα οκτάχρονο κοριτσάκι που δέχτηκε πέτρα στο κεφάλι...

Αυστραλοί στρατιώτες, που βρίσκονται στο νησί με πρόσχημα την επιβολή «έννομης τάξης και ασφάλειας», δε δίστασαν να ρίξουν προειδοποιητικά πυρά στον αέρα για να διαλύσουν τις συγκεντρώσεις νεαρών που συμμετείχαν σε εκδηλώσεις υποστήριξης εκλογικών υποψηφίων της αντιπολίτευσης. Ορισμένοι μάλιστα κατήγγειλαν τον πρωθυπουργό και υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές Ζοζέ Ράμος - Χόρτα του κυβερνώντος κόμματος «Φρετιλίν» πως καταφεύγει ή ενθαρρύνει τη βία για να υπονομεύσει τις υποψηφιότητες των άλλων επτά υποψηφίων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ