Πέμπτη 5 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΘΙΟΠΙΑ
«Αποστολές» Αμερικανών πρακτόρων σε μυστικές φυλακές

ΝΑΪΡΟΜΠΙ - ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.--

Αμερικανοί πράκτορες της CIA και του FBI πραγματοποιούν «ανακρίσεις» στο πλαίσιο του κυνηγιού μαγισσών της «Αλ Κάιντα» σε τουλάχιστον τρεις μυστικές φυλακές της Αιθιοπίας που «φημίζονται» για βασανισμό και κακοποίηση κρατουμένων, υποστηρίζει έρευνα του «Ασοσιέιτεντ Πρες» από το Ναϊρόμπι και την Ουάσιγκτον.

Στις μυστικές φυλακές της Αιθιοπίας φέρεται πως κρατούνται αρκετές εκατοντάδες Σομαλοί αλλά και αλλοδαποί από 19 χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής, που συνελήφθησαν μετά την έναρξη της αιθιοπικής εισβολής και των αμερικανικών εναέριων βομβαρδισμών στη Σομαλία (από πέρσι το Δεκέμβρη έως το φετινό Γενάρη).

Το «Ασοσιέιτεντ Πρες», επικαλούμενο στοιχεία ανθρωπιστικών οργανώσεων, δικηγόρων και διπλωματών από αρκετές δυτικές χώρες, αναφέρει πως ανάμεσα στους κρατούμενους βρίσκονται και γυναικόπαιδα που προσπάθησαν να βρουν καταφύγιο στην Κένυα κατά την έναρξη της εισβολής. Είναι φυλακισμένοι έκτοτε δίχως πρόσβαση σε δικηγόρους ή επαφή με τις οικογένειές τους και θύματα βίαιων ανακρίσεων και σωματικής κακοποίησης. Ανάμεσά τους είναι τουλάχιστον ένας Αμερικανός πολίτης με την οικογένειά του, μερικοί από τον Καναδά, τη Σουηδία και τη Γαλλία.

Αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι ερωτηθέντες σχετικώς από το πρακτορείο παραδέχτηκαν την αποστολή πρακτόρων και τη συμμετοχή τους σε ανακρίσεις «κρατουμένων» στην Αιθιοπία, ισχυριζόμενοι πως όλα «γίνονται σύννομα και στο πλαίσιο παλαιότερων επιθέσεων και μελλοντικών απειλών τρομοκρατίας». Αιθίοπας κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες...

Στο Μογκαντίσου της Σομαλίας πάντως, η χτεσινή μικρή «παύση» από τις πολύνεκρες επιχειρήσεις των δυνάμεων κατοχής τις προηγούμενες μέρες επέτρεψε στους επιζώντες να θάψουν σε ομαδικούς τάφους τα εκατοντάδες θύματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ