Πέμπτη 5 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
«Θεαματικό» τέλος στην κρίση, με έντονο παρασκήνιο

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Προχωρώντας σε έναν, όπως σχολίαζαν αναλυτές, θεαματικότατο ελιγμό, η ιρανική ηγεσία απελευθέρωσε, χτες, τους 15 Βρετανούς ναύτες. Αν και ο Πρόεδρος Αχμαντινετζάντ μίλησε για «ανθρωπιστική κίνηση, χωρίς πολιτικά και υλικά κίνητρα», που συνδέεται με τις «άγιες μέρες» (στις 30 Μάρτη ήταν τα γενέθλια του Προφήτη Μωάμεθ), ορισμένα «σχεδόν ταυτόχρονα γεγονότα» αποδεικνύουν ότι το παρασκήνιο είναι μάλλον μεγαλύτερο.

Ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ υποστήριξε ότι η απελευθέρωση των «15» δεν είναι κίνηση εντυπωσιασμού και δε συνδέεται με την κράτηση των 5 Ιρανών διπλωματών από τις αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις στο Ιράκ. Στην ομιλία του επιτέθηκε «στις μεγάλες δυνάμεις που δε θα καταφέρουν να εμποδίσουν το Ιράν να αποκτήσει πυρηνική τεχνολογία και οι οποίες στήριξαν τον Σαντάμ, κατά του Ιράν, για να τον πολεμήσουν στη συνέχεια».

Τέλος, τόνισε ότι η βρετανική κυβέρνηση «δεσμεύτηκε με επιστολή ότι δε θα επαναλάβει τις παραβιάσεις των ιρανικών χωρικών υδάτων», συμπληρώνοντας ότι δε φάνηκε θαρραλέα για να παραδεχτεί το λάθος της. Τη «δέσμευση» δε σχολίασε το Λονδίνο. Ακολούθησε τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου ο Αχμαντινετζάντ υποδέχτηκε αστειευόμενος και χαμογελαστός τους «15», οι οποίοι εμφανίστηκαν να τον ευχαριστούν, ενώ φορούσαν κοστούμια και όχι τις στρατιωτικές τους στολές.

Η αντίδραση του Λονδίνου ήταν ολιγόλογη. Ο Τόνι Μπλερ εξέφρασε «ανακούφιση» και υποστήριξε ότι «η έκβαση οφείλεται στη μετρημένη αντίδραση της Βρετανίας, που ούτε διαπραγματεύτηκε, ούτε είχε πρόθεση να συγκρουστεί». Αφού ευχαρίστησε τους «συμμάχους της χώρας», έπλεξε το εγκώμιο του ιρανικού λαού, δηλώνοντας ότι «δεν υπάρχει καμία κακία εναντίον του» και συμπλήρωσε ότι «οι διαφορές με την ιρανική κυβέρνηση υπάρχει η ελπίδα να λυθούν με ειρηνικό τρόπο».

«Ικανοποίηση» εξέφρασαν ο Λευκός Οίκος, η ΕΕ και ξεχωριστές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ενώ η Μόσχα μίλησε για «κίνηση καλής θέλησης της Τεχεράνης».

Πλούσιο παρασκήνιο

Γεγονός είναι πάντως ότι ορισμένες «πλευρές» της απελευθέρωσης παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η συριακή κυβέρνηση και η ηγεσία του Κατάρ φέρονται να διαδραμάτισαν «σημαντικότατο ρόλο» στην απελευθέρωση. Την πληροφορία επιβεβαίωσαν οι υπουργοί Πληροφοριών και Εξωτερικών της Συρίας, τη στιγμή που ολοκληρωνόταν η επίσκεψη Πελόζι στη Δαμασκό.

Από την άλλη, έγινε γνωστό ότι μόλις χτες δόθηκε άδεια σε Ιρανούς διπλωμάτες να συναντήσουν τους 5 Ιρανούς υπαλλήλους που κρατούνται, εδώ και 2 μήνες, από αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις, με την κατηγορία ότι δεν είναι «διπλωμάτες». Επίσης, μία ημέρα νωρίτερα, ο 6ος συλληφθέν στο Ιρμπίλ έφθανε στην Τεχεράνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ