Πέμπτη 5 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Οξύνεται η αντιπαράθεση

Χιλιάδες διαδήλωσαν χτες στο κέντρο του Κιέβου υπέρ του κυβερνητικού συνασπισμού

Associated Press

Χιλιάδες διαδήλωσαν χτες στο κέντρο του Κιέβου υπέρ του κυβερνητικού συνασπισμού
Συνεχίζεται η οξεία πολιτική αντιπαράθεση στην Ουκρανία, εξαιτίας της απόφασης του Ουκρανού Προέδρου, Β. Γιούστσενκο, να διαλύσει τη Βουλή, παρά την ύπαρξη κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που στηρίζει την κυβέρνηση. Χτες, στους δρόμους του Κιέβου συνεχίστηκαν οι μαζικές κινητοποιήσεις. Προς το παρόν, οι βασικές δυνάμεις όσων διαδηλώνουν είναι υπέρ της πλευράς της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που έχουν συγκροτήσει το «Κόμμα των περιοχών» (του πρωθυπουργού, Β. Γιανουκόβιτς), το ΚΚ Ουκρανίας και το Σοσιαλιστικό Κόμμα Ουκρανίας.

Οι διαδηλωτές, που σύμφωνα με τα ΜΜΕ έφταναν τους 40.000, κατηγορούν τον Ουκρανό Πρόεδρο για προσπάθεια επιβολής «εθνικιστικού πραξικοπήματος» στη χώρα, ενώ ο Π. Σιμονιένκο, Α΄ Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Ουκρανίας, μιλώντας στους συγκεντρωμένους ζήτησε την άμεση απόσυρση του προεδρικού διατάγματος για τη διάλυση της Βουλής, ενώ, σε αντίθετη περίπτωση, τάχθηκε υπέρ της κήρυξης πανεθνικής απεργίας στις 11 του Απρίλη. Επίσης, με ανακοίνωσή του το ΚΚ Ουκρανίας δηλώνει πως όλη η ευθύνη για πιθανή αιματοχυσία θα βαρύνει προσωπικά τον Γιούστσενκο, σε περίπτωση που ακούσει τους «συμβουλάτορές» του και ρίξει κατά των διαδηλωτών τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας.

Από τη μεριά του ο Ουκρανός πρωθυπουργός είπε στα μέλη της κυβέρνησης να μην προετοιμάζονται για πρόωρες εκλογές μέχρι να βγει η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Ο ίδιος καθησύχασε ξένους πρεσβευτές δηλώνοντας ότι τα δικαιώματά τους είναι εγγυημένα παρά την πολιτική κρίση και χαρακτήρισε την κατάσταση «ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ Ουκρανών που δε στρέφεται εναντίον ουδενός από τους ξένους εταίρους μας». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «δε θα υπάρξει καμία επίδραση στην εξωτερική πολιτική μας», λέγοντας ότι η κυβέρνηση είναι «εγγυητής της ηρεμίας και σταθερότητας στη χώρα».

Πάντως, εκπρόσωπος του Συνταγματικού Δικαστηρίου δήλωσε ότι το συγκεκριμένο δικαστήριο χρειάζεται 15 μέρες μέχρι να λάβει μια προκαταρκτική απόφαση, την δε τελική θα λάβει μια 6μελής επιτροπή δικαστών. Υπογραμμίζεται, επίσης, ότι ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου (ΣΔ), Ιβάν Ντομπρόφσκι, υπέβαλε την παραίτησή του, η οποία όμως δεν έχει γίνει δεκτή από τα υπόλοιπα μέλη. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Βουλής και ηγέτης του ΣΚ Ουκρανίας, Α. Μορόζ, δήλωσε πως στα μέλη του ΣΔ και στον πρόεδρό του ασκείται τεράστια πίεση από την πλευρά του Β. Γιούστσενκο, με στόχο να αποφανθούν ότι το προεδρικό διάταγμα είναι σύμφωνο με το Σύνταγμα.

Απαγόρευση των ΝΑΤΟικών γυμνασίων

Χτες, η πλειοψηφία του Κοινοβουλίου, που αρνείται να αυτοδιαλυθεί, απέρριψε το προεδρικό νομοσχέδιο που προέβλεπε τη δυνατότητα εισόδου στη χώρα ξένων στρατιωτικών δυνάμεων για τη συμμετοχή τους σε στρατιωτικά γυμνάσια. Οπως υποστήριξε το ΚΚ Ουκρανίας, το νομοσχέδιο αυτό εξασφάλιζε τη νομική βάση για τα γυμνάσια του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία όπως και την είσοδο στη χώρα ξένων δυνάμεων, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ενάντια στο λαό της Ουκρανίας. Το νομοσχέδιο απορρίφθηκε από 251 βουλευτές (σε σύνολο 450), ενώ μόλις 5 το υπερψήφισαν. Να σημειωθεί πως οι βουλευτές της μειοψηφίας (των δεξιών κομμάτων) απέχουν από τις εργασίες της Βουλής.


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ