Πέμπτη 5 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΕΛΟΖΙ
«Τακτική διαλόγου» με μακρόπνοες στοχεύσεις...

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

«Ηρθαμε στη Συρία με φιλία και ελπίδες και αποφασίσαμε ότι ο δρόμος για τη Δαμασκό είναι δρόμος ειρήνης». Αυτό δήλωνε η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι, μετά τη συνάντησή της με τον Σύρο Πρόεδρο, μεταχειριζόμενη την τακτική του «καρότου» και του «μαστίγιου». Η επίσκεψη Πελόζι στη Δαμασκό προκάλεσε δυσαρέσκεια στο Λευκό Οίκο, που μίλησε για «αποστολή λάθος μηνυμάτων στη συριακή ηγεσία».

Η Πελόζι, που έγινε δεκτή με ιδιαίτερες τιμές, συναντήθηκε με τον Σύρο Πρόεδρο, τον υπουργό Εξωτερικών Ουαλίντ Μουάλεμ και τον αντιπρόεδρο Φαρούκ αλ Σάραα. Υποστήριξε ότι μετέφερε στον Ασαντ «μήνυμα του Ισραηλινού πρωθυπουργού, όπου δηλώνει έτοιμος για διαπραγματεύσεις με τη Συρία». Η Αμερικανίδα αξιωματούχος εξέφρασε «μεγάλη ικανοποίηση γιατί και ο Πρόεδρος Ασαντ δήλωσε έτοιμος για επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας με το Ισραήλ».

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων συμπλήρωσε ότι «άσκησε πιέσεις στον Ασαντ ως προς την υποστήριξη που παρέχει σε ένοπλες ομάδες, όπως είναι η Χεζμπολάχ και η Χαμάς» και ότι «του έθεσε και το ζήτημα των κρατούμενων Ισραηλινών στρατιωτών και από τις δύο οργανώσεις». Κατέληξε, δε, ότι για τις ΗΠΑ «είναι θέμα ύψιστης προτεραιότητας η ειρήνη στη Μέση Ανατολή» επιμένοντας ότι «ο διάλογος με όλους όσοι θα θιγούν από ένα χαοτικό Ιράκ είναι εποικοδομητικός» (έμμεση απάντηση στις επικρίσεις του Λευκού Οίκου).

Ικανοποίηση εξέφρασε και ο Ρεπουμπλικανός Τομ Λάντος, επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου, που συνοδεύει την Πελόζι. Σημείωσε ότι «οι συναντήσεις ενίσχυσαν τα πιθανά οφέλη του διαλόγου με τη Συρία. Πρόκειται μόνο για την αρχή».

Από την άλλη, θετικότατες ήταν και οι αντιδράσεις της συριακής ηγεσίας. Δηλώσεις, άμεσα, έκανε μόνο ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών, που υπογράμμισε ότι «η μόνη μέθοδος επίλυσης διαφορών μεταξύ των χωρών είναι ο διάλογος. Είμαστε εξαιρετικά χαρούμενοι που η κ. Πελόζι είχε το κουράγιο να ρίξει γέφυρες διαλόγου». Η αμερικανική αντιπροσωπεία αναμενόταν, μετά τη Δαμασκό, στη Σαουδική Αραβία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ