Πέμπτη 5 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Θλίψη για τις πρόσφατες πολύνεκρες συγκρούσεις ανάμεσα σε στρατό και ένοπλους υποστηριχτές της αντιπολίτευσης στη ΛΔ Κονγκό εξέφρασε χτες το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, κάνοντας έκκληση για εθνική συμφιλίωση στις αρχές και τα πολιτικά κόμματα της χώρας.

OTTABA.-- Πειραματικές καλλιέργειες ενός γενετικά μεταλλαγμένου φυτού («εμπλουτισμένου» με ανθρώπινο γονίδιο) δημοσιοποιήθηκε χτες πως ξεκίνησε η καναδική εταιρεία «Symbiosis» με σκοπό την παραγωγή ινσουλίνης.

ΑΝΤΑΝΑΝΑΡΙΒΟ.-- Στις κάλπες κλήθηκαν χτες εκατομμύρια ψηφοφόροι στη Μαδαγασκάρη για να συμμετάσχουν σε δημοψήφισμα για την επικύρωση δεκάδων συνταγματικών μεταρρυθμίσεων προκειμένου μεταξύ άλλων να δοθούν περισσότερες εξουσίες στον Πρόεδρο (πλούσιο επιχειρηματία), Μαρκ Ραβαλομανάνα (π.χ., να φτιάχνει νόμους δίχως να ζητήσει τη γνώμη της Βουλής, να τερματιστεί η αυτονομία έξι περιφερειών και να προστεθεί η αγγλική στις επίσημες γλώσσες του κράτους).

ΧΑΓΗ.-- Ο 45χρονος Σερβοβόσνιος Ντράγκαν Ζελένοβιτς, πρώην αστυνομικός, καταδικάστηκε χτες σε 15ετή κάθειρξη από το δικαστήριο του ΟΗΕ για την πρώην Γιουγκοσλαβία, αφού ομολόγησε ότι διέπραξε βασανιστήρια και βιασμούς μουσουλμάνων της Βοσνίας κατά τον πόλεμο (1992-'95).

ΚΟΛΟΜΠΟ.-- Δύο άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν στο βόρειο τμήμα της Σρι Λάνκα από βομβαρδισμό αεροσκαφών «Κφιρ» των Ενόπλων Δυνάμεων εναντίον θέσεων των ανταρτών της οργάνωσης Τίγρεις των Ταμίλ, σύμφωνα με την ειδησεογραφική υπηρεσία Ταμίλνετ, που πρόσκειται στους αντάρτες. Στο μεταξύ, ο στρατός υποστήριξε ότι κατέστρεψε το «αρχηγείο των ναυτικών δυνάμεων» των αυτονομιστών στη Μουλαϊτέβου.

ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ.-- Η συνεργασία της Βραζιλίας με το Εκουαδόρ επισφραγίστηκε με την υπογραφή 16 συμφωνιών στους τομείς ενέργειας, γεωργίας, εκπαίδευσης, Υγείας, εργασίας, τεχνολογίας εκ μέρους των Προέδρων των δύο χωρών, Λουίς Ινάσιο «Λούλα» ντα Σίλβα και Ραφαέλ Κορέα, αντίστοιχα. Παράλληλα, ο Κορέα σε δηλώσεις τόνισε ότι στόχος της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης για το 2007 είναι η ανάκτηση του ελέγχου ή μέρους του ελέγχου νευραλγικών τομέων της οικονομίας από το κράτος. Οσον αφορά, τέλος, στη «δολαριοποίηση» της οικονομίας, όπως τόνισε θα παραμείνει ως έχει προς το παρόν, καθώς η κυβέρνηση έχει θέσει άλλους πρωταρχικούς στόχους και δεν επιθυμεί να προκληθεί αναταραχή που θα ανακόψει την ανάπτυξη.

ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Την προεδρία του Διαρκούς Συμβουλίου Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών αναλαμβάνει για το επόμενο εξάμηνο η Βενεζουέλα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο Χόρχε Βαλέρο, εκ μέρους της Βενεζουέλας, θα αναλάβει τα καθήκοντα κατά τη Σύνοδο που θα γίνει από τις 3 έως τις 5 του Ιούνη στον Παναμά.

ΔΟΥΒΛΙΝΟ.-- «Θερμή συνάντηση» του εξτρεμιστή ηγέτη του «Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος» (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας, Ιαν Πέισλι, με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Μπέρτι Αχερν, μετά την ιστορική συμφωνία που επιτεύχτηκε τον περασμένο μήνα μεταξύ των κύριων πολιτικών κομμάτων, πρώην «άσπονδων εχθρών» της Βόρειας Ιρλανδίας, του DUP και του Σιν Φέιν, να μοιράζονται την εξουσία. Είναι η πρώτη φορά που ο Πέισλι δέχεται να συναντηθεί με Ιρλανδό πρωθυπουργό.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Τη σύλληψη έξι δημάρχων διέταξε χτες η Γενική Εισαγγελία της Κολομβίας, αναφορικά με τις σχέσεις και τις διασυνδέσεις τους με ακροδεξιές παραστρατιωτικές οργανώσεις. Οι έξι δήμαρχοι ακολουθούν το δρόμο 11 βουλευτών και γερουσιαστών στο περιβάλλον του Προέδρου Αλβαρο Ουρίμπε, που βρίσκονται ήδη στη φυλακή στο πλαίσιο του σκανδάλου από το οποίο κλυδωνίζεται η χώρα. Παράλληλα, σύμφωνα με το BBC, η κυβέρνηση της Κολομβίας μετά από αίτημα των δικαστικών αρχών εξέδωσε διεθνή εντάλματα σύλληψης για 3 Ισραηλινούς καθώς τους κατηγορεί για την «εκπαίδευση, στρατιωτική αλλά και σε τρομοκρατικές ενέργειες», ακροδεξιών παραστρατιωτικών ομάδων αλλά και για συνωμοσία και συνεργασία με καρτέλ ναρκωτικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ