ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Απρίλη 2007
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ
Καταστολή εναντίον φοιτητών

Με δακρυγόνα και χημικά αντιμετώπισε η αστυνομία του Σαντιάγο τους διαδηλωτές φοιτητές

Associated Press

Με δακρυγόνα και χημικά αντιμετώπισε η αστυνομία του Σαντιάγο τους διαδηλωτές φοιτητές
ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--

Με δακρυγόνα, γκλομπς, κανόνια νερού και φυσικά αθρόες συλλήψεις αντιμετώπισε και πάλι η αστυνομία της Χιλής τις κινητοποιήσεις ενάντια στο νεοεισαχθέν συγκοινωνιακό σύστημα Transantiago.

Οι διαδηλώσεις που οργανώθηκαν από μαθητικές και φοιτητικές οργανώσεις, στράφηκαν ενάντια στο νέο «πιο ευλύγιστο και εύχρηστο» συγκοινωνιακό πρόγραμμα της κυβέρνησης της προέδρου Μισέλ Μπατσελέτ, το διαβόητο πλέον, Transantiago, το οποίο στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσής του περιέκοψε δραστικά ολόκληρες συγκοινωνιακές γραμμές, κυρίως από τις φτωχές συνοικίες της χιλιάνικης πρωτεύουσας. Το Transantiago έχει προκαλέσει θυελλώδεις αντιδράσεις, την «παραίτηση» εκ μέρους της προέδρου 4 υπουργών μεταξύ αυτών και του αρμόδιου υπουργού Μεταφορών και κυρίως μεγάλο κύμα λαϊκών κινητοποιήσεων. Την προηγούμενη βδομάδα και κατά τη διάρκεια της «Μέρας του αγωνιστή νέου» τιμώντας τη δολοφονία δύο μαθητών σε διαδηλώσεις το 1985 ενάντια στον δικτάτορα Αουγούστο Πινοτσέτ, η αστυνομία εκ νέου μετέτρεψε το Σαντιάγο αλλά και άλλες πόλεις σε πεδίο μάχης με δεκάδες τραυματίες και προχώρησε σε περίπου 800 συλλήψεις, η πλειοψηφία από νέoυς κάτω των 16 ετών.

Το σκηνικό επαναλήφθηκε την Τρίτη, αυτή τη φορά όμως οι συλλήψεις περιορίστηκαν στις 109, εννοείται ανήλικοι ενώ υπήρξε και ένας τραυματίας.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Το ανώτατο δικαστήριο της Ρουμανίας εξέδωσε χτες απόφαση ότι ο Πρόεδρος της χώρας, Τράιαν Μπασέσκου, παραβίασε το Σύνταγμα, ωστόσο έκρινε ότι οι ενέργειές του δεν είναι τόσο σοβαρές για να παραπεμφθεί. Υπενθυμίζεται ότι κοινοβουλευτική επιτροπή στις 21 Μάρτη τον είχε κατηγορήσει ότι τροφοδότησε αντιπαραθέσεις, ιδιοποιήθηκε τις εξουσίες του πρωθυπουργού και αρνήθηκε να ορκίσει νέα μέλη της κυβέρνησης.

ΜΟΣΧΑ.-- Ορκίστηκε χτες κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής ο Ραμζάν Καντίροφ νέος Πρόεδρος της ημιαυτόνομης Ρωσικής Δημοκρατίας της Τσετσενίας, μετέδωσε το πρακτορείο «Ιτάρ - Τας».

ΤΑΛΙΝ.-- Ορκίστηκε χτες στο Κοινοβούλιο της χώρας η νέα λεγόμενη «κεντροδεξιά» κυβέρνηση της Εσθονίας, με πρωθυπουργό τον Αντρους Ανσίπ.

ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ.-- Αντίθετες με το προωθούμενο σχέδιο των ΗΠΑ για την παραγωγή βιοκαυσίμων είναι δεκάδες λαϊκές οργανώσεις της Γουατεμάλας, εξαιτίας των ολέθριων συνεπειών που θα έχει στην παραγωγή τροφίμων.

ΝΟΥΜΕΑ - ΟΝΙΑΡΑ.-- Σεισμός μεγέθους 6,3 βαθμών Ρίχτερ σημειώθηκε χτες στα νησιά Λόγιαλτι της Νέα Καληδονίας, δίχως ωστόσο να γίνουν άμεσα γνωστές πληροφορίες για θύματα ή ζημιές. Οσο για τους χιλιάδες σεισμοπαθείς των Νησιών Σολομώντα; Βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση, δίχως επαρκή τρόφιμα, νερό και φάρμακα αντιμετωπίζοντας ήδη τα πρώτα κρούσματα επιδημιών.

ΣΟΥΒΑ.-- Το θάνατο μίας γυναίκας και σημαντικές ζημιές σε κτίρια και οδικές αρτηρίες των Νησιών Φίτζι προκάλεσε χτες το πέρασμα του τροπικού κυκλώνα «Κλιφ» στο ανατολικό τμήμα του νησιωτικού κρατιδίου.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Στη φυλακή «Τανγκεράνγκ» στη Δυτική Ιάβα της Ινδονησίας (με χωρητικότητα περίπου 800 άτομα) συνωστίζονται 3.816 άνθρωποι που βιώνουν συνθήκες κόλασης. Σύμφωνα με καταγγελίες φυλάκων, από την αρχή του χρόνου πάνω από 50 κρατούμενοι έχουν πεθάνει από αναπνευστικά προβλήματα.

ΜΠΑΝΓΚΟΚ.-- Εκρηξη βόμβας σε τζαμί στη Νότια Ταϊλάνδη χτες τραυμάτισε 14 πιστούς. Στην περιοχή, όπου πλειοψηφούν οι Μουσουλμάνοι, μαίνεται τα τελευταία χρόνια μια αυτονομιστική εξέγερση με τουλάχιστον 2.000 νεκρούς.

ΜΠΑΝΓΚΛΑΝΤΕΣ
Νέα αναβολή των εκλογών

ΝΤΑΚΑ.--

Η εκλογική επιτροπή του Μπανγκλαντές ανακοίνωσε ότι δε θα γίνουν εκλογές στη χώρα πριν τα τέλη του 2008 το νωρίτερο.

Η επιτροπή ισχυρίστηκε ότι ο λόγος της νέας αναβολής των εκλογών είναι η ανάγκη προετοιμασίας των εκλογικών καταλόγων.

Η πολιτική κρίση στην ασιατική χώρα που μαινόταν πέρσι κλιμακώθηκε φέτος, μετά την ανάληψη της εξουσίας από κυβέρνηση τεχνοκρατών.

Ο στρατός και η αστυνομία, που έχουν επιβάλει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έχουν προχωρήσει σε συλλήψεις εκατοντάδων πολιτικών και χιλιάδων οπαδών κομμάτων.

Οι αιτίες και αφορμές ποικίλλουν. Κάποιοι συνελήφθησαν για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις- συγκεντρώσεις. Πολλοί πολιτικοί με αφορμή υποθέσεις διαφθοράς.

ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
Εμφύλιος «χαμηλής έντασης»

ΚΟΛΟΜΠΟ.--

Οι αρχές της Σρι Λάνκα κατηγόρησαν χτες αυτονομιστές αντάρτες της οργάνωσης Τίγρεις της μειονότητας των Ταμίλ όταν σκότωσαν τέσσερις αμάχους. Ο στρατός ισχυρίστηκε επίσης ότι σκότωσε τρεις αντάρτες. Παράλληλα, η ειδησεογραφική υπηρεσία Ταμίλνετ μετέδωσε ότι δύο εκτοπισμένοι άμαχοι από επιχειρήσεις του στρατού σκοτώθηκαν όταν πυροδοτήθηκε νάρκη με στόχο περίπολο ειδικών δυνάμεων. Ακόμη, το Ταμίλνετ ανέφερε ότι στρατιώτες εκτέλεσαν εν ψυχρώ έναν 42χρονο άμαχο, πατέρα τεσσάρων παιδιών, σε δρόμο, χωρίς προφανή λόγο.

ΣΟΜΑΛΙΑ
Επιλογή και όχι ήττα η αποχώρηση λένε οι ισλαμιστές

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ-ΣΑΝΑ'Α.--

Κίνηση «τακτικής αποχώρησης και όχι ήττας» χαρακτήρισε, χτες, πρώην ηγετικό στέλεχος της σομαλικής «Ισλαμικής Ενωσης Δικαστηρίων» την επιλογή των ισλαμιστών να μην έρθουν σε άμεση σύγκρουση με τις αιθιοπικές δυνάμεις εισβολής. Σε δηλώσεις του στο «Αλ Τζαζίρα» απ' την Υεμένη, όπου ζει εξόριστος, ο σεΐχης Σάριφ Αχμεντ υποστήριξε ότι η οργάνωσή του είχε παρουσία και ανάμειξη στις πρόσφατες πολύνεκρες μάχες ενόπλων με αιθιοπικά στρατεύματα κατοχής και δυνάμεις της «μεταβατικής» σομαλικής κυβέρνησης. «Η αντίσταση στη Σομαλία είναι μια λαϊκή αντίσταση εναντίον της κατοχής, της επιθετικότητας και της εξόντωσης... Τα ισλαμικά δικαστήρια είναι μέρος του μεγάλου σομαλικού λαού», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Αχμεντ, που θεωρείται απ' τους Αμερικανούς «μετριοπαθής ισλαμιστής» και προωθείται ως ένας απ' τους ανθρώπους-κλειδιά στο πλαίσιο διαβουλεύσεων για «εθνική συμφιλίωση» στη Σομαλία, επέκρινε ήπια το ρόλο της Ουάσιγκτον. Οπως είπε, οι Αμερικανοί «δεν είχαν θετικό ρόλο... Παρείχαν πληροφορίες και συμμετείχαν στους βομβαρδισμούς ενώ οι δυνάμεις μας επιτύγχαναν τη μια νίκη μετά την άλλη...». Δεν έκρυψε πως δέχτηκαν πρόσκληση των ΗΠΑ να συμμετάσχουν στις προγραμματισμένες για τις 16 του μήνα στο Μογκαντίσου συνομιλίες «εθνικής συμφιλίωσης», «όχι ως οργάνωση αλλά ως πρόσωπα».

ΚΕΝΤΡΟΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - ΤΣΑΝΤ
Πρόταση για ανάπτυξη κυανοκράνων με φόντο ανθρωπιστική κρίση

ΜΠΑΝΓΚΙ.--

Ο βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις, Τζον Χολμς, ισχυρίστηκε χτες πως στη (σπαρασσόμενη από τις συγκρούσεις ανταρτών - στρατού) Βορειοανατολική Κεντροαφρικανική Δημοκρατία θα μπορούσε να αναπτυχτεί μία «πολυδιάστατη διεθνής δύναμη δίχως την απαραίτητη έγκριση του γειτονικού Τσαντ», που αντιμετωπίζει επίσης παρόμοια κρίση, αλλά αρνείται ξένα στρατεύματα στο έδαφός του.

Ο Χολμς, ενημερώνοντας χτες το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά από περιοδεία σε Σουδάν, Τσαντ και Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, παρατήρησε ότι οι τρεις ξεχωριστές συρράξεις (με παρόμοια χαρακτηριστικά) που διαδραματίζονται στη μεθόριο των τριών χωρών «τείνουν» να γίνουν (αν δεν έχουν γίνει ήδη...) περιφερειακή σύγκρουση. Εκτίμησε πως η ανθρωπιστική κατάσταση και στις τρεις χώρες «είναι πραγματικά άκρως ανησυχητική» λόγω και της κρίσης στο Νταρφούρ του Σουδάν...

Δεν ήταν μόνον ο Χολμς που έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την απελπιστική κατάσταση πολλών εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων στην κοινή μεθόριο των τριών κεντροαφρικανικών χωρών. Η ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ προειδοποίησε χτες πως το 25% του πληθυσμού της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας πλήττεται σοβαρά από τον εμφύλιο και δίνει μάχη για την επιβίωσή του. «Διαμορφώνονται συνθήκες πραγματικής ανθρωπιστικής καταστροφής», δήλωσε αξιωματούχος του οργανισμού, προτείνοντας «βοήθεια σε μαζική κλίμακα».

ΓΑΛΛΙΑ
Παραιτήσεις και απειλές

ΠΑΡΙΣΙ.--

Παραιτήθηκε από το υπουργείο Ισων Ευκαιριών ο υπουργός Αζούζ Μπεγκάγκ, αλγερινής καταγωγής, ο οποίος και παλαιότερα είχε έρθει σε ρήξη με τον νυν προεδρικό υποψήφιο του κυβερνώντος κόμματος, Νικολά Σαρκοζί. Ο Μπεγκάγκ έχει, ήδη, καταστήσει σαφές ότι θα στηρίξει τον υποψήφιο των Φιλελευθέρων, Φρανσουά Μπαϊρού.

Στο μεταξύ, έκτακτα μέτρα ασφαλείας ελήφθησαν, χτες, στη Λιόν, όπου περιόδευσε ο Σαρκοζί. Η κινητοποίηση οφείλεται στο ότι άγνωστοι εκτόξευσαν απειλές για επίθεση εναντίον του, στη διάρκεια της περιοδείας, διά μέσου του διαδικτύου. Την υπόθεση έχει αναλάβει η αντιτρομοκρατική υπηρεσία. Βέβαια, δεν έλειψαν τα απρόοπτα. Ο Σαρκοζί δεν επισκέφτηκε, τελικά, γνωστό προάστιο της πόλης, καθώς οι κάτοικοι διαδήλωσαν χαρακτηρίζοντάς τον «ανεπιθύμητο και αλήτη», εξαιτίας της στάσης του στην κρίση με τα γκέτο, το Νοέμβρη του 2005.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ