Παρασκευή 6 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ
Καταστολή εναντίον φοιτητών

Με δακρυγόνα και χημικά αντιμετώπισε η αστυνομία του Σαντιάγο τους διαδηλωτές φοιτητές

Associated Press

Με δακρυγόνα και χημικά αντιμετώπισε η αστυνομία του Σαντιάγο τους διαδηλωτές φοιτητές
ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--

Με δακρυγόνα, γκλομπς, κανόνια νερού και φυσικά αθρόες συλλήψεις αντιμετώπισε και πάλι η αστυνομία της Χιλής τις κινητοποιήσεις ενάντια στο νεοεισαχθέν συγκοινωνιακό σύστημα Transantiago.

Οι διαδηλώσεις που οργανώθηκαν από μαθητικές και φοιτητικές οργανώσεις, στράφηκαν ενάντια στο νέο «πιο ευλύγιστο και εύχρηστο» συγκοινωνιακό πρόγραμμα της κυβέρνησης της προέδρου Μισέλ Μπατσελέτ, το διαβόητο πλέον, Transantiago, το οποίο στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσής του περιέκοψε δραστικά ολόκληρες συγκοινωνιακές γραμμές, κυρίως από τις φτωχές συνοικίες της χιλιάνικης πρωτεύουσας. Το Transantiago έχει προκαλέσει θυελλώδεις αντιδράσεις, την «παραίτηση» εκ μέρους της προέδρου 4 υπουργών μεταξύ αυτών και του αρμόδιου υπουργού Μεταφορών και κυρίως μεγάλο κύμα λαϊκών κινητοποιήσεων. Την προηγούμενη βδομάδα και κατά τη διάρκεια της «Μέρας του αγωνιστή νέου» τιμώντας τη δολοφονία δύο μαθητών σε διαδηλώσεις το 1985 ενάντια στον δικτάτορα Αουγούστο Πινοτσέτ, η αστυνομία εκ νέου μετέτρεψε το Σαντιάγο αλλά και άλλες πόλεις σε πεδίο μάχης με δεκάδες τραυματίες και προχώρησε σε περίπου 800 συλλήψεις, η πλειοψηφία από νέoυς κάτω των 16 ετών.

Το σκηνικό επαναλήφθηκε την Τρίτη, αυτή τη φορά όμως οι συλλήψεις περιορίστηκαν στις 109, εννοείται ανήλικοι ενώ υπήρξε και ένας τραυματίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ