Παρασκευή 6 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Συνέχεια στο αντικομμουνιστικό «κυνήγι μαγισσών»

Ειδική επιτροπή για τη... μελέτη των αρχείων της Κρατικής Υπηρεσίας Ασφάλειας

ΣΟΦΙΑ.-

Ακολουθώντας πιστά τα παραδείγματα του αυξανόμενου αντικομμουνισμού και του «κυνηγιού των μαγισσών» που συντελείται στις περισσότερες πρώην σοσιαλιστικές χώρες της Ευρώπης, χτες το Κοινοβούλιο της Βουλγαρίας ενέκρινε με 138 ψήφους υπέρ, 6 κατά και 14 αποχές, ειδική 9μελή επιτροπή που θα αναλάβει να... μελετήσει τα αρχεία της Κρατικής Υπηρεσίας Ασφάλειας κατά τη διάρκεια της σοσιαλιστικής περιόδου. Οι κοινοβουλευτικές ομάδες της εθνικιστικής «Ατάκα» αλλά και των «Ηνωμένων Δημοκρατικών Δυνάμεων» αποχώρησαν κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, η πρώτη επειδή δεν αντιπροσωπεύτηκε στη συγκεκριμένη επιτροπή, ενώ η δεύτερη ζήτησε να αποχαρακτηριστούν τα αρχεία γιατί όπως δήλωσε ο πρόεδρός της Πέταρ Στογιάνοφ «δεν υπάρχει τρόπος η Βουλγαρία να προχωρήσει μπροστά αν δεν εγκαταλείψει το κομμουνιστικό της παρελθόν».

Στόχος της συγκεκριμένης επιτροπής είναι να... ελέγξει όσους Βούλγαρους πολίτες είχαν συνεργαστεί με οποιονδήποτε τρόπο με την κρατική ασφάλεια και τη στρατιωτική υπηρεσία ασφάλειας εκείνης της περιόδου, ενώ σημειώνεται ότι θα δοθούν όλα τα στοιχεία στη δημοσιότητα.

Πρώτη προτεραιότητα της επιτροπής, όπως υποστήριξε ο νέος πρόεδρός της, Εβτίμ Κοσταντίνοφ, του Βουλγάρικου Σοσιαλιστικού Κόμματος, θα είναι να εξετάσει όλους τους υποψήφιους που θα συμμετέχουν στις ευρωεκλογές που θα πραγματοποιηθούν στη χώρα στις 20 Μάη, ενώ στη συνέχεια αναμένεται να ελέγξει τα αρχεία των δημόσιων προσώπων, των πολιτικών, των δημόσιων αξιωματούχων, των δικαστών και των δημοσιογράφων.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Δεκέμβρη το Κοινοβούλιο υιοθέτησε νομοσχέδιο για το λεγόμενο «άνοιγμα» των αρχείων αυτών, ωστόσο δε συμπεριλάμβανε κυρώσεις γι' αυτούς που τελικά θα κριθούν πως ήταν εργαζόμενοι στην Κρατική Ασφάλεια. Σημειώνεται ότι ήδη τα κοινοβούλια της Γερμανίας, της Τσεχίας, της Ρουμανίας και της Πολωνίας έχουν υιοθετήσει παρόμοια νομοσχέδια, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της Πολωνίας που πρόσφατα ζητά την υποβολή γραπτών δηλώσεων «φρονημάτων» και όσοι τελικά κριθούν «ένοχοι» για τη συνεργασία τους με τις μυστικές υπηρεσίες, αντιμετωπίζουν την πιθανότητα να απολυθούν αλλά και να αποκλειστούν από κάθε δημόσια θέση για 10 χρόνια...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προς δεύτερο γύρο (2010-06-22 00:00:00.0)
Και στη Βουλγαρία μέρος της «ασπίδας»; (2010-02-13 00:00:00.0)
Στο στόχαστρο των γεωστρατηγικών σχεδίων των ΗΠΑ (2006-08-20 00:00:00.0)
Προσπάθειες μπλοκαρίσματος της ξένης παρέμβασης (2006-02-10 00:00:00.0)
Υπό πολικό ψύχος (1998-11-26 00:00:00.0)
Σε εταιρίες "σεκιούριτι" η αστυνόμευση! (1997-04-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ