Παρασκευή 18 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σε εταιρίες "σεκιούριτι" η αστυνόμευση!

Νομιμοποιείται η δραστηριότητά τους και θα μπορούν να αναλαμβάνουν την αστυνόμευση ολόκληρων περιοχών, επιχειρήσεων, κτιρίων, αλλά και αθλητικών, πολιτιστικών και άλλων δραστηριοτήτων. Δυνατότητες οπλοφορίας, κατά περίπτωση, θα έχουν οι ιδιώτες "αστυνόμοι"

Βασικούς τομείς της αστυνόμευσης εκχωρεί πλέον και με νόμο η κυβέρνηση σε ιδιώτες, ακόμα και σε ξένους, εφόσον είναι πολίτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Με νομοσχέδιο, που αναμένεται να καταθέσει σύντομα στη Βουλή το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, αφού άφησε να οργιάσει τα τελευταία χρόνια η παράνομη ή ημιπαράνομη δραστηριότητα πολλών ιδιωτικών εταιριών ασφαλείας, των γνωστών"σεκιούριτι", που έχουν εγκατασταθεί πλέον σε όλες τις μεγάλες πόλεις και προσφέρουν "υπηρεσίες προστασίας" έναντι αδράς αμοιβής, έρχεται κατόπιν εορτής, να "ελέγξει" τη λειτουργία τους, θεσπίζοντας ένα υποτυπώδες νομοθετικό πλαίσιο. Στην πραγματικότητα θεσμοθετείται η αστυνόμευση περιοχών, χώρων, κτιρίων επιχειρήσεων, αλλά και αθλητικών, πολιτιστικών και άλλων δραστηριοτήτων από ιδιωτικές εταιρίες "ασφαλείας", για να μπορεί έτσι η Αστυνομία να ρίχνει το βάρος της στην καταστολή. Και βέβαια, πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο αυτές οι ιδιωτικές εταιρίες να αναλαμβάνουν καθήκοντα καταστολής, ιδιαίτερα στην υπηρεσία μεγάλων επιχειρήσεων.

Το μείζον θέμα της εκπαίδευσης του προσωπικού επαφίεται στις ίδιες τις εταιρίες, ενώ το θέμα της οπλοφορίας του προσωπικού, απ' ό,τι φαίνεται θα εξετάζεται ανάλογα με την περίπτωση.

Οι εργασίες της επιτροπής που είχε συγκροτηθεί για την κατάρτιση του σχεδίου νόμου "για τις προϋποθέσεις λειτουργίας των ιδιωτικών επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών ασφαλείας", ολοκληρώθηκαν χτες και το σχετικό νομοσχέδιο, αναμένεται να προωθηθεί πολύ σύντομα στη Βουλή.

Οι εταιρίες "σεκιούριτι", σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, μπορούν να αναπτύξουν επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της φύλαξης κινητών ή ακίνητων περιουσιακών αγαθών και εγκαταστάσεων, στην προστασία προσώπων, στις χρηματαποστολές, στην προστασία θεαμάτων εκθέσεων, συνεδρίων και αθλητικών εκδηλώσεων, στον έλεγχο επιβατών και αποσκευών στους χώρους των αεροδρομίων, στην εκπόνηση μελετών και το σχεδιασμό συστημάτων ασφαλείας, καθώς και στην εκμετάλλευση κέντρων λήψης, ελέγχου και διαβίβασης σημάτων συναγερμού.

Στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης θα δημιουργηθεί τριμελής επιτροπή, η οποία θα χορηγεί άδειες λειτουργίας στους ενδιαφερομένους, ενώ οι δραστηριότητες των εταιριών θα υπόκεινται στον έλεγχο των αστυνομικών αρχών. Το προσωπικό πρέπει να είναι εφοδιασμένο επίσης με ειδικές άδειες εργασίας και ειδικές ταυτότητες (κονκάρδες).

Με το νομοσχέδιο καθορίζονται οι προϋποθέσεις λειτουργίας των ιδιωτικών επιχειρήσεων, ρυθμίζονται τα θέματα οπλοφορίας και στολής του προσωπικού και καθορίζονται οι ποινικές κυρώσεις για τους παραβάτες. Στις επιχειρήσεις που ήδη λειτουργούν παρέχεται εξάμηνη προθεσμία για να εφοδιαστούν με τις προβλεπόμενες από το νόμο άδειες και να συμμορφωθούν σε όσα καθορίζονται αναφορικά με τις στολές του προσωπικού, τα διακριτικά και το χρώμα των αυτοκινήτων, ώστε να μη συγχέεται η λειτουργία τους με αυτήν της δημόσιας αστυνομικής αρχής.

Πρέπει να επισημάνουμε ότι είχε προηγηθεί η σύνταξη ενός Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο, επειδή είχε κριθεί αντισυνταγματικό από το ΣτΕ, είχε επιστραφεί στο υπουργείο για αναμόρφωση. Στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή του υπουργείου συμμετείχε ο γενικός γραμματέας Ιωάννης Παπαδογιαννάκης, ο εκπρόσωπος των ιδιωτικών εταιριών Ιωάννης Καρακίτσος, εκπρόσωποι της αστυνομίας και δύο εισαγγελικοί λειτουργοί.

Το φαινόμενο της εξάπλωσης των ιδιωτικών εταιριών σεκιούριτι απασχολεί, όμως και τις συνδικαλιστικές ενώσεις των αστυνομικών παγκοσμίως. Η Διεθνής Ενωση Συνδικάτων της Αστυνομίας (UISP) επισημαίνει ότι οι πολυεθνικές εταιρίες έχουν επεκτατικές βλέψεις και πιέζουν τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης να εγκρίνουν το δικαίωμα πρόσβασης στα αρχεία της αστυνομίας, το δικαίωμα της οπλοφορίας, της σύλληψης υπόπτων και της εξακρίβωσης των στοιχείων της ταυτότητας των πολιτών. Τάσσεται κατά τη δημιουργίας αυτόνομων ιδιωτικών αστυνομιών στα χέρια των οικονομικά ισχυρών και τονίζει ότι κρύβει πολλές παγίδες η εκχώρηση τομέων αστυνόμευσης, με το επιχείρημα ότι δεν πρέπει να επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός για την ασφάλεια των μεγαλοεπιχειρηματιών και των ιδιωτικών χώρων.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση μετά από αίτημα της UISP έχει εγκρίνει τη χρηματοδότηση έρευνας, που θα γίνει σε πανευρωπαϊκή κλίμακα με θέμα "περισσότερη ασφάλεια ή περισσότερες υπηρεσίες ασφαλείας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ