Παρασκευή 18 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ενα απέραντο "διαρκές αγροτοδικείο" η χώρα!
  • Η κυβέρνηση, οδηγώντας στα ακραία όρια τον αυταρχικό αντιδημοκρατικό κατήφορο, οδηγεί στα δικαστήρια χιλιάδες αγωνιζόμενους αγρότες
  • Στις 23 του Μάη παραπέμπονται μαζί με άλλους Θεσσαλούς αγρότες και τα μέλη της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής

Σαν κυβερνητικοί εντεταλμένοι, ουσιαστικά - αποδεικνύοντας μ' αυτόν τον τρόπο πως οι υπουργικές εντολές πιάνουν τόπο - οι διωκτικές αρχές παραπέμπουν, κατά δεκάδες και εκατοντάδες, αγρότες να δικαστούν επειδή ξεσηκώθηκαν και αγωνίζονται για την ίδια την επιβίωσή τους, γιατί αντιπαλεύουν την καταστροφική αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ που εφαρμόζει υποτακτικά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Τραβώντας στα όρια τον αυταρχικό - αντιδημοκρατικό της κατήφορο η κυβέρνηση, για λόγους αντεκδίκησης και με στόχο την κατατρομοκράτηση των αγροτών, οδηγεί στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας να δικαστούν, στις 23 Μάη, για τις κινητοποιήσεις του Δεκέμβρη 1996, δεκάδες Θεσσαλούς αγρότες που πρωτοστάτησαν στο μπλόκο των Τεμπών και μαζί τους πολλά μέλη της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής, όπως: Γιάννη Παττάκη (πρόεδρος ΟΑΣ Λάρισας), Αθανάσιο Κοκκινούλη, Γιώργο Νταφούλη, Χρήστο Παπαδημητρίου, Αθανάσιο Νασίκα, Σπύρο Τσιοτινό (πρόεδρος της ΟΑΣ Τρικάλων "Η ΑΝΟΙΞΗ"), Στυλιανό Ζέικο (κυβερνητικό που αργότερα για το διασπαστικό του ρόλο η κυβέρνηση τον διόρισε στο ΔΣ της "Βιομηχανίας Ζάχαρης"), Δημήτρη Χιώτη, Δημήτρη Τσέλιο, Βασίλειο Αναγνωστόπουλο, Δημήτριο Πάσχο, Δημήτριο Νανά, Χρήστο Νικόπουλο και Αθανάσιο Τσαλόπουλο.

Είναι γνωστό πως στις τελευταίες μόνο μέρες έχουν παραπεμφθεί στα δικαστήρια εκατοντάδες αγρότες, που από το 1992 ακόμα, όπως οι καπνοπαραγωγοί Σερρών και Κοζάνης, και μέχρι σήμερα, πήραν μέρος σε μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις ενάντια στην αγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης που τους καταστρέφει. Τις προάλλες, ως γνωστόν, στην Κοζάνη καταδικάστηκαν σε εικοσαήμερη φυλάκιση 44 καπνοπαραγωγοί. Στα Τρίκαλα,την περασμένη βδομάδα, αναβλήθηκε η δίκη 178 αγροτών για τη συμμετοχή τους στα μπλόκα του Ζάρκου Τρικάλων στις κινητοποιήσεις του 1995. Στην Καρδίτσα,όπως και στην Πάτρα και το Αίγιο προχτές, αναβλήθηκε η δίκη δεκάδων αγροτών, ενώ στη Λάρισα έχουν στηθεί και λειτουργούν ως... "τακτικά αγροτοδικεία" τα δικαστήρια δικάζοντας δύο φορές τη βδομάδα αγρότες για τη συμμετοχή τους στους αγώνες. Είναι γνωστό γενικότερα πως σ' όλη τη χώρα η κυβέρνηση με αιχμή τις διωκτικές αρχές έχει μετατρέψει τα δικαστήρια σε πραγματικά "αγροτοδικεία", δικάζοντας αγρότες, είτε προετοιμάζοντας δίκες για περισσότερους από 6.000 αγρότες μέχρι τώρα, μόνο και μόνο επειδή συμμετείχαν στις αγροτικές κινητοποιήσεις.

Κατηγορίες - "καρμπόν"

Οσον αφορά τις κατηγορίες που αποδίδονται στους αγρότες οι οποίοι παραπέμπονται να δικαστούν είναι οι γνωστές κατηγορίες - "καρμπόν" για: "Παρακώλυση συγκοινωνιών από πρόθεση (...), κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση". "Αμεση συνεργία σε παρακώλυση συγκοινωνιών κατ' εξακολούθηση. Ηθική αυτουργία στις ως άνω πράξεις κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση" (για τα μέλη των Συντονιστικών). Σε ορισμένες περιπτώσεις τα... αρμόδια όργανα - προφανώς από υπερβάλλοντα ζήλο... - φτάνουν να απαγγέλλουν και κατηγορίες για καταστροφή δημόσιας περιουσίας (επειδή οι αγρότες των μπλόκων άναψαν φωτιές να ζεσταθούν...), ακόμα και για... ρύπανση των δρόμων!

Χαρακτηριστικά, στο κατηγορητήριο που αφορά τους Θεσσαλούς αγρότες του μπλόκου των Τεμπών, οι οποίοι παραπέμπονται να δικαστούν στις 23 Μάη στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας, αναφέρεται ως... έγκλημά τους ότι με τα αγροτικά τους μηχανήματα "προέβησαν, από κοινού, σε κατάληψη του οδοστρώματος εμποδίζοντας την κυκλοφορία των οχημάτων". Ενώ τα μέλη της Πανθεσσαλικής κατηγορούνται και για ηθική αυτουργία (!), ότι "...με πρόθεση προκάλεσαν στους λοιπούς κατηγορούμενους την απόφαση να εκτελέσουν τις ως άνω άδικες πράξεις"!

Η κυβέρνηση έχει στήσει ένα πρωτοφανές κυνηγητό κατά του "εχθρού λαού", των εκατοντάδων χιλιάδων αγροτών. Στην πραγματικότητα, με την αντιδημοκρατική και ανήθικη - καθόσον δεν αναγνωρίζει το δημοκρατικό δικαίωμα των αγροτών να διαδηλώνουν για τα δίκια τους - επιχείρηση, που όμοιά της δεν έχει ξαναγίνει τις τελευταίες μεταπολεμικές δεκαετίες, η κυβέρνηση καθιστά "ομήρους" της χιλιάδες αγρότες. Δημιουργείται, έτσι, μείζον πρόβλημα, στο οποίο οφείλουν να πάρουν θέση όλοι και, πρώτ' απ' όλους, τα κόμματα και οι φορείς, υπογράμμιζαν αγρότες συνδικαλιστές, ώστε να σταματήσει η απαράδεκτη επιχείρηση καταπάτησης των δικαιωμάτων των αγροτών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πρόγραμμα δράσης αποφάσισε το Μπλόκο της Νίκαιας (2016-01-30 00:00:00.0)
Είχαν στήσει φάμπρικα στα νοσοκομεία (2014-11-12 00:00:00.0)
Απαγγέλθηκαν κατηγορίες (2006-02-09 00:00:00.0)
Και άλλες δίκες αγροτών (2002-02-05 00:00:00.0)
Ξανά στο εδώλιο η ΠΑΣΕ (1998-05-21 00:00:00.0)
Επιχειρούν δικαστική εξόντωση της ΠΑΣΕ (1998-03-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ