Τρίτη 17 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επιχειρούν δικαστική εξόντωση της ΠΑΣΕ

Για τέταρτη φορά στο εδώλιο σήμερα μέλη της ΠΑΣΕ, μαζί με άλλους αγρότες

Για 4η συνεχόμενη φορά οδηγούνται στο εδώλιο του κατηγορουμένου αύριο τα μέλη της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής μαζί με άλλους αγωνιστές αγρότες. Η κυβέρνηση συνεχίζει να ακολουθεί προκλητικά και κυνικά την τακτική δικαστικής τρομοκρατίας των αγροτών και στην κατεύθυνση αυτή επιστρατεύει κάθε μέσο, μήπως και σπάσει το αγωνιστικό φρόνημα των αγροτών.

Ετσι, μετά τους 64 αγρότες από το Ζάρκο Τρικάλων που καταδικάστηκαν την περασμένη βδομάδα χωρίς να έχουν δικαίωμα άσκησης έφεσης στην ποινή, αύριο άλλοι δύο αγρότες από το ίδιο χωριό δικάζονται μαζί με τα μέλη της ΠΑΣΕ στη Λάρισα για το μπλόκο του Συκουρίου, κατά τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του Νοέμβρη - Δεκέμβρη 1996. Τα μέλη της ΠΑΣΕ δικάζονται για "ηθική αυτουργία στην παρακώλυση συγκοινωνιών με πρόθεση κατά συναυτουργία" και οι δύο αγρότες Ι. Λανάρας και Σωκρ. Τσιοτινός,σύμφωνα με το κατηγορητήριο, "από κοινού και μαζί με άλλους δράστες τα στοιχεία των οποίων δεν εξακριβώθηκαν...", παρεμπόδισαν τη διέλευση των αμαξοστοιχιών στο ύψος της αερογέφυρας του Συκουρίου.

Είναι η τέταρτη φορά αύριο που τα μέλη της ΠΑΣΕ οδηγούνται στο "αγροτοδικείο" της Λάρισας - η αρχή έγινε στις 23.5.97 μετά τη μήνυση του ΟΣΕ και του ΤΕΟ, στις 16.9.97 για το μπλόκο των Τεμπών και στις 5.12.97 για το μπλόκο της οδού Βόλου - και είναι άγνωστο πόσες ακόμα δίκες θα στηθούν σε βάρος τους με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε παρακώλυση συγκοινωνιών, για κάθε μπλόκο και ομάδα δικαζόμενων αγροτών, ξεχωριστά. Το σίγουρο είναι ότι σε βάρος των μελών της ΠΑΣΕ εξυφαίνονται εξοντωτικές δικαστικές διώξεις, όπως γίνεται άλλωστε και με τους αγωνιζόμενους αγρότες. Στα... πλαίσια αυτά τα μέλη της ΠΑΣΕ καλούνται να ξαναδικαστούν στις 14 του Μάη από το Τριμελές Εφετείο Λάρισας, μετά από έφεση που άσκησε ο εισαγγελέας εφετών Λάρισας, κατά της απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Λάρισας στις 23.5.97, όπου παρά τη σαθρότητα του κατηγορητηρίου τότε, τα μέλη της ΠΑΣΕ είχαν καταδικαστεί σε έξι μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή. Λίγες μέρες αργότερα στις 22 του Μάη τα μέλη της ΠΑΣΕ ξαναδικάζονται μαζί με άλλους 13 αγρότες από την Καρδίτσα για το μπλόκο της "Βιοκαρπέτ" για τις κινητοποιήσεις του Νοέμβρη - Δεκέμβρη 1997. Εκτός από τα παραπάνω, η μεθόδευση για τη δικαστική εξόντωση των μελών της ΠΑΣΕ φαίνεται και από τις "επιλογές" των μαρτύρων κατηγορίας. Σε όλες τις δίκες της ΠΑΣΕ το όνομα του Ανθ/νόμου Τμ. Τρ. Λάρισας Βάιου Παπακώστα "φιγουράρει" όλες τις λίστες των μαρτύρων κατηγορίας.

Το κλίμα δικαστικής τρομοκρατίας που καλλιεργεί τα τελευταία χρόνια σκόπιμα η κυβέρνηση, εντείνεται αφού μέχρι τώρα δε σταμάτησαν να αγωνίζονται ενάντια στην αντιαγροτική αντιλαϊκή πολιτική που τους ξεκληρίζει και στη Θεσσαλία τα "αγροτοδικεία" αναμένεται να πάρουν "φωτιά" μέσα στο επόμενο διάστημα. Στις 29 του Μάρτη οδηγούνται στο "αγροτοδικείο" της Καρδίτσας 166 αγρότες για τις κινητοποιήσεις του 1995, ενώ στη Λάρισα ακολουθείται η τακτική να "μοιράζουν" τους κατηγορούμενους αγρότες σε μικρές ομάδες κι ας πρόκειται για το ίδιο "αδίκημα" που "τελέστηκε" στο ίδιο σημείο και την ίδια χρονική περίοδο. Κι αυτό γίνεται καθαρά για να τροφοδοτείται καθημερινά και να συντηρείται η δικαστική τρομοκρατία.

Στη Φθιώτιδα

Αλλοι 10 αγρότες σύρονται στα "αγροτοδικεία", αυτή τη φορά της Λαμίας, με τη γνωστή κατηγορία της "παρακώλυσης συγκοινωνιών", επειδή συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις του Μάρτη του 1995. Οι αγωνιστές αγρότες είναι από το Οροπέδιο Δομοκού.

Με αυτό το τρόπο η κυβέρνηση συνεχίζει τον αντιαγροτικό της κατήφορο και την επιχείρηση τρομοκράτησης των αγροτών, παρά το μήνυμα αντίστασης και πάλης που έλαβε από τις τελευταίες αγροτικές κινητοποιήσεις.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των αγροτών του μπλόκου στη θέση Δρούγος εκφράζει τη συμπαράστασή της στους αγρότες που δικάζονται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ