Τρίτη 17 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΝΗΘΑ
Το δάσος θα πάψει να είναι δάσος

Τους κινδύνους για τον Εθνικό Δρυμό από την υλοποίηση των σχεδίων για την Ολυμπιάδα του 2004 εντόπισαν ειδικοί επιστήμονες

Οι κίνδυνοι για την Πάρνηθα αναδείχτηκαν στη διάρκεια Ημερίδας με θέμα την ανέγερση ολυμπιακού χωριού στους Θρακομακεδόνες, που διοργάνωσε την Κυριακή η "Πρωτοβουλία Πολιτών Θρακομακεδόνων για την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση τοπικών προβλημάτων".

Στα πλαίσια της ημερίδας τονίστηκε ότι τα έργα που σχεδιάζονται στην ευρύτερη περιοχή όπως το κέντρο τοξοβολίας, ο ιππόδρομος και το κέντρο ιππασίας στο Τατόι, η περιφερειακή λεωφόρος Αιγάλεω - ο αγωγός φυσικού αερίου ήδη κατασκευάζεται - και η πίστα διεθνών αγώνων αυτοκινήτου στην Αμυγδαλέζα, απειλούν το δάσος της Πάρνηθας, έναν από τους τελευταίους πνεύμονες πράσινου που έχουν απομείνει στην Αττική.

"Το ολυμπιακό χωριό χωροθετείται σε μια δασική έκταση 830 στρεμμάτων με σημαντικό ποσοστό πρασίνου από συστάδες δέντρων", τόνισε στην εισήγηση του ο πολεοδόμος Γ. Σκλαβούνος. "Βρίσκεται σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου από τον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού, δηλαδή μέσα στην περιμετρική του ζώνη, μια και ως περιμετρική ζώνη ορίζεται η περιοχή ευθύνης του Δασαρχείου Πάρνηθας. Είναι αδιανόητο να χωροθετείται εδώ μια πόλη 10.000 κατοίκων. Οι περιμετρικές ζώνες των Εθνικών Δρυμών απαιτούν έναν σημαντικό βαθμό προστασίας, αν και λιγότερο αυστηρό από ό,τι οι πυρήνες. Χωριά και μικρές πόλεις μέσα στη ζώνη, απλά αυξάνουν τις ανθρωπογενείς πιέσεις και τους κινδύνους για τον πυρήνα του Δρυμού".

Επίσης, προβλέπονται αυτοκινητόδρομοι ταχείας κυκλοφορίας για τη σύνδεση του ολυμπιακού χωριού με την Εθνική οδό και το πολεοδομικό συγκρότημα, πράγμα που θα ενθαρρύνει την έφοδο της αστικής ζωής στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας.

Η Μ. Μαυρίδου,επίκουρος καθηγήτρια ΕΜΠ, στον τομέα πολεοδομίας και χωροταξίας παρουσίασε την εναλλακτική πρόταση ομάδας μελέτης του Πολυτεχνείου, που προτείνει το Πυργάκι Αχαρνών ως λύση για το χώρο που θα ανεγερθεί το ολυμπιακό χωριό. Πρόκειται για περιοχή εντός σχεδίου, στη διασταύρωση της λεωφόρου Σταυρού - Ελευσίνας με την οδό Αχαρνών - Αθήνας.

Η Μ. Ευαγγελίδου,πολεοδόμος, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Πολεοδόμων και Χωροτακτών, ανέφερε ότι το θέμα του σχεδιασμού του έργου δεν πρέπει να θεωρείται λήξαν. Επίσης, στις περιπτώσεις που οι χωροθετήσεις γίνονται σε αναδασωτέες περιοχές, θα πρέπει οι κάτοικοι να προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Στην ημερίδα μίλησαν ο Δ. Πολυχρονόπουλος,αρχιτέκτονας πολεοδόμος με θέμα: "Βιώσιμη ανάπτυξη και οικολογικός σχεδιασμός στα πλαίσια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ενταξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στους οικισμούς", ο Α. Δημητριάδης,αρχιτέκτονας με θέμα: "Ολυμπιακό χωριό: χωροθέτηση - μελέτες - κατασκευές", ο Ν. Μπαλαμπάνης,αρχιτέκτονας, ΓΓ του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, ο Κ. Διάκος,δικηγόρος, εκπρόσωπος της Κίνησης Αττική - Περιβάλλον ΣΟΣ κι ο Β. Πήττας από την "πρωτοβουλία". Ακολούθησαν παρεμβάσεις και συζήτηση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χιλιάδες στρέμματα κάρβουνο στον σημαντικότερο πνεύμονα της Αττικής (2023-08-26 00:00:00.0)
Να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των πυρόπληκτων (2021-09-15 00:00:00.0)
Συγκέντρωση πυρόπληκτων την Κυριακή στη Βαρυμπόμπη (2021-09-09 00:00:00.0)
Διαπραγματεύεται με τους Γάλλους ο ΟΕΚ! (2000-10-07 00:00:00.0)
Καταγγέλλει «αριστερά» διαπλεκόμενα στο Ολυμπιακό Χωριό (2000-02-24 00:00:00.0)
Πολλαπλές οι ζημιές στο περιβάλλον (1997-08-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ