Σάββατο 7 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ
Διαπραγματεύεται με τους Γάλλους ο ΟΕΚ!

Με σκληρή ανακοίνωση κατηγορεί τα δύο γαλλικά γραφεία, που προσέφυγαν στο ΣτΕ, για «παράνομες απαιτήσεις», αλλά την ίδια στιγμή, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι γίνονται διαπραγματεύσεις

«Παράνομη» και «εξωφρενική» χαρακτηρίζει η διοίκηση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) την απαίτηση των δύο γαλλικών εταιριών («Architecture Studio» και «Architectes Associes pour l' environnement») να τους ανατεθεί η σύνταξη των αναλυτικών μελετών για το Ολυμπιακό Χωριό.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο εταιρίες κατέθεσαν στο ΣτΕ αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά του ΟΕΚ, με την οποία αξιώνουν να τους ανατεθεί η εκπόνηση αρχιτεκτονικών, στατικών, ηλεκτρομηχανολογικών, βιοκλιματικών κ.ά. μελετών, επειδή ήρθαν πρώτοι σε διαγωνισμό για το γενικό πολεοδομικό και αρχιτεκτονικό σχεδιασμό που είχε προκηρύξει η «Αθήνα 2004».

Ο ΟΕΚ στη «σκληρή» ανακοίνωση που εξέδωσε παραθέτει αναλυτικά τους όρους της προκήρυξης του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού της «Αθήνα 2004» από τους οποίους - όπως αναφέρει - δεν προκύπτει καμία απολύτως υποχρέωση του Οργανισμού να αναθέσει στις γαλλικές εταιρίες την εκπόνηση της μελέτης.

Παράλληλα, αποκαλύπτει ότι «τα γαλλικά γραφεία απαίτησαν με τρόπο προκλητικό να τους ανατεθεί παρανόμως και χωρίς διαγωνισμό η εκπόνηση του συνόλου των μελετών του Ολυμπιακού Χωριού, η αμοιβή της οποίας θα προσέγγιζε κατά νόμο τα πέντε δισεκατομμύρια δρχ. περίπου. Αρνηθήκαμε, συνεχίζει η διοίκηση του ΟΕΚ, να συμπράξουμε στην παρανομία αφού οι τεχνικές υπηρεσίες του ΟΕΚ ολοκληρώνουν ήδη μόνες τους τις απαραίτητες μελέτες του Ολυμπιακού Χωριού χωρίς να τις αναθέσουν σε κανέναν». Και κατηγορεί τα δύο γραφεία ότι «έφτασαν στο σημείο να παραποιήσουν το περιεχόμενο και αυτών των συμβάσεων που έχουν υπογράψει προκειμένου να πετύχουν τους ιδιοτελείς σκοπούς τους».

Ομως, σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του OEK βρίσκεται σε... διαπραγματεύσεις με τους γάλλους για να προσληφθούν ως σύμβουλοι των τεχνικών υπηρεσιών του για την εκπόνηση της μελέτης για τη Διεθνή - Εμπορική Ζώνη «για να απαλλαγεί από τα γαλλικά εμπόδια».

Η συγκεκριμένη εξέλιξη αποδεικνύει τη σκληρή σύγκρουση οικονομικών συμφερόντων για την πίτα των τρισεκατομμυρίων των Ολυμπιακών Αγώνων. Ειδικότερα για το Ολυμπιακό Χωριό, πληροφορίες αναφέρουν, ότι επιχειρηματικοί όμιλοι επιδιώκουν να εξασφαλίσουν την κατασκευή και παραχώρηση κυρίως της Διεθνούς Ζώνης, δηλαδή το «φιλέτο» του έργου, αφού εκεί θα αναπτυχθούν επιχειρηματικές δραστηριότητες (εμπορικά κέντρα, τράπεζες, κέντρα διασκέδασης κ.ά.).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ