Σάββατο 7 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ Α. ΛΕΣΠΕΡΟΓΛΟΥ
Παλαιστίνιος τραυμάτισε τον αστυνομικό

Δήλωση του γραμματέα του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, που διαβάστηκε χτες στο δικαστήριο

Γραπτή δήλωση, με την οποία αποενοχοποιείται ο Αβραάμ Λεσπέρογλου για την απόπειρα διάρρηξης εργαστηρίου οδοντοτεχνικής και τον τραυματισμό του αρχιφύλακα Γ. Ψαρουδάκη στις 24-10-1982 στα Εξάρχεια, απέστειλε χτες στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών ο τότε γραμματέας της οργάνωσης στην Ελλάδα του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Ναντίμ Ρισμάουϊ.

Στη δήλωση αυτή, η οποία διαβάστηκε από την πρόεδρο του δικαστηρίου, ο Ν. Ρισμάουϊ αναφέρει ότι γνώρισε τον Α. Λεσπέρογλου από το 1976 μέχρι το 1982. «Υπήρξε - σημειώνει - ένθερμος υποστηρικτής του παλαιστινιακού κινήματος. Ως φοιτητής στη Θεσσαλονίκη, συμμετείχε ενεργά σε δεκάδες καμπάνιες, εκδηλώσεις, εράνους, διανομές προκηρύξεων και αφισοκολλήσεις, αποκτώντας στενούς συντροφικούς δεσμούς με το σύνολο σχεδόν των Παλαιστίνιων φοιτητών της πόλης (...) Μπορώ να διαβεβαιώσω ότι διαθέτει την προσωπική συγκρότηση και την ηθική ακεραιότητα που δε θα επέτρεπαν να διαπράξει όσα του καταλογίζονται σχετικά με το θλιβερό περιστατικό της 24ης Οκτωβρίου 1982».

Ο Ν. Ρισμάουϊ, αφού εν συνεχεία περιγράφει την τραγική κατάσταση που βρισκόταν το παλαιστινιακό κίνημα το 1982 (πολιορκία της Βηρυτού από τον ισραηλινό στρατό και πτώση της με αποτέλεσμα την καταφυγή εκατοντάδων Παλαιστίνιων μαχητών προσφύγων στην Ευρώπη και την Ελλάδα), δηλώνει για την εκδικαζόμενη υπόθεση: «...Ο Σαμίρ Σουντζούκ, ο οποίος ήταν μέλος της οργάνωσής μας, ένας ακόμη Παλαιστίνιος που είχε φτάσει στις αρχές Σεπτεμβρίου στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας και δεν ανήκε σε καμιά οργάνωση και ο Λευτέρης Αδειλίνης αποφασίζουν να διαρρήξουν ένα οδοντοτεχνικό εργαστήριο στην Αθήνα, στο οποίο, σύμφωνα με τις πληροφορίες τους, υπήρχε ποσότητα χρυσού. Γι' αυτήν την ενέργεια, δεν είχε ενημερωθεί κανείς από την οργάνωσή μας (...) Ο Λεσπέρογλου είχε δώσει στον Παλαιστίνιο την ταυτότητά του, γιατί δεν είχε καθόλου χαρτιά και έμοιαζαν αρκετά, ώστε να μπορεί να κινείται σχετικά άνετα, καθώς γνώριζε καλά ελληνικά επειδή σπούδαζε στην Ελλάδα σε περασμένο διάστημα (...) Γνωρίζω το όνομα του Παλαιστίνιου που πυροβόλησε τον αστυφύλακα, όμως είναι υπόθεση του Λεσπέρογλου, αν θα το αναφέρει στο δικαστήριο. Σε ό,τι μάς αφορά πάντως, ως οργάνωση, δε γνωρίζαμε απολύτως τίποτα για όλο το περιστατικό, αγνοούμε αν ο Λεσπέρογλου είχε γνώση της διάρρηξης. Εκτοτε, κανείς μας δεν είχε επαφή μαζί του και σιωπήσαμε, εφόσον ο ίδιος επέλεξε την οδό της φυγής. Σήμερα κάνω αυτή την κατάθεση, γιατί μού ζητήθηκε από τον ίδιο να μιλήσω για εκείνη την υπόθεση, γιατί έχω εκτιμήσει τη δράση του υπέρ του κινήματός μας μέχρι το 1982 και επειδή πιστεύω ότι επιτέλους κάποιος πρέπει να μιλήσει γι' αυτή την υπόθεση. Ετσι, αν και κατανοώ, χωρίς να δικαιολογώ τη σιωπή των άμεσα αναμεμειγμένων Σουντζούκ και Αδειλίνη, με τους οποίους ουδεμία επαφή είχα όλα αυτά τα χρόνια, για λόγους ηθικής και πολιτικής τάξης, προβαίνω σε αυτή τη δήλωση».

Μάρτυρες υπεράσπισης

Τα παραπάνω επιβεβαίωσαν στις καταθέσεις τους αρκετοί μάρτυρες υπεράσπισης (Κίμων Κούτσιανος, εξάδελφος του κατηγορουμένου, κτηνίατρος, Παρασκευή Κούτσιανου, σύζυγος του προηγούμενου, Ν. Γιαννόπουλος, επιμελητής - διορθωτής κειμένων, Μαριάννα Μπαρζέφσκι, δημοσιογράφος, Μάκης Σέρβος), ενώ ο καθηγητής Λυκείου Γ. Φωτιάδης είπε στο δικαστήριο ότι εκείνο το βράδυ ήταν μαζί με τον κατηγορούμενο και άλλους φίλους τους στην πλατεία Περιστερίου και παρακολουθούσαν τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών.

Σημαντικό επίσης στοιχείο, ως προς τη φυγοδικία του Α. Λεσπέρογλου, ήταν η μαρτυρία του βουλευτή του ΣΥΝ Φ. Κουβέλη ότι τον Οκτώβρη του 1984, που ήταν γγ του ΔΣΑ, τον επισκέφθηκαν στο γραφείο του οι Ν. Μανιός και Ν. Γιαννόπουλος, του ανέφεραν το όνομα του Λεσπέρογλου και του ζήτησαν να τον συνοδεύσει στον εισαγγελέα, γιατί καταζητείται. «Περίμενα - πρόσθεσε - να με ειδοποιήσουν, αλλά αυτό δεν έγινε».

Για το ίδιο θέμα, ο οφθαλμίατρος Ν. Μανιός κατέθεσε ότι ο Ν. Γιαννόπουλος τού ζήτησε να μεσολαβήσει, ώστε ο Λεσπέρογλου να παρουσιαστεί στον εισαγγελέα με δικηγόρο τον Φ. Κουβέλη. «Μου είπε ότι τίποτα δεν ισχύει απ' όσα τον κατηγορούν. Είχε δώσει μια ταυτότητα και μπλέχτηκε», κατέληξε ο συγκεκριμένος μάρτυρας.

«Ο Λεσπέρογλου - κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΝ Παν. Λαφαζάνης - ήταν από τους πρωταγωνιστές μιας προσπάθειας να αναπτυχθεί στην Ελλάδα ένα κίνημα αλληλεγγύης στην παλαιστινιακή αντίσταση». Ο δημοσιογράφος Γ. Βότσης εξέφρασε την ανησυχία του για «όλο αυτό το βάρος των προκατασκευασμένων εντυπώσεων που συνοδεύει τον κατηγορούμενο». Η φίλη του Α. Λεσπέρογλου, Ανεμικ Σχάουτορτ από την Ολλανδία, είπε ότι ζούσαν μαζί στο Αμστερνταμ τα τελευταία 15 χρόνια και ότι ποτέ δεν της είχε μιλήσει για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει στην Ελλάδα.

Τέλος, ο βιοτέχνης Ι. Μακρυγιάννης από την Πρέβεζα κατέθεσε στο δικαστήριο ψηφίσματα και κείμενο συμπαράστασης των συμπατριωτών του Α. Λεσπέρογλου.

Η δίκη θα συνεχιστεί τη Δευτέρα με καταθέσεις και άλλων μαρτύρων υπεράσπισης.

Συμπαράσταση

Την έντονη ανησυχία τους για την εξέλιξη της υπόθεσης του Αβραάμ Λεσπέρογλου, ιδιαίτερα τώρα που οι Αμερικάνοι πιέζουν για τον έλεγχο, τον περιορισμό και την καταστολή κάθε κοινωνικής δράσης και αντίστασης, εκφράζουν στο κείμενο συμπαράστασης πολλοί μαζικοί φορείς της Πρέβεζας. Επισημαίνουν ότι ο Αβραάμ Λεσπέρογλου, ως γόνος αριστερής οικογένειας, είναι επόμενο «να γίνεται πρώτος και εύκολος στόχος των δικαστικών αρχών. Πολύ περισσότερο, που κι ο ίδιος στρατεύτηκε στον αγώνα». Εκφράζουν δε το φόβο τους ότι «και στην περίπτωση Λεσπέρογλου απλώς συμπληρώνεται το έργο που οι διωκτικές αρχές φρονούν ότι οφείλουν να παράγουν και να επιδεικνύουν».

Το κείμενο συμπαράστασης υπογράφουν οι: Κ. Παπαγεωργίου, δήμαρχος Πρέβεζας, Ν. Σολδάτος, δημοτικός σύμβουλος, Ν. Ταμπούρης, πρώην δήμαρχος Πρεβέζης, Χ. Ντούσκας, πρώην γραμματέας οργάνωσης ΠΑΣΟΚ, Κ. Καζαντζίδης, πρόεδρος Εργατικού Κέντρου, Φ. Σωτηριάδης, δημοτικός σύμβουλος ΚΚΕ, Δ. Σώζης, πρόεδρος Συνεταιριστικών Υπαλλήλων, Γ. Μπακιρτζόγλου, πρόεδρος Υπαλλήλων Δήμου Πρέβεζας, Κ. Λάμπρος, μέλος ΔΣ Εργατικού Κέντρου Πρέβεζας, Α. Ντούσιας, πρόεδρος Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, Γ. Αυδίκος, διευθυντής Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, Α. Ζαπουνίδης, γραμματέας οργάνωσης ΔΗΚΚΙ, Σ. Παγκράτης, μέλος ΔΣ Εργαζομένων ΟΤΕ, Θ. Μπαρτζώκας, πρόεδρος Οδηγών - Εισπρακτόρων ΚΤΕΛ και πολλοί άλλοι.

Επίσης, ψηφίσματα συμπαράστασης προς τον Λεσπέρογλου εξέδωσαν το Σωματείο Εργαζομένων στα ΚΤΕΛ Πρέβεζας και ο Σύνδεσμος Συνεταιριστικών Υπαλλήλων Πρέβεζας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ