Τρίτη 17 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ξεκίνημα νέων αγώνων

Μέγα πλήθος, με τη συμμετοχή αγροτών, εργαζομένων, επαγγελματοβιοτεχνών, νέων, συνταξιούχων απ' όλη την Ελλάδα, και μέγα πάθος για το δίκιο της πάλης της αγροτιάς

Στην Καρδίτσα των "μπλόκων των τρακτέρ της οργής και του αγώνα",πραγματοποιήθηκε την Κυριακή η κορυφαία εκδήλωση για το Κιλελέρ. Στο σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης, μπροστά στο μνημείο του αγρότη, συγκεντρώθηκαν χιλιάδες αγρότες, εργαζόμενοι, νέοι, συνταξιούχοι απ' όλη την Ελλάδα, για να θυμηθούν την εξέγερση και τη θυσία των Θεσσαλών κολίγων, ν' αποδώσουν φόρο τιμής στους μετέπειτα αγροτικούς αγώνες και ιδιαίτερα των τελευταίων χρόνων που συγκλόνισαν ολόκληρη τη χώρα και να δώσουν κοινή υπόσχεση συνέχισης της πάλης, όσο θα συνεχίζεται η αντιαγροτική - αντιλαϊκή πολιτική, όσο θα υπάρχει η κοινωνική αδικία σε βάρος των ανθρώπων του μόχθου.

Πριν ξεκινήσει το πρόγραμμα της εκδήλωσης, τον τόνο έδωσαν τα "κορναρίσματα" των τρακτέρ που έφταναν εκεί από χωριά του νομού, μεταφέροντας το πνεύμα των "μπλόκων". Σε λίγο, ο χώρος γέμισε από αγωνιστές που έρχονταν με λεωφορεία και άλλα μεταφορικά μέσα από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Στήθηκαν τα "πανό" με τα γνωστά αιτήματα της αγωνιζόμενης αγροτιάς. Το πρώτο συναίσθημα ήταν αυτό της συγκίνησης, όταν οι συγκεντρωμένοι άκουσαν τον Κ. Βρετόπουλο,έναν ηλικιωμένο ξερακιανό αγρότη από την Πιερία, ν' απαγγέλλει ποίημα αφιερωμένο στον αγρότη και τους αγώνες του. Κι ύστερα στο βήμα ανέβηκαν για να χαιρετήσουν οι Δ. Τσέλιος και Β. Αναγνωστόπουλος,μέλη της ΠΑΣΕ, που μετέφεραν την αποφασιστικότητα των ξωμάχων να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι τη δικαίωσή του.

Μέτωπο για ανατροπή αυτων των πολιτικών

Κεντρικός ομιλητής, ο Β. Μπούτας,μέλος της ΠΑΣΕ και βουλευτής του ΚΚΕ. Μέσα σε θύελλα χειροκροτημάτων κι ενώ τα συνθήματα "Αγρότη πολέμα, σου πίνουνε το αίμα", "Στα μπλόκα της αγροτιάς, θα σπάσει της κυβέρνησης ο τσαμπουκάς", δονούσαν την ατμόσφαιρα κι ακουγόταν τα "σφυρίγματα" των τρακτέρ, ο Β. Μπούτας αναφέρθηκε στο δίκιο των αγώνων για να μείνει ο αγρότης στον τόπο του να καλλιεργεί τη γη του και για ν' ανατραπεί η αντιαγροτική - αντιλαϊκή πολιτική των πολυεθνικών του μεγάλου κεφαλαίου, που εφαρμόζουν η ΕΕ και οι ελληνικές κυβερνήσεις. Κι όταν ο ομιλητής τόνιζε πως η πάλη θα συνεχίζεται κάθε μέρα, όλο το χρόνο, παντού και πάντα, οι συγκεντρωμένοι απαντούσαν με το σύνθημα "Εμπρός λαέ μην σκύβεις το κεφάλι, με την αγροτιά αντίσταση και πάλη".

"Τα τρακτέρ είναι εδώ - ανταπάντησε ο Β. Μπούτας - έτοιμα ανά πάσα στιγμή να ξαναβγούν στους δρόμους. Ο αγώνας μας θα είναι μακρόχρονος, θα έχει πολλές και εναλλασσόμενες μορφές. Είναι αγώνας δύσκολος, αλλά ωραίος, γιατί παλεύουμε για την προοπτική των παιδιών μας, για να φτιάξουμε μια καλύτερη κοινωνία. Χρειάζεται, όμως, να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για τη συσπείρωση σ' αυτόν τον αγώνα όλων των εργαζομένων, των επαγγελματοβιοτεχνών, της νεολαίας, των συνταξιούχων, για τη δημιουργία ενός πατριωτικού μετώπου, ικανού να ανατρέψει την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται".

Απευθυνόμενους στους συναγωνιστές του αγρότες και σε όλους όσοι προβληματίζονται για το ρόλο των κομμάτων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στους αγώνες της αγροτιάς, ο Β. Μπούτας, επισήμανε: "Εχει μεγάλη σημασία να θυμηθούμε ότι η κυβέρνηση αντιμετώπισε τις κινητοποιήσεις μας με την τρομοκρατία των ΜΑΤ και τα "αγροτοδικεία". Πρέπει ακόμα να σκεφτούμε ποιοι στάθηκαν δίπλα μας και ποιοι απέναντί μας. Πού ήταν οι νομάρχες και οι δήμαρχοι; Αν η Τοπική Αυτοδιοίκηση ήταν μαζί μας στα μπλόκα, έτσι θα μας φερόταν η κυβέρνηση; Γι' αυτό χρειάζεται αγωνιστές των μπλόκων ν' αναδειχτούν στη Νομαρχιακή και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, για να βρίσκονται κοντά στους αγρότες, κοντά στον αγωνιζόμενο λαό, να "περνούν" το πνεύμα των μπλόκων".

Στη συνέχεια, ο Θ. Τσαλόπουλος,μέλος της ΠΑΣΕ, διάβασε το ψήφισμα της συγκέντρωσης.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με τον Χ. Φλωράκη,επίτιμο Πρόεδρο, τον Σπ. Στριφτάρη,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος και άλλα στελέχη, της ΚΝΕ, οι βουλευτές Ν. Γκατζής και Αχ. Κανταρτζής του ΚΚΕ και Ν. Σαλαγιάννης του ΠΑΣΟΚ, ο Λ. Κατσικάρης,αντινομάρχης Καρδίτσας, δήμαρχοι και πρόεδροι κοινοτήτων, εκπρόσωποι εκατοντάδων αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών, εργατικών συνδικάτων, συλλόγων ΕΒΕ και εμπόρων, γυναικών, φοιτητών, μαθητών, συνταξιούχων κι αντιστασιακών οργανώσεων, κινημάτων ειρήνης απ' όλη τη χώρα. Συγκινητικές ήταν οι χρηματικές προσφορές εκπροσώπων μαζικών φορέων και απλών ανθρώπων στην ΠΑΣΕ για τη συνέχιση των αγώνων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ