Παρασκευή 18 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ
Εμπρός για δήμους τζογαδόρους

Το "πρότυπο" ενός δήμου - επιχειρηματία, που θα λειτουργεί ως αυτόνομη οικονομική μονάδα, "ρίχνοντας" στη διεθνή αγορά τα λεφτά των δημοτών, παρουσιάστηκε χτες, πρώτη μέρα του συνεδρίου με θέμα: "Η χρηματοδότηση των δήμων. Νέες δυνατότητες - Νέες προοπτικές", που διοργανώνει ο Δήμος Αμαρουσίου.

Ενα συνέδριο, όπου παρουσιάστηκε ως μονόδρομος η λειτουργία των δήμων με ιδιωτικά κριτήρια, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στη σύγχρονη αγορά κεφαλαίων, μακριά και σε αντίθεση με τα συμφέροντα των πολιτών. Μάλιστα, στην κατεύθυνση αυτή, εντελώς "αναίμακτα" θεωρήθηκε ως δεδομένο η επιβολή νέων και υψηλότερων άμεσων και έμμεσων φόρων. "Εχουμε ένα θεσμικό πλαίσιο που μας δίνει τη δυνατότητα επιβολής δυνητικής φορολογίας, που πρέπει να αξιοποιήσουμε", ήταν, χαρακτηριστικά, τα λόγια του δημάρχου Αμαρουσίου Α. Τζανίκου.

Την ίδια προτροπή για επιβολή φόρων στους δημότες, δημιουργία χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από τους δήμους και ανάληψη έργων απ' αυτούς, που θα έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα - τα έργα κοινωφελούς χαρακτήρα προφανώς δε "χωρούν" - έκαναν και εκπρόσωποι διαφόρων οργανισμών από την Ευρώπη που συμμετείχαν στο συνέδριο. Οι ίδιοι, στην προσπάθειά τους να "παροτρύνουν" τους δήμους της χώρας μας στην κατεύθυνση αυτή, επαναλάμβαναν ότι οι νέες συνθήκες παγκοσμιοποίησης της αγοράς "επιβάλλουν" και τη δική τους συμμετοχή, για την οποία άλλωστε οι εμπορικές τράπεζες "δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον". Το ενδιαφέρον αυτό, βέβαια, εξηγείται εύκολα, καθώς αφορά εκατοντάδες δισ.

Ιδιαίτερα πιεστικοί φάνηκαν στο θέμα της επιβολής φόρων, για να βελτιώσουν, λέει, οι δήμοι την οικονομική τους κατάσταση, το δείκτη, δηλαδή, φερεγγυότητας, ανάλογα με τον οποίο επιλέγονται και οι όροι δανειοδότησής τους από τις τράπεζες, ελληνικές ή ξένες.

Ξεπερασμένη θεώρησε την αντίληψη χρηματοδότησης των δήμων από το κράτος ο Α. Τζανίκος. Στο ίδιο... τραπεζικό μήκος κύματος είπε ότι "χρειαζόμαστε ένα δικό μας χρηματοπιστωτικό σύστημα, που θα μας βοηθά και θα εκδίδει ομολογιακά δάνεια". Για τα ομόλογα που θα εκδίδουν μπορούν να προσφεύγουν και σε ξένες τράπεζες, "αξιοποιώντας" έτσι τα λεφτά των δημοτών στη διεθνή χρηματαγορά.

Λίγο πριν την έναρξη του συνεδρίου, έξω από το χώρο που διεξαγόταν, το ξενοδοχείο "Μεγάλη Βρετάνια", δημότες και έμποροι του Δήμου Αμαρουσίου διαδήλωναν την αντίθεσή τους στις πρακτικές του δημάρχου, αφανισμού του εμπορικού κόσμου του κέντρου της πόλης, αλλά και στους στόχους του συνεδρίου. "Οι διαφαινόμενοι στόχοι του δημάρχου, μέσω του συνεδρίου αυτού, είναι να εκμεταλλευτεί τις πολιτικές και ιδιωτικές διασυνδέσεις του και να δημιουργήσει ένα κέντρο εξουσίας για να εξουσιάζει τους δήμους, πουλώντας δήθεν τεχνογνωσία και ελέγχοντας τη χρηματοδότησή τους, εξυπηρετώντας παράλληλα και ιδιωτικά χρηματοπιστωτικά συμφέροντα", σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Αμαρουσίου, ανακοίνωση η οποία δεν επιτράπηκε στους εκπροσώπους του συλλόγου να τη μοιράσουν μέσα στο χώρο του συνεδρίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ