Παρασκευή 10 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Προσπάθειες μπλοκαρίσματος της ξένης παρέμβασης

Στις 7 του Φλεβάρη η Επιτροπή Κρατικής Ασφάλειας (ΕΚΑ) της Λευκορωσίας κατηγόρησε ανοιχτά την Πολωνία για οργάνωση κατασκοπευτικών δικτύων στη Λευκορωσία. Στέλεχος της ΕΚΑ, που κράτησε την ανωνυμία του, δήλωσε σε κρατικό κανάλι της τηλεόρασης: «Τα γραφεία της πρεσβείας της Πολωνίας λειτουργούν ως έδρα των ξένων μυστικών υπηρεσιών». Σύμφωνα με τα λόγια του, εκεί πραγματοποιούνται «ενέργειες στην κατεύθυνση της επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της Λευκορωσίας». Ακριβώς γι' αυτό το λόγο οι Πολωνοί διπλωμάτες Μπουτσάκ, Ολμπόρσκι, Μπούτκο απομακρύνθηκαν από το Μινσκ πριν λήξει η προθεσμία των καθηκόντων τους.

Ενόψει των προεδρικών εκλογών της άνοιξης οι αρχές στη Λευκορωσία προσπαθούν να λάβουν μέτρα που θα φρενάρουν την ξένη επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις και πρώτα απ' όλα στην εκλογική μάχη. Ετσι, πρόσφατα η πρεσβεία της Λευκορωσίας στην Μπρατισλάβα αρνήθηκε να θεωρήσει βίζα σε δημοσιογράφο της μεγαλύτερης σλοβακικής εφημερίδας, «Σμε», ο οποίος έχει σκοπό να προβάλει στον Τύπο τις προεδρικές εκλογές. Δεν πήραν λευκορωσικές βίζες τόσο ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για ζητήματα Ευρώπης, Ντανιέλ Φριντ, όσο και ο γενικός διευθυντής του Τμήματος των εξωτερικών και στρατιωτικο-πολιτικών σχέσεων του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Ρόμπερτ Κούπερ, οι οποίοι τελικά αναγκάστηκαν να ακυρώσουν την επίσκεψή τους στη Λευκορωσία.

Στις αρχές του Φλεβάρη η κυβέρνηση της Λευκορωσίας ενέκρινε τον κανονισμό που αφορά σε ζητήματα απέλασης ξένων πολιτών. Σύμφωνα με τον κανονισμό, οι αρχές μπορούν να προχωρήσουν στην απέλαση οποιουδήποτε ξένου πολίτη «για λόγους εθνικής ασφάλειας, κοινωνικής τάξης, υπεράσπισης της ηθικής, της υγείας του πληθυσμού, των δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών».

Οπως σημειώνει η ρωσική εφημερίδα «Νεζαβισίμαγια Γκαζέτα», πολλοί είναι αυτοί που συνδέουν την έγκριση του παραπάνω κανονισμού με την επιδίωξη ξένων εταιριών δημοσκόπησης να πραγματοποιήσουν exit-poll, με αποτελέσματα που θα έχουν ουσιαστική διαφορά από τα στοιχεία της ντόπιας Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής.

Οπως δήλωσε στα ΜΜΕ ο Βαλέρι Ιαντοτσάεφ, διευθυντής του Κέντρου ενημέρωσης και κοινωνικών σχέσεων της ΕΚΑ της Λευκορωσίας, «οι εκλογές στα τοπικά Σοβιέτ, στο εθνικό Κοινοβούλιο και πολύ περισσότερο οι εκλογές του Προέδρου τραβάνε σαν μαγνήτης την προσοχή των ξένων μυστικών υπηρεσιών, των υπαλλήλων των διπλωματικών αντιπροσωπειών, καθώς και των συνεργατών των διάφορων ξένων μη κυβερνητικών οργανώσεων και ιδρυμάτων. Ολους τους ενώνει ένας ενιαίος σκοπός: Να δημιουργήσουν σκάνδαλο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ