Παρασκευή 10 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Οι παρακολουθήσεις δημιουργούν προβλήματα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Δύσκολες ώρες περνά ο Λευκός Οίκος καθώς μετά την «ανταρσία» στις γραμμές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος εξαναγκάστηκε να αποκαλύψει στην επιτροπή αντικατασκοπίας της Βουλής των Αντιπροσώπων νέα στοιχεία για το πρόγραμμα παρακολούθησης των επικοινωνιών στο εσωτερικό της χώρας και δεσμεύτηκε ότι θα πράξει το ίδιο και στη Γερουσία.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αλμπέρτο Γκονσάλες, και ο αναπληρωτής υπεύθυνος των υπηρεσιών αντικατασκοπίας, Μάικλ Χέιντεν, ενημέρωσαν την επιτροπή αντικατασκοπίας για πρώτη φορά σχετικά με επιχειρησιακές λεπτομέρειες του προγράμματος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας, το οποίο έχει προκαλέσει αντιδράσεις τόσο από τους Δημοκρατικούς, όσο και από στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι οι ίδιοι αξιωματούχοι θα δώσουν λεπτομέρειες για το πρόγραμμα παρακολούθησης και στην αντίστοιχη επιτροπή της Γερουσίας.

Βουλευτές εξέφρασαν την ελπίδα ότι η ενημέρωση, που έγινε κεκλεισμένων των θυρών και διήρκεσε τρεις ώρες, θα οδηγήσει σε πιο ουσιαστικό έλεγχο του προγράμματος από το Κογκρέσο.

Ωστόσο, στη Γερουσία Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί εξακολουθούν να εκφράζουν αντιρρήσεις για το δικαίωμα του Τζορτζ Μπους να δίνει εντολή για τις παρακολουθήσεις χωρίς προηγούμενη απόφαση των δικαστικών αρχών και ζητούν την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης.

Η κυβέρνηση Μπους υποστηρίζει ότι ο Πρόεδρος έχει από το Σύνταγμα το δικαίωμα, ως επικεφαλής του στρατεύματος, να δίνει τέτοιες εντολές, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Στο μεταξύ, ο Μπους σε ομιλία που έκανε χτες στην Εθνοφυλακή, άδραξε την ευκαιρία να εμπλουτίσει τα σενάρια της τρομο-υστερίας, δίνοντας ...λεπτομέρειες συνωμοσίας της «Αλ Κάιντα» για τρομοκρατική επίθεση στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ μετά την 11η Σεπτεμβρίου, η οποία εξουδετερώθηκε! Οπως είπε, οι τρομοκράτες σχεδίαζαν να χρησιμοποιήσουν βόμβες κρυμμένες σε παπούτσια προκειμένου να παραβιάσουν την πόρτα του πιλοτηρίου αεροπλάνου, το οποίο στη συνέχεια θα οδηγούσαν στο ψηλότερο κτίριο του Λος Αντζελες. Η επίθεση αποτράπηκε στις αρχές του 2002, όταν εκτελεστικό στέλεχος της «Αλ Κάιντα» συνελήφθη στη Νοτιοανατολική Ασία, πρόσθεσε ο Αμερικανός Πρόεδρος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ