Παρασκευή 10 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΝΕΞΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΙΤΣΑ ΤΟΥ ΜΩΑΜΕΘ
Σχετική μείωση των διαδηλώσεων

Στο Λίβανο χτες η μεγαλύτερη διαμαρτυρία

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΒΗΡΥΤΟΣ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

«Πέραν πάσης λογικής, επιθετική και προβοκατόρικη», χαρακτήρισε ο Κόφι Ανάν την επίμονη αναδημοσίευση από διάφορα ΜΜΕ ανά τον κόσμο των σκίτσων του Προφήτη Μωάμεθ, που έχουν προκαλέσει την οργή των μουσουλμάνων. Ο ΓΓ του ΟΗΕ υποστήριξε ότι η ελευθερία του Τύπου είναι «σεβαστή αλλά θα πρέπει να διακρίνεται από υπευθυνότητα και δικαιοσύνη». Επίσης, υπερασπίστηκε την πρόταση που προωθούν 57 ισλαμικές χώρες για την υιοθέτηση άρθρου, στο πλαίσιο της αναδιαμόρφωσης της Αρμοστείας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, το οποίο προβλέπει να υιοθετηθεί άρθρο περί «συκοφαντίας θρησκειών και ιερών συμβόλων» ως παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Ανάν, πάντως, απέφυγε να σχολιάσει τις κατηγορίες της Κοντολίζα Ράις, κατά Συρίας και Ιράν, ότι υποδαυλίζουν τη μουσουλμανική οργή, δηλώνοντας «άγνοια». Ιρανοί αξιωματούχοι, από την πλευρά τους, διέψευσαν κατηγορηματικά τις αιτιάσεις της Ράις. Στο ζήτημα που έχει προκύψει αναφέρθηκε, χτες, και ο Φράνκο Φρατίνι, επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ, μετά από συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Παγκόσμιας Ισλαμικής Κοινότητας. Ο Φρατίνι απηύθυνε επείγουσα «έκκληση για επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ των πολιτισμών».

Εντούτοις, χτες, παρατηρήθηκε σχετική μείωση των μουσουλμανικών διαμαρτυριών σε ολόκληρο τον κόσμο. Η μεγαλύτερη διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στη Βηρυτό με τη συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων μελών και οπαδών της σιιτικής «Χεζμπολάχ», που μετέτρεψαν την τελετή για τη γιορτή «Ασούρα» σε διαμαρτυρία για τα σκίτσα. Διαμαρτυρίες έγιναν στη Νότια Αφρική και το Μπαγκλαντές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ