Παρασκευή 10 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Υπό ασφυκτικά μέτρα ο εορτασμός της «Ασούρα»

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΚΑΡΜΠΑΛΑ.--

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας πραγματοποιήθηκαν, χτες, οι εορτασμοί της «Ασούρα» σε όλες τις σιιτικές πόλεις και συνοικίες της χώρας. Επίκεντρο η πόλη της Καρμπάλα, όπου, άλλωστε, σύμφωνα με την παράδοση, βρήκε μαρτυρικό θάνατο στα χέρια των εχθρών του ο εγγονός του Προφήτη Μωάμεθ, ο Ιμάμης Χουσεΐν, το 680 μ.Χ. Οι σιίτες τιμούν τη συγκεκριμένη μέρα, την 10η μέρα του Μουχάραμ, του πρώτου μήνα του σεληνιακού ημερολογίου, θρηνώντας για το θάνατο του Ιμάμη και αναπαριστώντας αυτοτραυματιζόμενοι πολλές φορές το μαρτύριό του.

Χτες, στην Καρμπάλα συνέρρευσαν πλήθη σιιτών. Περισσότεροι από 8.000 Ιρακινοί αστυνομικοί και στρατιώτες όπως και 2.000 μυστικοί αστυνομικοί είχαν αναπτυχθεί, από τις προηγούμενες μέρες, στην πόλη ενώ όλοι οι πιστοί καθώς και τα ξενοδοχεία της πόλης ελέγχονταν αδιάκοπα. Ανάλογα μέτρα είχαν ληφθεί και σε άλλες σιιτικές πόλεις αλλά και στις σιιτικές συνοικίες της Βαγδάτης, όπου επίσης πραγματοποιήθηκαν τελετουργίες μνήμης.

Στην Καρμπάλα βρέθηκε και ο επικεφαλής του ισχυρότατου σιιτικού «Ανώτατου Συμβουλίου για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ», το οποίο αποτελεί τον κορμό της «Ενωτικής Ιρακινής Συμμαχίας», της σιιτικής, κατά κύριο λόγο, θρησκευτικής παράταξης που συγκέντρωσε και την πλειοψηφία των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές της 15ης Δεκέμβρη. Ο Αμπντέλ Αζίζ αλ Χακίμ κάλεσε τις δυνάμεις ασφαλείας του Ιράκ, που πλέον στελεχώνονται κυρίως από πρώην μέλη της παραστρατιωτικής οργάνωσης του Συμβουλίου, να «φυλάσσουν τη χώρα αλλά να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα», μετά από τις κλιμακούμενες καταγγελίες για βασανιστήρια, εξαφανίσεις και δολοφονίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ