Παρασκευή 10 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΡΜΕΣ ΕΡΕΡΑ
Ο κουβανικός λαός ενωμένος απέναντι στις νέες προκλήσεις

Συνέντευξη Τύπου της πρεσβείας της Κούβας στην Ελλάδα

Από τη χτεσινή συνέντευξη στην πρεσβεία της Κούβας
Από τη χτεσινή συνέντευξη στην πρεσβεία της Κούβας
Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε χτες ο πρέσβης της Κούβας στην Αθήνα Ερμες Ερέρα Ερναντέζ στην έδρα της πρεσβείας στη Φιλοθέη, όπου έγινε μια εκτενής παρουσίαση για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κούβα και ο λαός της το 2006.

Τόνισε πρώτα απ' όλα ότι η φετινή χρονιά έχει κηρυχτεί «ενεργειακό έτος». Πρόκειται για άλλη μια μάχη που δίνει η χώρα του, όπως είπε, ώστε να μπορέσει να αναπτυχθεί με σημαντική βελτίωση του τομέα της ηλεκτροπαραγωγής όσο και της βιομηχανίας. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, σημείωσε ότι η Κούβα καλύπτει τις ανάγκες της σε ηλεκτρική ενέργεια κατά 90% από δικό της πετρέλαιο (μαζούτ) με θερμοηλεκτρικά εργοστάσια, αλλά επίσης αρχίζει να αξιοποιεί και νέες μορφές ενέργειας όπως η αιολική, η ηλιακή και το βιοαέριο σε μικρότερη κλίμακα. Αξιοποιεί, ακόμα, και το υπόλοιπο που μένει από την επεξεργασία του ζαχαροκάλαμου. Στο σύνολο της οικονομίας καλύπτει κατά 50% τις ανάγκες από το πετρέλαιό της και εισάγει το υπόλοιπο με σημαντικό ποσοστό αυτών των εισαγωγών να είναι από τη Βενεζουέλα. Υπογράμμισε ότι είναι ψέμα αυτό που λένε οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα ότι χαρίζεται πετρέλαιο στην Κούβα. Υπάρχουν εμπορικές συμφωνίες αμοιβαίου οφέλους. Στο σημείο αυτό, τόνισε ότι υπάρχει ενδιαφέρον και από αμερικανικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Κούβα κάτι που ενοχλεί ιδιαίτερα την αμερικανική κυβέρνηση, και έφερε το πρόσφατο παράδειγμα της εκδίωξης κουβανικής εμπορικής αντιπροσωπείας από ξενοδοχείο στο Μεξικό (αμερικανικών συμφερόντων) με ενεργοποίηση του αμερικανικού νόμου Χελμς - Μπάρτον και Τοριτσέλι, που είναι μέρος του εμπάργκο των ΗΠΑ.

Στο αυτό το σημείο, υπογράμμισε ότι η μάχη για τη βελτίωση της ζωής του λαού είναι μια μάχη που την αξίζει ο αγωνιστής κουβανικός λαός και που τη δίνει ενωμένος. Επίσης, έγινε εκτενής αναφορά για τη συνεργασία της Κούβας με πολλές χώρες, που το 2006 επιχειρείται να διευρυνθεί παραπέρα. Εγινε λόγος για τη μεγάλη ανθρωπιστική βοήθεια που προσφέρουν πάνω από 20.000 Κουβανοί γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό σε πολλές χώρες, οι 19.000 ξένοι φοιτητές ανάμεσά τους και φτωχοί νέοι από τις ΗΠΑ που σπουδάζουν εντελώς δωρεάν στο Νησί της Επανάστασης, τη λεγόμενη «Επιχείρηση Θαύμα» που γίνεται με τη Βενεζουέλα στην Οφθαλμολογία και μέσα στα επόμενα χρόνια θα εγχειρηθούν για παθήσεις στα μάτια 6 εκατομμύρια άνθρωποι από τη Λατινική Αμερική και άλλες χώρες (ήδη έχουν εγχειρηθεί μόνο στη Βενεζουέλα 2.000 άνθρωποι), για τις συνεργασίες στην Παιδεία, στον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό. Η Κούβα, υπογράμμισε ο πρέσβης, έχει δεχτεί και δέχεται η ίδια συνεργασία και αλληλεγγύη, γι' αυτό και αυτή βοηθάει όποιον έχει ανάγκη, ανεξάρτητα από το τι θεό πιστεύει, τι πολιτική θέση έχει, είναι προσφορά στους λαούς.

Απελευθέρωση των 5 ηρώων και έκδοση του Καρίλες

Μεγάλο μέρος της τοποθέτησης του επικεφαλής της κουβανικής αντιπροσωπείας αφιερώθηκε επίσης στην ανάγκη να δυναμώσει η ενημέρωση για την υπόθεση των 5 Κουβανών ηρώων φυλακισμένων στις ΗΠΑ που βρίσκεται σε κρίσιμη φάση και επανεξετάζεται η πρώτη δίκη στο Μαϊάμι στις 13 Φλεβάρη στο Εφετείο της Ατλάντα, και η αλληλεγγύη και η απαίτηση για απελευθέρωσή τους.

Ο πρέσβης με έμφαση επισήμανε ότι πρόκειται για μια πολιτική δίκη για πέντε ηρωικούς νέους που δεν ενεπλάκησαν σε καμιά ενέργεια έναντι των ΗΠΑ, παρά μόνο μπαίνοντας στις αντικουβανικές μαφιόζικες οργανώσεις του Μαϊάμι, υπερασπίστηκαν την πατρίδα τους. Ταυτόχρονα, δεν παρέλειψε να καταγγείλει ότι την ίδια στιγμή προστατεύεται από τις ΗΠΑ ο αποδεδειγμένα εγκληματίας και για χρόνια πράκτορας της CIA, Λουίς Ποσάδα Καρίλες, που κρατείται για... παράνομη είσοδο, ενώ είναι ο υπεύθυνος για την ανατίναξη αεροσκάφους το 1976 και από τη Βενεζουέλα ζητείται η έκδοσή του.

Επίσης, σε απάντησή του ο Ερμες Ερέρα, σε σχέση με τη δήθεν παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Νησί, υπογράμμισε ότι διάφορες μικρές ομάδες που παρουσιάζονται ως στελέχη «παράνομων κομμάτων» (Φιλελεύθερο, Σοσιαλδημοκρατικό, Κοινωνικοχριστιανικό) δεν είναι τίποτε άλλο από έμμισθοι του Γραφείου Αμερικανικών Συμφερόντων και πρεσβειών χωρών της Ευρώπης, όπως έχει αποδειχτεί και με την πρόσφατη αποκάλυψη δικτύου (υπόθεση των «75» το 2003 και μέσω της αντικατασκοπίας), που ενεργούσε σε βάρος της ανεξαρτησίας και της ακεραιότητας της Κούβας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ