Παρασκευή 6 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΕΝΤΡΟΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - ΤΣΑΝΤ
Πρόταση για ανάπτυξη κυανοκράνων με φόντο ανθρωπιστική κρίση

ΜΠΑΝΓΚΙ.--

Ο βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις, Τζον Χολμς, ισχυρίστηκε χτες πως στη (σπαρασσόμενη από τις συγκρούσεις ανταρτών - στρατού) Βορειοανατολική Κεντροαφρικανική Δημοκρατία θα μπορούσε να αναπτυχτεί μία «πολυδιάστατη διεθνής δύναμη δίχως την απαραίτητη έγκριση του γειτονικού Τσαντ», που αντιμετωπίζει επίσης παρόμοια κρίση, αλλά αρνείται ξένα στρατεύματα στο έδαφός του.

Ο Χολμς, ενημερώνοντας χτες το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά από περιοδεία σε Σουδάν, Τσαντ και Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, παρατήρησε ότι οι τρεις ξεχωριστές συρράξεις (με παρόμοια χαρακτηριστικά) που διαδραματίζονται στη μεθόριο των τριών χωρών «τείνουν» να γίνουν (αν δεν έχουν γίνει ήδη...) περιφερειακή σύγκρουση. Εκτίμησε πως η ανθρωπιστική κατάσταση και στις τρεις χώρες «είναι πραγματικά άκρως ανησυχητική» λόγω και της κρίσης στο Νταρφούρ του Σουδάν...

Δεν ήταν μόνον ο Χολμς που έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την απελπιστική κατάσταση πολλών εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων στην κοινή μεθόριο των τριών κεντροαφρικανικών χωρών. Η ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ προειδοποίησε χτες πως το 25% του πληθυσμού της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας πλήττεται σοβαρά από τον εμφύλιο και δίνει μάχη για την επιβίωσή του. «Διαμορφώνονται συνθήκες πραγματικής ανθρωπιστικής καταστροφής», δήλωσε αξιωματούχος του οργανισμού, προτείνοντας «βοήθεια σε μαζική κλίμακα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ