Παρασκευή 6 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Δε θα δικαστεί ο Ερντογάν

ΑΓΚΥΡΑ.-- Οι εισαγγελικές αρχές της τουρκικής πρωτεύουσας ανακοίνωσαν χτες ότι δε στοιχειοθετούνται επαρκώς κατηγορίες σε βάρος του πρωθυπουργού για «εξύμνηση τρομοκράτη». Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, την προσπάθεια δίωξης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε εκκινήσει το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αφορμή, δήλωση του Ερντογάν, σε ραδιοφωνικό σταθμό της Αυστραλίας όταν ήταν δήμαρχος της Ιστανμπούλ, στην οποία είχε αναφερθεί στον φυλακισμένο Κούρδο αυτονομιστή ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν με τον όρο «κύριος». Ο Ερντογάν έχει διαψεύσει ότι είχε πει «κύριο» τον Οτσαλάν.

Κατά τα λοιπά: ο Ερντογάν, στην επίσκεψή του στη Συρία, υποσχέθηκε την κατασκευή ενός υδροηλεκτρικού φράγματος «τουρκοσυριακής φιλίας». Θα κτιστεί, σύμφωνα με την εφημερίδα Turkish Daily News, στον ποταμό Ορόντες (Ασι), που ρέει από την κοιλάδα Μπεκάα του Λιβάνου και έχει μήκος 400 χλμ. Ο ποταμός καταλήγει, μέσω Συρίας και Τουρκίας, στη Μεσόγειο. Σημειώνεται ότι η Συρία ασκεί κριτική στην Τουρκία γιατί ανακόπτει τη ροή του Ευφράτη.

Τέλος, η επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων του τουρκικού Κοινοβουλίου θα ερευνήσει καταγγελίες ότι ανώτατοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι «εκβιάζουν» υπουργούς και βουλευτές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ