ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Απρίλη 2007
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΦΩΣΦΟΡΙΚΩΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ
Παιχνίδια με άλλες 760 θέσεις εργασίας

Κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Αγγελο Τζέκη περιόδευσε χτες στο εργοστάσιο της Καβάλας και συζήτησε με τους εργαζόμενους

Της απεσταλμένης μας Αννας ΑΝΑΝΙΑΔΟΥ.--

Να μη συμβιβαστούν με την πολιτική που κλείνει τα εργοστάσια, πετά στο δρόμο τους εργάτες και ξεκληρίζει τη φτωχομεσαία αγροτιά. Να παλέψουν μαζί με όλο τον εργαζόμενο λαό της περιοχής και να διεκδικήσουν λειτουργία του εργοστασίου Λιπασμάτων στο πλαίσιο δημιουργίας Ενιαίου Κρατικού Φορέα Λιπασματοβιομηχανίας που θα λειτουργεί και προς όφελος της αγροτιάς, εξασφαλίζοντας καλής ποιότητας και φθηνό λίπασμα αλλά και σε όφελος των εργαζομένων, δημιουργώντας και νέες θέσεις εργασίας.

Αυτό το κάλεσμα απηύθυνε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης στους εργαζόμενους της ΒΦΛ στην Καβάλα, που σήμερα βρίσκονται αντιμέτωποι με τα σχέδια της εταιρείας να βάλει λουκέτο και σ' αυτό το εργοστάσιο.

Στο πλαίσιο περιοδείας κλιμακίου της ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ χτες το πρωί έγινε συνάντηση στο εργοστάσιο με τα μέλη του ΔΣ του Σωματείου των εργαζομένων. Οπως αναφέρθηκε, η ΒΦΛ με πρόσχημα τα χρέη προς προμηθευτές, τράπεζες, κλπ., ύψους 250 εκ. ευρώ, ετοιμάζεται να βάλει λουκέτο και στο εργοστάσιο της Καβάλας, αφού ήδη ξεμπέρδεψε με το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης.

Την ίδια ώρα έχει να λαμβάνει 130 εκ. ευρώ από χρέη που της οφείλουν οι έμποροι που διακινούν τα λιπάσματα που παράγει. Οπως είπαν οι εκπρόσωποι του σωματείου, η επιχείρηση είναι κερδοφόρα. Και μπορεί όχι απλά να επιβιώσει, αλλά και να αναπτυχθεί. Ομως, όπως φαίνεται στα σχέδια της κυβέρνησης και της νέας ιδιοκτήτριας εταιρείας GREDIT AGRICOLE (που πήρε το πλειοψηφικό πακέτο αγοράζοντας την Εμπορική Τράπεζα) είναι να κλείσουν και την τελευταία βιομηχανία λιπασμάτων που απέμεινε στη χώρα.

Απέναντι σ' αυτήν την προοπτική οι 760 εργαζόμενοι (430 μόνιμοι, 230 εποχιακοί και 100 μέσω εργολάβων) της ΒΦΛ δηλώνουν αποφασισμένοι να αγωνιστούν, απαντώντας έτσι και στους εκπροσώπους της εταιρείας που άρχισαν - ανεπίσημα - να δημιουργούν κλίμα οικειοθελούς αποχώρησης, ρίχνοντας το δόλωμα των κινήτρων.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ θύμισε ότι το Κόμμα προειδοποίησε έγκαιρα για τις αποφάσεις της ΕΕ και των κυβερνήσεων του δικομματισμού, που θα οδηγούσαν σε κλείσιμο της λιπασματοβιομηχανίας στην Ελλάδα. Εγκαιρα, επίσης, πριν ακόμα σκάσει η βόμβα για το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης, είχε αναδείξει την ανάγκη του συντονισμένου αγώνα των εργαζομένων στη ΒΦΛ. Είχε καλέσει τους εργαζόμενους, τους αγρότες, όλο το λαό να αντιδράσουν αγωνιστικά, να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα και να τιμωρήσουν τους υπεύθυνους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. «Εχετε τη δύναμη. Μην τους επιτρέψετε να παίξουν με το δικαίωμά σας στη σταθερή και μόνιμη δουλιά, με το δικαίωμα παραγωγικής ανάπτυξης της περιοχής», είπε.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Την άλλη Τετάρτη ξεκινάνε οι εκλογές

Στόχος η παραπέρα μαζικοποίηση του σωματείου, η ενίσχυση των ταξικών του χαρακτηριστικών

Από την πρόσφατη εκλογοαπολογιστική Συνέλευση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας
Από την πρόσφατη εκλογοαπολογιστική Συνέλευση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας
Με όλες τους τις δυνάμεις δίνουν τη μάχη οι ταξικές δυνάμεις στο εμπόριο για τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων του κλάδου στις αρχαιρεσίες ανάδειξης της νέας διοίκησης στο Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, που θα διεξαχθούν από τις 18 έως τις 25 του Απρίλη. Μέχρι στιγμής, όπως έχει αποφασιστεί, κάλπες θα στηθούν στα γραφεία του συλλόγου, στα παραρτήματα της Καλλιθέας και της Ν. Ιωνίας και στο Σωματείο Εργαζομένων στα «Καρφούρ».

Για τη συμμετοχή στις αρχαιρεσίες οι εμποροϋπάλληλοι πρέπει οπωσδήποτε να έχουν μαζί τους το βιβλιάριο ασθενείας και την αστυνομική τους ταυτότητα. Το πρόγραμμα των εκλογών διαμορφώθηκε ως εξής:

  • Στα γραφεία του Συλλόγου (πλ. Μητροπόλεως 10): Από Τετάρτη 18 του Απρίλη μέχρι και Τετάρτη 25 του Απρίλη από τις 9 π.μ. έως τις 9 μ.μ. Ειδικά την Κυριακή 22 του Απρίλη, από τις 10 π.μ. έως τις 7 μ.μ.
  • Στο Σωματείο Εργαζομένων στα «Καρφούρ» (Σωκράτους 51, 5ος όροφος, τηλ. 210.5229.813): Την Κυριακή 22 του Απρίλη, από τις 10 π.μ. έως τις 4 μ.μ.
  • Στο παράρτημα της Καλλιθέας (Θησέως 156, 1ος όροφος, τηλ. 210.9588.825): Τη Δευτέρα 23 του Απρίλη, από τις 2 μ.μ. έως τις 9 μ.μ.
  • Στο παράρτημα Νέας Ιωνίας (Αγ. Γεωργίου 41, 1ος όροφος, τηλ. 210.2750.334): Τη Δευτέρα 23 του Απρίλη, από 9 π.μ. έως 9 μ.μ.

Τα μηνύματα από τον κλάδο είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, γεγονός που αποτυπώθηκε και στην πρόσφατη εκλογοαπολογιστική συνέλευση του συλλόγου, όπου η συμμετοχή των εργαζομένων, και κυρίως των νεολαίων, ήταν μαζική. Ολο το προηγούμενο διάστημα, έχοντας τις ταξικές δυνάμεις στο τιμόνι του, ο σύλλογος έδωσε μάχες ενάντια σε κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα, «όργωσε» τους χώρους δουλιάς. Απέτρεψε απολύσεις, επέβαλε επαναπροσλήψεις, οργάνωσε τον αγώνα του κλάδου ενάντια στην απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας, συμμετείχε αποφασιστικά στους αγώνες που οργάνωσε το ΠΑΜΕ.

Η δράση του συλλόγου επικεντρώθηκε στην οργάνωση των εργαζομένων και προς αυτή την κατεύθυνση έκανε σημαντικά βήματα, όπως το στήσιμο παραρτημάτων του σωματείου, η δημιουργία σωματειακών επιτροπών σε μεγάλους χώρους δουλιάς, η δημιουργία επιτροπής νέων, η εγγραφή νέων μελών στο σωματείο.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΟΤΑ: Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής απευθύνει στους εργαζόμενους του κλάδου η Συντονιστική Επιτροπή Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργανώνει για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ), στις 24 Απρίλη, στις 6 μ.μ., στο υπουργείο Εσωτερικών (πλατεία Κλαυθμώνος). Σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική επισημαίνει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ και η πλειοψηφία στην ΠΟΕ ΟΤΑ διαμόρφωσαν ένα σχέδιο νόμου για τα ΒΑΕ που είναι απαράδεκτο με βάση τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.

ΙΝΤΡΑΚΟΜ: Σημαντική άνοδο σημείωσε το ψηφοδέλτιο της «Αγωνιστικής Εργατοϋπαλληλικής Ενότητας» (ΑΕΕ), στις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη διοίκησης στο Σωματείο Εργαζομένων στην Ιντρακόμ και αντιπροσώπων στην Ομοσπονδία και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ). Η ΑΕΕ διπλασίασε τις έδρες της στο ΔΣ (από 2 σε 4), σημειώνοντας αύξηση του ποσοστού της από 20,85% σε 23,68%, ενώ αναδείχτηκε πρώτη δύναμη στην κάλπη των αντιπροσώπων του ΕΚΑ. Η βασική παράταξη του εργοδοτικού συνδικαλισμού, η ΑΚΕ, έχασε για πρώτη φορά την αυτοδυναμία της στο ΔΣ, ενώ ΔΑΚΕ και «Ανανέωση» - που τα προηγούμενα χρόνια υπηρέτησαν πιστά τον εργοδοτικό συνδικαλισμό - δεν εκπροσωπούνται πλέον στο ΔΣ.

ΒΑΛΚΑΝ: Το δρόμο που οδηγεί στο εργοστάσιό τους απέκλεισαν χτες το πρωί οι 49 εναπομείναντες εργαζόμενοι της ΒΑΛΚΑΝ. Οι εργαζόμενοι, που συμπλήρωσαν 40 μέρες απεργίας, προκειμένου να δηλώσουν την άσχημη οικονομική κατάσταση που περνάνε οι οικογένειες τους, έστησαν σούβλες με αρνιά έξω από το εργοστάσιο. Τις προμήθειες για το ετεροχρονισμένο πασχαλινό τραπέζι τις έκαναν με τα χρήματα που συγκέντρωσαν από την οικονομική ενίσχυση άλλων σωματείων. Σήμερα το πρωί οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν νέα Γενική Συνέλευση.

ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ ΙΙΙ: Με αποφασιστικότητα οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της «ΑΓΕΤ Ηρακλής ΙΙΙ» (πρώην Τσιμέντα Χαλκίδας) αντιμετωπίζουν την αδιαλλαξία της πολυεθνικής «LAFARGE», που θέλει να επιβάλει το αντεργατικό νέο «οργανόγραμμά» της. Σήμερα, από τις 6 το πρωί, προχωρούν σε νέα 24ωρη απεργία, ενώ στις 6 μ.μ. πραγματοποιούν νέα Γενική Συνέλευση.

ΕΛΛΕΝΙΤ: Συνέλευση στο εργοστάσιο πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι της ΕΛΛΕΝΙΤ και καθόρισαν το διεκδικητικό πλαίσιο για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Διεκδικούν 7% αύξηση στα καταβαλλόμενα, διατήρηση του ανθυγιεινού επιδόματος 16% και μια σειρά άλλα θεσμικά και οικονομικά αιτήματα.

ΠΑΜΕ
Εκδήλωση για τα εργατικά ατυχήματα

Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Εργατικά ατυχήματα - επαγγελματικές ασθένειες και η δράση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος» διοργανώνει την Πέμπτη 26 Απρίλη η Γραμματεία Υγιεινής και Ασφάλειας του ΠΑΜΕ. Η εκδήλωση θα γίνει στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, 1ος όροφος) στις 6.30 μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ