ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Απρίλη 2007
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Σερβική διπλωματία κατά του σχεδίου Αχτισαάρι

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.- Διπλωματικό «μαραθώνιο» ξεκινά το Βελιγράδι σε μια προσπάθεια να αποτρέψει έγκριση του σχεδίου Αχτισαάρι για το Κοσσυφοπέδιο, σε μία κρίσιμη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ηδη, αναχώρησε χτες για τη Νότια Αφρική (μη μόνιμο μέλος του ΣΑ) ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Βουκ Ντράσκοβιτς. Απεσταλμένος του Σέρβου προέδρου Μπόρις Τάντιτς αναχωρεί τις επόμενες μέρες για Ινδονησία, Κατάρ, Περού και Παναμά. Αλλοι υψηλόβαθμοι Σέρβοι αξιωματούχοι θα πραγματοποιήσουν ανάλογες επισκέψεις και σε μέλη της ομάδας των οκτώ πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (π.χ. Ιαπωνία, Καναδάς).

Απώτερος στόχος της σερβικής πολιτικής ηγεσίας και διπλωματίας είναι τουλάχιστον έξι απ' τα (συνολικά 10) μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να απόσχουν απ' την ψηφοφορία, εάν δεν είναι διατεθειμένα να καταψηφίσουν το σχέδιο Αχτισαάρι, ώστε να μη χρειαστεί η άσκηση βέτο είτε απ' τη Ρωσία, είτε απ' την Κίνα...

Στο μεταξύ, χτες ο Σέρβος πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς απέρριψε για πολλοστή φορά το σχέδιο Αχτισαάρι, λέγοντας πως «δεν είναι και Βίβλος...». Πρότεινε αναθεώρηση της όλης διαδικασίας στον ΟΗΕ, λέγοντας ότι η Σερβία «είναι ανοιχτή σε συμβιβασμούς όχι όμως και στην απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου»... Παράλληλα, χτες ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών Μπέσνικ Μουσταφάι δήλωσε «καθησυχαστικά» ότι τα Τίρανα «δε σχεδιάζουν να ενοποιηθούν με το Κοσσυφοπέδιο» και πως το μόνο που επιθυμούν σε περίπτωση ανεξαρτησίας του είναι «μόνιμες και ισχυρές σχέσεις συνεργασίας»...

  • Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύονται σε νοσοκομείο της Πρίστινας ένα μικρό αγόρι που τραυματίστηκε από έκρηξη νάρκης κοντά στην πόλη Πρίζρεν του Κοσσυφοπεδίου. Εκτός κινδύνου νοσηλεύεται στο νοσοκομείο του Πρίζρεν κι ένα κοριτσάκι, που βρισκόταν στην περιοχή την ώρα της έκρηξης.
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΟΥΡΔΟΙ - ΗΠΑ
Φραστικός πόλεμος

ΑΓΚΥΡΑ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Ανοιχτές απειλές ανταλλάσσουν τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση της Τουρκίας και η ηγεσία των Κούρδων του Ιράκ. Ο Κούρδος ηγέτης Μασούντ Μπαρζανί απείλησε την Τουρκία, λέγοντας ότι εάν η Αγκυρα επέμβει στο πλούσιο σε πετρέλαιο Κιρκούκ, οι Κούρδοι θα απαντήσουν επεμβαίνοντας στη ΝΑ Τουρκία, όπου πλειοψηφεί το κουρδικό στοιχείο! Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξερράγη: Ο Μπαρζανί, είπε, «ξεπέρασε τα όρια», και συνέχισε απειλώντας τους Κούρδους ότι θα αντιμετωπίσουν «βαρύτατες συνέπειες» και πρόσθεσε πως οι Ιρακινοί Κούρδοι «πρέπει να προσέχουν πολύ τι λέξεις χρησιμοποιούν... αλλιώς θα συντριβούν από αυτές». Η Ουάσιγκτον χαρακτήρισε «δυσάρεστες» τις δηλώσεις Μπαρζανί, με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Σιν ΜακΚόρμακ να εξηγεί ότι «δεν προωθούν την ευρύτερη δυνατή συνεργασία Τουρκίας και Ιράκ». Εκπρόσωπος του Μπαρζανί είπε ότι «δεν επιθυμούσε να απειλήσει την Τουρκία, αλλά είχε σκοπό να τονίσει μια θεμελιώδη αρχή και συνεπή πολιτική του Κούρδου ηγέτη... (τη) μη ανάμειξη στις υποθέσεις των άλλων υπό τον όρο της μη ανάμειξης στις δικές μας υποθέσεις».

Η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Κοντολίζα Ράις συνομίλησε για το θέμα με τον Τούρκο ομόλογό της (και πιθανό επόμενο πρωθυπουργό) Αμπντουλάχ Γκιουλ. Αμέσως μετά, ο πρόεδρος του Ιράκ, Τζαλάλ Ταλαμπανί, επικοινώνησε με τον Ταγίπ Ερντογάν στον οποίο εξέφρασε «τη λύπη του» για τις δηλώσεις Μπαρζανί.

Αγριες, πολύνεκρες μάχες στην Ανατολία

Από την Παρασκευή έως τη Δευτέρα, στο μεταξύ, τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε σφοδρές μάχες ανάμεσα στον τουρκικό στρατό και Κούρδους αυτονομιστές αντάρτες. Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο, 10 Τούρκοι στρατιώτες και οκτώ μαχητές του ΡΚΚ βρήκαν το θάνατο σε διαδοχικές συγκρούσεις και εκρήξεις ναρκών στις επαρχίες Σιρνάκ, Μπινγκιόλ και Μπιτλίς. Οι μάχες δεν είναι ο μόνος τρόπος καταδίωξης των Κούρδων: Την Παρασκευή, οκτώ μέλη του Κόμματος της Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP) καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης 3 ετών και εννέα μηνών έκαστος για «παροχή βοήθειας στο ΡΚΚ».

«Περίεργη» αεροπειρατεία

Τέλος, χτες βράδυ οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν στην Αγκυρα τον Μεχμέντ Γκιοκσέν Γκιολ, ο οποίος πραγματοποίησε αεροπειρατεία σε αεροσκάφος της μικρής ιδιωτικής εταιρίας Pegasus που εκτελούσε πτήση από το Ντιάρμπακιρ στην Ιστανμπούλ, εκτρέποντάς το στην πρωτεύουσα. Ο αεροπειρατής, που σύμφωνα με επιβάτη διάβαζε το Κοράνι στη διάρκεια της πτήσης, εισέβαλε όπως λένε οι αρχές στο πιλοτήριο και, απειλώντας να ανατινάξει το αεροσκάφος με χειροβομβίδα που ισχυριζόταν ότι διέθετε -τελικά, σύμφωνα με την αστυνομία, ήταν άοπλος - ζήτησε να στραφεί το αεροπλάνο προς το Ιράν. Ουδείς από τους 178 επιβάτες, μεταξύ των οποίων και τρία βρέφη, δεν έπαθε τίποτα. Δεν έγιναν γνωστά τα κίνητρα του αεροπειρατή.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Τέσσερις Σέρβοι που ανήκαν στην παραστρατιωτική ομάδα «Σκορπιοί» καταδικάστηκαν χτες σε ποινές κάθειρξης από 5 έως 20 έτη, στην πρώτη δίκη που γίνεται στη Σερβία σχετικά με την εμπλοκή Σέρβων που κατηγορούνται ή εμπλέκονται στη σφαγή μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα το 1995. Πρόκειται για τους Σλόμπονταν Μέντιτς, Μπράνισλαβ Μέντιτς, Πέρο Πετράσεβιτς, Αλεξάνταρ Μέντιτς. Ο Αλεξάντερ Βούκοβ απαλλάχτηκε απ' τις κατηγορίες γιατί δεν αποδείχτηκε ότι διέπραξε έγκλημα εκ προθέσεως.

ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Η κυβέρνηση του Κογκολέζου Προέδρου, Τζόζεφ Καμπίλα, ανακοίνωσε χτες ότι ο αντιπολιτευόμενος ηγέτης, Ζαν Πιερ Μπεμπά (που έχει καταφύγει στη νοτιοαφρικανική πρεσβεία μετά από πρόσφατες αιματηρές συγκρούσεις ένοπλων υποστηριχτών του με τον κογκολέζικο στρατό), μπορεί να αναχωρήσει στην Πορτογαλία για λόγους υγείας.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη τη Δευτέρα μπροστά σε αστυνομικό στρατώνα της νοτιοδυτικής πόλης Καλί με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας περαστικός οδηγός ταξί και να τραυματιστούν άλλοι 34, 19 αστυνομικοί και 15 πολίτες, ενώ τουλάχιστον 40 μαγαζιά και σπίτια υπέστησαν ζημιές.

ΚΑΡΑΚΑΣ-ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας ενέκρινε το αίτημα της Εισαγγελίας να ζητήσει τη σύλληψη και έκδοση, από τις αρχές της Κολομβίας, του Πέδρο Κάρμονα, ενός από τους πραξικοπηματίες κατά του Προέδρου Ούγκο Τσάβες τον Απρίλη του 2002, σε μια προσπάθεια που κατέρρευσε σε 48 ώρες. Ο αντιδραστικός Πρόεδρος της Κολομβίας, Αλβαρο Ουρίμπε, φέρεται να δήλωσε ότι «θα εξετάσει προσεκτικά» ενδεχόμενο επίσημο αίτημα.

ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ.-- Στο κολαστήριο-σύγχρονο Νταχάου δεκατρείς κρατούμενοι απεργοί πείνας, που διαμαρτύρονται για τις συνθήκες κράτησης, «τρέφονται με ορό, από σωληνάκια μέσω της μύτης», δεμένοι χειροπόδαρα σε καρέκλες. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν τη νέα βαρβαρότητα.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Ο ινδικός στρατός ανακοίνωσε χτες ότι σκότωσε οκτώ αντάρτες της αυτονομιστικής παράταξης ULFA σε μάχες στα σύνορα των βορειοανατολικών ομόσπονδων κρατιδίων του Ασάμ και του Αρουνατσάλ Πραντές. Στο μεταξύ, έρευνα για λογαριασμό του υπουργείου Γυναικείων Ζητημάτων και Ανάπτυξης των Παιδιών καταλήγει στο ανατριχιαστικό συμπέρασμα ότι σχεδόν δύο στα τρία παιδιά - το 53% - υφίστανται κάποιας μορφής σεξουαλική εκμετάλλευση.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 24 τραυματίστηκαν από την πτώση τούβλων από την πρόσοψη ενός υπό ανακατασκευή κτιρίου, σε πολυσύχναστο δρόμο της πόλης Σενγκντού, μετέδωσαν χτες κινεζικά ΜΜΕ.

ΚΑΖΑΜΠΛΑΝΚΑ.-- Εφοδο σε τετραώροφο κτίριο στην εργατική συνοικία Χάι Φάραχ, της Καζαμπλάνκα, πραγματοποίησαν δυνάμεις της μαροκινής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, αναζητώντας επίδοξους καμικάζι. Επί τόπου ανατινάχτηκε ένας και σκοτώθηκε από αστυνομικά πυρά ένας δεύτερος. Ωρες αργότερα, ανατινάχτηκε, στην ίδια περιοχή, μία γυναίκα καμικάζι, προσπαθώντας να γλιτώσει τη σύλληψη. Επίσης, σκοτώθηκε 1 αστυνομικός και τραυματίστηκαν 2. Αργά το βράδυ, σημειώθηκε και τρίτη έκρηξη, χωρίς να γίνει γνωστό εάν προκάλεσε θανάτους ή τραυματισμούς.

ΗΠΑ
«Βοήθεια» ... εξάρτησης

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, υπέγραψε χτες νομοσχέδιο σε ό,τι αφορά την επέκταση του ΝΑΤΟ και συγκεκριμένα τη νέα στρατιωτική βοήθεια για πιθανές μελλοντικές χώρες - μέλη της Συμμαχίας από τα Βαλκάνια, τον Καύκασο και αλλού. Το νομοσχέδιο ορίζει την Αλβανία, την Κροατία και την ΠΓΔΜ, τη Γεωργία από τον Καύκασο και την Ουκρανία ως κατάλληλες χώρες για στρατιωτική βοήθεια υπό το ΝΑΤΟ.

Το πρακτορείο «Ιντερφάξ» επικαλέστηκε δηλώσεις του εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μιχαήλ Καμίνιν, που αναφέρουν ότι «τέτοιες πράξεις δε βοηθούν καθόλου την ομαλοποίηση της εσωτερικής πολιτικής κατάστασης στην Ουκρανία μιας και το θέμα της ένταξης στο ΝΑΤΟ είναι ένα ζήτημα που βρίσκεται στη λίστα της διαμάχης που προκάλεσαν τη σημερινή πολιτική κρίση στη χώρα». Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη βδομάδα, η ρωσική Δούμα υιοθέτησε ψήφισμα όπου τονιζόταν ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο των ΗΠΑ για την ένταξη της Γεωργίας και της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ αποτελεί παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις αυτών των χωρών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ